Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skötsel av kattungar

Skötsel av kattungar

Det är viktigt att du och din katt får bästa möjliga start tillsammans. Vi har sammanställt några användbara tips och information så att er nya relation kan starta på bästa möjliga sätt.

Kattsäkra ditt hem

Din kattunge är som en liten energiboll. Dessutom har den en lägre synvinkel vilket innebär att den ser saker som vi inte ser. Därför är det viktigt att kattsäkra ditt hem. Här följer några tips som kan hjälpa dig:

 • Allt i hemmet är nytt för kattungen. Det finns mycket att ta in och därför är det bäst att låta kattungen upptäcka ett rum i taget.
 • Hemmet är en helt ny miljö och kattungen behöver känna sig säker. Det är viktigt med en säng, inte bara för sömnens skull, utan också för att katten ska kunna dra sig tillbaka och vila. Sängen ska vara varm, torr och bekväm och placerad i en lugn del av hemmet, långt ifrån andra husdjur och barn. Se till att det finns en kattlåda, en matskål, en vattenskål och en klösbräda som bara tillhör kattungen. Visa kattungen var de står så att den har en referenspunkt. Flytta inte runt dem.
 • Se till att alla dörrar och fönster är stängda eller placera skärmar på fönster för att förhindra att kattungen faller ner och håll den borta från balkonger, verandor och högt belägna uteplatser.
 • Förvara rengöringsmedel, malkulor, kylarvätska (kattungar dras till den söta doften) o.s.v. i ordentligt stängda utrymmen. Förvara även sytillbehör, nålar, häftklamrar, pärlor och aluminiumkapsyler utom räckhåll och placera plastpåsar på en plats som kattungen inte kommer åt.
 • Ta bort giftiga inomhusplantor* eller placera dem i hängande korgar utom räckhåll.  
 • Håll toalettlocket nerfällt. Annars kan kattungar lockas att leka med vattnet samtidigt som toalettlocket kan falla ner och stänga in dem. Toalettrengöringsmedel är dessutom farligt att svälja.
 • Placera ett galler framför eldstaden (en mörk och tyst skorsten kan verka lockande för en kattunge som kanske tar den för en kattlåda).
 • Göm elektriska sladdar under mattor eller klistra fast dem i golvet eller på väggen. Du kan också använda ett tjockt sladdskydd (tillgängligt från en järnaffär) för att göra dem tuggsäkra.
 • Rådgör alltid med en veterinär innan du ger kattungen medicin. Förvara alla slags mediciner utom räckhåll för kattungen.  
 • Kontrollera var din katt är innan du stänger kylskåpsdörren, ugnen, tvättmaskinen eller torktumlaren eller innan du sätter dig ner vid ett bord.
 • Utför alltid en kattkontroll innan du sätter dig i en soffa eller när du lämnar hemmet för att försäkra dig om att kattungen inte har stängts in i en garderob eller i ett tomt rum av misstag.
 • Lämna inte kattungen utomhus innan den har vant sig vid dig och den nya bostaden. Om kattungen har gått ut tutar du och knackar på bilens motorhuv innan du startar motorn för att kontrollera att den inte har krupit upp under motorn för att hålla sig varm.
 • Använd inte en elektrisk filt för att hålla kattungens säng varm eftersom den kan tugga på sladdarna.
 • Knyt inte band kring kattungens hals då den kan fastna i saker när den leker.
 • Använd alltid säkra leksaker och undvik snören som kan sväljas och som är farliga.

*Växter som fikus (Ficaceaes), lilja, tulpan, hyacint, liljekonvalj och spindelväxt (Liliaceases), vit kalla (Araceaes), törelväxter som Kristi törnekrona (Euphorbiaceaes), oleander (Apocynaceaes), agave (Agavaceaes), dracena o.s.v. är farliga för katter. Vi rekommenderar att du ber din veterinär om en lista över giftiga växter. Du kan också hitta information via den här länken: http://www.icatcare.org/advice-centre/cat-care/cats-and-poisonous-plants

Viktigt om näring

I över 50 år har Purina Friskies® bidragit till katters välbefinnande med 100 % komplett, välbalanserad kost via ett brett utbud av välsmakande produkter. Därför kan vi påstå att vi är experter på att föda upp katter på ett bra sätt. Vid tre till fyra veckors ålder är kattungen redo för fast föda baserat på ett särskilt framtaget recept som till exempel Friskies® Junior. Mata aldrig kattungen med mat för vuxna katter. Den innehåller inte tillräckligt med näring för kattungens tillväxt.

Vi rekommenderar att du lägger till en del vatten till tre delar Friskies® Junior torrfoder under kattungens avvänjningsperiod för att underlätta övergången från modersmjölk till fast föda. Kom ihåg att även om din kattunge ser vuxen ut så växer och utvecklas den fortfarande. Det är därför viktigt att fortsätta mata kattungen med Junior-foder upp till 12-månaders ålder.

