Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
De första stegen

De första stegen

​Under de kommande tolv månaderna kommer kattungen att växa och bli 20 gånger större samtidigt som den får mer kunskaper om livet och miljön runt omkring. Det är fascinerande och roligt att se kattungen växa upp! Ta reda på mer om kattungens väg till vuxen ålder via de olika månaderna nedan

Image

Januari

Det finns mycket att se fram emot när du föder upp en katt. Nyfödda kattungar brukar växa väldigt snabbt och fördubbla sin vikt i slutet av första veckan. Kring två veckors ålder öppnar de ögonen för första gången och till en början ser de ganska suddigt.

Under de första tre till fyra veckorna är kattungarna helt beroende av modersmjölk eftersom de ännu inte kan äta fast föda. Efter den här tiden kan du börja att introducera torr eller våt kattmat som Friskies® Junior, men kattungarna är fortfarande beroende av modersmjölk ytterligare sju till åtta veckor. Ha alltid en liten mängd fuktad Friskies® Junior tillgänglig och byt ut maten ofta så att den är färsk och smakrik. Gravida och ammande katter har samma näringsbehov som växande katter och därför kan du även mata kattmamman med Friskies® Junior. Det är viktigt för kattungarna att upptäcka och ha tillgång till maten som deras mamma äter. Detta skapar en stressfri avvänjning.

Den första socialiseringsperioden börjar vid två till tre veckors ålder när kattungens bekvämlighetsnivå och kamratskap med människor avgörs. Avmaskning ska ske varje månad under de första sex månaderna och sedan endast var tredje månad tills den nått ett års ålder. Därefter ska avmaskning utföras vart annat år.

Image

Februari

Under kattunges andra månad början den lära sig vad som är normalt och säkert. Mellan fyra och åtta veckors ålder börjar den leka med kullsyskonen. Detta brukar kallas social lek och innebär att kattungarna jagar varandra, gömmer sig, klöser och gör språng. De börjar också att utforska sin rovdjursinstinkt som de lärt sig via kattmamman.

Kattungen ska ha vant sig av vid modersmjölk helt och hållet i slutet av andra månaden. Se hela tiden till att erbjuda kattungen små portioner med Friskies® Junior och byt ut maten ofta så att den är färsk. Färskt och rent dricksvatten ska alltid finnas tillgängligt. Det är viktigt att kattungen dricker tillräckligt med vatten varje dag för att behålla hälsan.

Image

Mars

Mellan åtta och tolv veckors ålder övergår kattungens intresse från social lek med kullsyskon eller andra katter till nyfikenhet på leksaker och hushållsartiklar. Itips och råd får du information om hur du och din katt kan göra det bästa av den här lekperioden.

Det här är också rätt tidpunkt för att introducera kattungen till andra husdjur och familjemedlemmar. Gör en långsam introduktion och se till att barnen förstår att den nya familjemedlemmen inte är en leksak och måste behandlas försiktigt.

Kattungen ska vaccineras innan den når 12 veckors ålder. Se därför till att boka en tid hos veterinären.

Vid tre månaders ålder växer kattungen riktigt snabbt och behovet av näring ökar varje dag. Du kan fortsätta att fukta kattungens mat med varmt vatten även om det inte längre behövs.

Image

April

Vid 12 till 16 veckors ålder börjar kattungen känna sig hemma i sin nya miljö och försöker knyta an till människorna i den. Vänj katten vid mänsklig kontakt genom att hålla och klappa den varje dag.

Se till att leka och spendera så mycket tid som möjligt tillsammans men se också till att kattungen får tid till återhämtning genom att vila efteråt.

Glöm inte bort att nyfikna kattungar kan vara riktigt busiga och tugga på olämpliga hushållsartiklar. Se därför till att kattsäkra ditt hem för att göra det så säkert som möjligt.

Image

Maj

Det kan hända att kattungen börjar inta ett vuxet beteende, till exempel "Halloween-katt"-posen, då ryggen kröks, pälsen står rakt upp och svansen blir större.

Kattungens koordination mellan ögon och tassar förbättras. Du kan njuta av att iaktta jaktlekarna. Leksaker är fortfarande en källa till glädje och underhållning.

Nu är det också rätt tidpunkt att fråga veterinären när du ska planera kastrering/sterilisering av kattungen. Kom ihåg att hålla kattungen inomhus under den här tiden för att undvika att honan blir gravid eller att hanen vandrar.

Håll kattungen fortsatt frisk och glad genom att mata den med Friskies® Junior två till tre gånger dagligen eller ge den fri tillgång till foder.

Image

Juni

Den sjätte månaden är en extra spännande tid för umgänge och interaktion. Även om kattungars intresse för lek kan avta bibehåller de flesta ett sunt intresse för att leka och utforska, förutsatt att de befinner sig i en stimulerande miljö och uppmuntras till det. Du hittar mer information om hur du gör det bästa av lekstunder iTips på lekar. .

