Dövhet hos katter

Hörseln är en viktig faktor för hur katten uppfattar världen omkring sig. Hörselproblem hos din katt kan därför påverka er relation. Lyckligtvis är katter väldigt anpassningsbara djur och klarar sig ofta utan hörsel. Hörselproblem ska dock alltid tas på allvar när du tar hand om en katt.

Orsaker till dövhet

Det finns flera orsaker till att katter får problem med hörseln. Men även om hög ålder är den vanligaste orsaken kan kattens hörselproblem bero på många andra faktorer som du som kattägare bör känna till. Tillfällig hörselnedsättning kan bero på mildare former av bakterier, svamp- eller parasitinfektioner (öronkvalster) eller biverkningar av vissa mediciner. Permanent hörselnedsättning kan bero på olyckor, allvarligare former av obehandlade infektioner i mellanörat och neurologiska problem. Tumörer och polyper i öronkanalen kan också påverka kattens hörsel. Vita katter med blåa ögon är ofta döva från födseln.

Hur vet jag om min katt har problem med hörseln?

Ibland är det svårt att avgöra om katten är döv eftersom katter är mästare på att kompensera hörseln med sina andra sinnen, som känsel och lukt. Döva katter märker inte alltid av din närvaro och kommer troligtvis inte att reagera på höga ljud eller vända öronen mot ljudkällan. Döva katter kan vara svåra att väcka enbart med rösten utan reagerar först när du rör vid dem.

Hantera en döv katt

Hörselproblem kan göra en katt förvirrad och leda till nedsatta funktioner (speciellt om problemen uppstår omedelbart istället för gradvis). Det är därför viktigt att göra tillvaron enkel för katten. Kattens säkerhet är viktigast. Se till att kattens säkerhet inte påverkas på grund av hörselproblemen. Trafikerade vägar såväl som utomhusaktiviteter är ännu farligare än tidigare eftersom katten kan stöta på fientliga djur och rovdjur.

Din katts dagliga aktivitet blir mer begränsad. Använd specifika och konsekventa handrörelser som är lätta att komma ihåg, i stället för kommandon med rösten. Använd en ficklampa för att kalla in katten till maten om det är mörkt. Även om katten har förlorat hörseln betyder det inte att den har förlorat känseln. De kan känna av din närvaro genom vibrationer i golvet eller på trappstegen. Se till att katten är medveten om din närvaro innan du rör den så att den inte blir rädd. Ge katten en godis till en början när den reagerar på din handrörelse eller på vibrationer.

Om du vill sätta ett halsband på katten måste du se till att det är ett halsband som lossnar snabbt. Skriv en lapp som förklarar att katten är döv och ange även veterinärens telefonnummer. Se till att chippmärka katten om detta inte är gjort sedan tidigare.

URINVÄGARNA OCH KATTERS HÄLSA

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt