Fem smarta tips på hur du tar hand om din katts mage

Nedan finns fem enkla och effektiva tips för att hjälpa dig att ta hand om din katts tarm.

Katt-tips – lek med din katt

1. En balanserad kost

En lämplig, välbalanserad kost för din katts ämnesomsättning är ett utmärkt sätt att hålla henne frisk.

Därför är valet av en kost som är anpassad till din katts behov en nyckelfaktor: att välja kattmat som är speciellt framtagen för att bidra till att stödja din katts naturliga försvar kan vara till hjälp. Konsumtionen av värmebehandlade laktobaciller har visat sig att främja en naturlig antikroppsproduktion i kattens tarmkanal, medan Omega-6-syror och andra utvalda näringsämnen kan bidra till att främja en frisk hud och en strålande päls.

På motsatt sätt kan en icke-balanserad kost leda till dålig hälsa. Undvik all mat som kan vara giftig för din katt (som vitlök, choklad och avokado), mat som kan orsaka gasbildning (t.ex. kål och bönor) eller mat som kan leda till viktökning (godsaker för människor).

2. Borsta din katt (borsta alltid i samma riktning som hårväxten)

Våra katter älskar att pysslas om! Gör det mesta av det och borsta dem regelbundet: du kommer inte bara att älska att höra dem spinna, men genom att borsta dem hjälper du även till att förhindra dem från att svälja stora mängder hår som kan orsaka tarmbesvär och förstoppning.

3. Klara, färdiga.. Gå!

Motion har många fördelar: det stimulerar inte bara tarmen, vilket bidrar till regelbundna tarmrörelser, men det hjälper dig också att hålla din katts vikt och stressnivå under kontroll.

20 minuters motion dagligen, uppdelad på två olika tillfällen, ökar ditt husdjurs energinivå och stärker er relation1.

4. Ta det lugnt

Den som tar det långsamt tar det sunt: katter är särskilt känsliga för kostförändringar och -modifieringar. Om du tänker ändra ditt husdjurs matalernativ rekommenderas du att ta det steg för steg; en gradvis övergång under flera dagar låter hennes tarm anpassa sig och vänja sig vid den nya kosten.

Katt-tips – kosthandbok

5. Vatten

Våra kattdjur, särskilt de som matas uteslutande med torrfoder, tenderar att inte dricka tillräckligt med vatten; detta har sitt ursprung i öknen och de har behållit denna vana. Ett otillräckligt intag av vatten kan leda till hälsorisker.

För att uppmuntra din katt till att dricka mer regelbundet kan du placera vattenskålar på olika platser i ditt hem, men kom ihåg att hålla vattnet borta från kattlådan. Vattnet måste vara friskt och bytas minst två gånger om dagen. Vissa katter föredrar rinnande vatten och älskar att dricka från rinnande kranar: om detta är fallet med ditt husdjur skulle du kunna välja att använda en fontän.

Och glöm inte... kom ihåg att hålla ett öga på din katts avföring, hennes päls och hennes beteende. Katter uttrycker inte obehag och smärta på samma sätt som människor och tenderar att gömma sig när de inte mår bra. Var uppmärksam på eventuella subtila förändringar i deras rutin och tveka inte att besöka din veterinär när du känner dig osäker på ditt husdjurs välbefinnande.

I ett nötskal: en bra balanserad kost, regelbunden pälsvård , lektid och motion, en gradvis övergång om du inför en ny kost och tillräckligt med vatten: detta är nyckeln till en frisk tarm för din katt!