Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tips på lekar

Tips på lekar

En kattunge sprudlar av energi oavsett vad den tar sig för eller sätter klorna i. Det är under lekstunden som du och din katt lär känna och kan knyta an till varandra. Leken hjälper även kattungen att utveckla sin ögon- och tasskoordination.

Vitalitet

En hinderbana är ett bra sätt för din katt att aktivera sig på, både fysiskt och mentalt. Låt katten få lära sig ett hinder i taget innan den får ta sig an hela banan. Din katt behöver tid för att lära sig en hinderbana, vilket kräver tålamod från din sida. Tänk på att varje minut som du ägnar din katt stärker bandet mellan er.

Du kan alltid lägga till nya hinder. Se bara till att de är ofarliga för katten. Belöna din katt när den klarat ett hinder genom att lägga en godbit på golvet. Försök att inte ge direkt från handen.

  Saker du behöver för att komma igång:

  • En ring (t.ex. ett barns rockring)
  • En tom pappkartong
  • En kattunnel (antingen hemmagjord av filtar och stolar eller köpt i djuraffär)
  • En stol eller klösbräda
  • Friskies® torrfoder
  • En klicker för uppmuntran (valfritt)

Steg 1

Ringen är första hindret. Placera ringen strax ovanför golvet och lägg lite smaskigt Friskies® torrfoder på ena sidan. När katten hoppar genom ringen uppmuntras den med en belöning.

Steg 2

Använd den tomma pappkartongen som ett hinder mellan katten och belöningen för uppmuntra katten till att hoppa över den.

Steg 3

Använd kattunneln som tredje hinder. Locka din katt genom tunneln med hjälp av Friskies® torrfoder. Glöm inte bort att belöna katten med torrfodret när den tagit sig igenom tunneln.

Steg 4

Avsluta hinderbanan med att få din katt att hoppa upp på en liten pall eller stol och belöna den sedan med Friskies® torrfoder.

Uppfostran

Din kattunges unika personlighet och beteendemönster märks redan vid ung ålder. Kattungens beteendemönster formas av relationen till mamman och resten av kullen samt samspelet med människor.

Låt inte katten leka med dina händer. Detta gör att en hand som rör sig uppfattas som en leksak och det kan leda till smärtsamma rivsår när kattungen växer upp. Uppmuntra istället kattungen till att leka med leksaker som stimulerar leksinnet och hjälper den att utvecklas till en glad och intelligent katt. Regelbundna lekstunder förgyller inte bara dagen både för dig och din kattunge utan stärker även bandet mellan er.

Lekförändringar

Kattungars leklust brukar avta efter cirka fem månader. Vissa beteendevetare menar att detta kan beror på kattungens upplärningsperiod nått sitt slut. Med regelbundna lekstunder och rätt uppmuntran kan du dock hålla din katt lekfull betydligt längre.

Lek är inte bara ett roligt sätt att för dig och din kattunge att knyta an till varandra utan hjälper även till med att utveckla kattens ögon- och tasskoordination.

Kattungar är väldigt intelligenta små djur som kan lära sig trick som t.ex. att sitta på bakbenen. Med en gnutta tålamod, mycket beröm och smarriga torrfoderbelöningar kan du och din kattunge träna på konster tillsammans.

De rätta leksakerna

Du kan göra kattleksaker av så gott som vad som helst. En kattunge kan leka i timmar med t.ex en pingisboll eller en bit hopskrynklat papper. Se bara till att inte låta katten leka med alltför små föremål som den kan råka svälja om du inte är uppmärksam.

Du hittar fler lekfulla tips för kattungar i lekavsnittet.

Oavsett ålder är katter alltid nyfikna på papperspåsar. Men glöm inte att ta bort plastpåsar då dessa kan vara farliga för katten. Klätterställningar och klösbrädor ger din kattunge något roligt att vässa klorna på. Och du undviker att katten ger sig på dina möbler och repar dem under leken.

 

 • Se på världen med kattens ögon

  Vet du hur din katt uppfattar världen?

  Gör vårt quiz

 • Katthälsa och svar på vanliga frågor

  Svar på dina frågor

  Hitta dem här

 • Hälsokontroll

  En snabb guide för att kontrollera kattungens hälsa

  Läs mer