Vatten

Håll kattungen frisk genom att ge den färskt vatten i en ren skål varje dag. Under varmare sommarmånader kan det hända att kattungen äter mindre men dricker mer. Se därför till att vattenskålen alltid är fylld med färskt och rent vatten.

Kom också ihåg att uppmuntra kattungen att dricka från vattenskålen istället för diskbänken, toaletten eller badkaret. Sådant vatten kan innehålla rester av desinfektionsmedel och rengöringsmedel – och dessutom kan kattungen falla ner!

 

Första gången utomhus

Låt kattungen vänja sig vid den stora vida världen i lagom takt om du har bestämt dig för att den ska få gå ut. Allt kommer att vara nytt och spännande men också skrämmande. Håll dig därför nära kattungen så att den känner sig trygg. Veterinären talar om när det är säkert att släppa ut kattungen. Vanligtvis är det vid tre månaders ålder, ungefär en vecka efter den senaste vaccinationen.

Här kommer några användbara tips:

 
 • Se till att alla vaccinationer är uppdaterade och fråga veterinären om nya vacciner som skyddar mot kattsjukdomar.
 • Se till att katten har en identifikationsbricka med din adress och veterinärens telefonnummer på. En reflex på halsbandet kan hjälpa bilister att få syn på din katt på natten.
 • En låsbar kattlucka kan vara en bra idé om ni har trädgård och bor i ett lugnt område. Då kan katten gå ut på egen hand på dagen men vara hemma och säker på natten.
 • Du kan också bygga ett säkert inhägnat område utomhus. Det inhägnade kattområdet kan anslutas till kattluckan. Om du bygger ett inhägnat område ska det utgöras av en varm och väderbeständig plats som är placerad hälften i solen och hälften i skuggan. Du kan också lägga dit en trädgren, en klätterställning, rep, katthyllor, en planta med kattmynta, en kattlåda och en vattenskål så att kattungen har allt den behöver när den är utomhus.
 • Trots att katter är smarta djur är de ofta omedvetna om faror som till exempel bilar. Fundera därför på att ha din katt inomhus om du bor i en lägenhet eller nära en trafikerad gata eller att använda en sele och koppel utomhus. Kom också ihåg att kontrollera uppfarten innan du backar ut med bilen.
 • Använd alltid en kattbur för att transportera din katt säkert utomhus eller med bil.
 • Berätta om kattungen för dina grannar för att undvika faror som till exempel användning av råttgift.

Upplärning

Katter är tillräckligt smarta för att känna igen sina namn och kan till och med lära sig att komma till dig på kommando. Om du startar upplärningen tidigt och gör den så rolig och belönande som möjligt så är chansen större att den blir framgångsrik. Men kom ihåg att alla katter utvecklar olika personligheter och att de därför reagera olika till en början. Vissa ignorerar dig medan andra är nyfikna och vill lära sig snabbt. Ha tålamod, då kommer upplärningen att bli rolig och underhållande för er båda.

Upplärningstips:
1. Träna katten innan måltider. Om katten är mätt är den inte lika intresserad av matbelöningar. Däremot ska du inte svälta den för att få bättre respons under upplärningen. En hungrig katt blir snabbt en irriterad katt.
2. Stäng av störande ljud från tv:n och stereon eftersom det distraherar katten.
3. Låt sessionerna vara korta (cirka 15 minuter) så att katten är pigg och inte blir uttråkad eller trött.
4. Se till att träningskommandon, signaler och belöningar alltid är likadana.
5. Spendera minst 10–15 minuter per dag och håll dig till det. På så sätt bygger du en bättre relation med katten och det är mer troligt att du uppnår de resultat du vill.

Besöka veterinären

En frisk och nöjd katt gör varje dag lite ljusare. Det är därför viktigt att din veterinär får lära känna din katt tidigt och utföra grundläggande kontroller och vaccinationer. Uppge så mycket information som möjligt, även födelsedatum och tidigare vaccinationer. Kattungens första veterinärbesök har betydelse för framtida besök. Se därför till att minimera stressen så att katten inte kopplar ihop framtida besök med en dålig erfarenhet.

Nyfödda kattungar får också antikroppar från modersmjölken. De första vaccinationerna äger vanligtvis rum vid sex veckors ålder och ytterligare kan tillkomma senare. Det är däremot alltid bra att fråga din veterinär när kattungens immuniseringsschema ska starta.
Tänk också på att veterinären är den viktigaste personen i kattungens liv efter dig och din familj. Ta det säkra före det osäkra. Kontakta alltid veterinären om du är orolig eller har frågor om något.

 • Galleri

  TV-reklam, videor, skrivbordsbakgrunder – allt finns i vårt galleri!

  Visa och dela

 • Katthälsa och svar på vanliga frågor

  Svar på dina frågor

  Hitta dem här

 • Se på världen med kattens ögon

  Vet du hur din katt uppfattar världen?

  Gör vårt quiz