Tarmen, nyckeln till din katts hälsa

Ny forskning har visat att bibehållande av en frisk tarm-/maghälsa spelar en viktig roll för vår övergripande hälsa. Det är faktiskt så att tarmen, tillsammans med magen, är den första interna barriären mot livsmedelsburna patogener (virus eller bakterier).

Magen är din katts hälsoalibi

Tarmen är ett av kroppens viktigaste immunförsvar. Immuncellerna i tarmen producerar antikroppar som kan upptäcka externa angrepp. Dessa antikroppar kan binda och neutralisera patogener som sedan naturligt avlägsnas från kroppen och inte längre utgör ett hot.

En frisk och balanserad tarmflora spelar också en viktig roll i bekämpningen av externa patogena bakterier och påföljande sjukdom. Så kallade dåliga bakterier konkurrerar med friska eller goda bakterier inne i tarmen. Om tarmfloran är balanserad och sund är det svårare för de ”dåliga” bakterierna att kolonisera och orsaka hälsoproblem.

Men hur kan vi stärka vår katts tarmhälsa?

Huvudsakligen genom en välbalanserad kost som uppfyller ditt husdjurs näringsbehov, är rik på näringsämnen. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att konsumtionen av värmebehandlade laktobaciller stärker kattens naturliga försvar genom att stimulera produktionen av antikroppar i tarmen. Dessa antikroppar kan binda till virus och dåliga bakterier som sedan naturligt avlägsnas från kroppen. Denna process bidrar även till att antikropparna kan hjälpa till att främja en frisk tarmflora.

En frisk tarm bidrar till att säkerställa en effektiv absorption av alla näringsämnen som finns i din katts mat. Fördelar på insidan som även har en påverkan på utsidan.

Din katts hud, som ofta är dold under pälsen som vi tycker så mycket om att klappa på, spelar en avgörande roll: som en fysisk barriär mellan utsidan och insidan hjälper din katts hud katten att minimera vätskeförlust och skyddar henne från externa aggressioner. Omega-6 essentiella fettsyror (som kattdjur inte själva kan producera och således är nödvändiga för dem att inta), spelar en viktig roll för hud- och pälshälsa. När de ingår i din katts kost i optimal mängd absorberas de i tarmarna för att sedan nå blodomloppet och införlivas i kroppens celler. Omega 6 essentiella fettsyror är avgörande för att huden ska kunna bevara en stark barriär mot den externa miljön.

Hur vet jag att min katts tarmar är friska?

En katt som lider av matsmältningsproblem kan uppvisa olika symptom, såsom diarré, förstoppning, aptitlöshet, apati och letargi. Det kan finnas olika orsaker till dessa symtom, såsom stress, virus, parasiter, förändringar i kosten eller hårbollar. ... Om din katt lider av matsmältningsproblem är det bäst att rådgöra med din veterinär för att fastställa orsaken till symtomen och hantera dem därefter.

Avföringen är en utmärkt indikator på din följeslagares matsmältningshälsa och även om det inte är särskilt trevligt måste du komma ihåg att hålla ett öga på den och kontrollera den regelbundet!

Din katts avföring ska vara regelbunden (en eller två gånger om dagen) välformad och fast.

Alltför mjuk eller hård och torr avföring och missfärgad grå avföring kan vara ett tecken på en patologi eller en olämplig kost. Tveka inte att tala med din veterinär om du har betänkligheter kring något av detta.

Utforska våra fem enkla och effektiva tips för att hjälpa din katt bibehålla en frisk tarm.