Det kan hända att kattungen fortfarande ökar i vikt men tillväxten avtar kraftigt efter den sjätte månaden. Därför ändras även kattungens näringsbehov. Ta reda på hur stor mängd FRISKIES Junior du ska ge din sex månader gamla kattunge som du kan läsa i riktlinjerna för fodret i serien Friskies® Junior range Glöm inte heller att kontrollera om kattungen har fått sina 30 nya skinande tänder som börjar utvecklas vid den här tiden.

Image

Juli

Kattungen kommer att fortsätta växa men i ett mycket långsammare tempo jämfört med de sex första månaderna. Vid den här åldern kan det hända att kattungen redan är sexuellt aktiv. Det rekommenderas att boka in ett veterinärbesök vid den här tidpunkten för att kastrera/sterilisera kattungen. På så sätt kan du förhindra oönskade graviditeter hos honor och slagsmål eller brunstighet hos hankatter.

Loppor kan också bli en irriterande åkomma även i de allra renaste hem. Var på din vakt och använd en behandling som är lämpad för kattungar.

Se till att hålla kattungen fortsatt hälsosam och glad genom att mata den med Friskies® Junior två till tre gånger dagligen eller ge den fri tillgång till foder.

Image

Augusti

Även om kattungen ser fullvuxen ut är den inte helt färdigutvecklad än. Koordinationen mellan ögon och tassar fortsätter att utvecklas och du kommer att märka en ökad jaktförmåga.

Du kommer även att se att kattungen kan ta rejäla språng. Ju större kattungen blir desto högre blir målen. Se därför till att skapa en säker miljö och lägg undan objekt som kan vara farliga.

Fundera på att skaffa en kattlucka när kattungen blir äldre och börjar leka utomhus. Då kan den komma och gå som den vill.

Image

September

Även om en kattunge ser vuxen ut behöver den fortfarande särskild näring så att den kan behålla sitt lekfulla språng in i vuxenvärlden. Därför är det viktigt att du fortsätter att mata kattungen med Friskies® Junior de första 12 månaderna.

As När katten mognar kan den verka mer självständig. Men låt dig inte luras – den behöver fortfarande daglig social interaktion. Fortsätt med lek och dagliga upplärningssessioner så att kattungen behåller hälsan både på insidan och utsidan.

Vid nio månaders ålder kan kattungen också börja visa vilken tass den föredrar att använda. 49,5 % av katter föredrar att använda höger tass, 40,4 % föredrar vänster och 10,1 % föredrar båda*. Ta reda på vilken tass din katt föredrar med hjälp av våra Appar för katter.

*Källa: Tan U, Kutlu N., Atatürk University, Medical Faculty, Institute of Physiology, Erzurum, Turkiet www.ncbi.nlm.nih.gov.

Image

Oktober

Vanligtvis uppnår kattungar sin fullständiga längd mellan månad 10 och 12 men vissa långhåriga raser som Maine Coon och persiska katter växer inte klart förrän månad 15 till 18.

Inomhuskatter letar aktivt efter stimulering och är alltid väldigt nyfikna. Underhåll kattungens nyfikenhet genom att erbjuda den möjlighet att leka, utforska och klättra regelbundet. Vem vet, den kanske till och med blir en duktig apportör som glatt jagar och lämnar tillbaka små leksaker. Gå till avsnittet Gör det själv-leksaker för att få inspiration.

I den här åldern är kattungar och katter också territoriella. Om du har mer än en katt i hushållet bör du placera kattlådor, mat- och vattenskålar och viloplatser på olika ställen i hemmet.

Håll kattungen fortsatt hälsosam och glad genom att mata den med Friskies® Junior två till tre gånger dagligen eller ge den fri tillgång till foder.

Image

November

Vid det här laget har de flesta kattungar utvecklat en egen personlighet. Men beröring och social interaktion kan fortfarande stärka relationen till människor. Eftersom katter är väldigt smarta kan du lära dem att utföra mängder av underhållande tricks och svara på kommandon som "kom hit" och "sitt". Med lite tålamod och bra tajming kan upplärningen bli rolig för båda två.

Image

December

Gratulerar! Din lilla solstråle är nu fullvuxen!

Håll katten fortsatt hälsosam och vital genom att stimulera den med leksaker och aktiviteter. Daglig aktivitet, lek och socialt samspel är trots allt byggstenar för ett friskt och lycklig liv. Regelbunden beröring och samspel ger dig även en bättre överblick över din katts hälsa och välmående.

Du kan nu börja med Friskies® Adult Adult-produkter . Utforska vårt breda utbud av både torr- och våtfoder, 100 % komplett och välbalanserad kost som håller din katt hälsosam, vital och glad. Övergå till en ny fodertyp genom att successivt öka mängden av det nya fodret under en period på minst fem dagar.

 • Katthälsa och svar på vanliga frågor

  Svar på dina frågor

  Hitta dem här

 • Galleri

  TV-reklam, videor, skrivbordsbakgrunder – allt finns i vårt galleri!

  Visa och dela

 • Se på världen med kattens ögon

  Vet du hur din katt uppfattar världen?

  Gör vårt quiz