En steriliserad katt: Varför behövs sterilisering och vad kan det innebära?

Steriliseringen av din katt är ett av de viktigaste besluten du behöver ta som ansvarstagande kattägare.

Fördelarna med sterilisering

Det finns flera fördelar med sterilisering. Risken för oönskade graviditeter minskar och antalet vildkatter blir färre. I och med steriliseringen minskar även risken för att katten utvecklar särskilda sjukdomar och asociala beteenden.

1. Fysiska fördelar

  • • En sterilisering av honkatter minskar risken för äggstocks- och livmoderssjukdomar som cancer, pyometra, polycystiskt ovariesyndrom och livmoderinflammation. Även risken för hormonrelaterade sjukdomar som bröstkörtelscancer eller skenhavandeskap minskar.
  • • Kastrering av hankatter minskar risken för testikelcancer och testosteronrelaterade sjukdomar som prostatitis, perianala adenom, perianala bråck och godartad prostatahyperplasi.
  • • Kastrering av hankatter och sterilisering av honkatter förhindrar även spridningen av genetiskt, ärftliga sjukdomar och sexuell frustration.

2. Beteendefördelar
Vid sterilisering/kastrering minskar produktionen av könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron. Könshormonerna försvinner inte helt men minskar betydligt i antal vilket påverkar kattens beteende:

  • • En kastrerad hankatt kommer antagligen inte känna samma behov att markera sitt revir, som att skvätta urin eller bråka med andra katter. Katten känner inte samma behov av att ströva omkring
  • • Sterilisering av en honkatt kan leda till minskat intresse för hankatter samt en tendens till överdriven tillgivenhet eller aggression.

När bör man sterilisera sin katt?

Rådfråga veterinären om när du bör sterilisera din katt. Vanligtvis brukar detta ske precis innan katten blir könsmogen, runt sex månaders ålder. Rekommenderad ålder varierar beroende på vilket land du bor i och veterinärens rekommendationer. Sterilisering kan ske redan när katten är åtta veckor.

Kattoperationen

Sterilisering av en hankatt kallas för kastrering och innebär att bägge testiklar opereras bort. Sterilisering av en honkatt kallas för just sterilisering och innebär att äggstockarna opereras bort, antingen för sig eller i samband med borttagning av livmodern.

Sterilisering är visserligen ett stort ingrepp, men anses även vara en rutinoperation och risken för komplikationer är låg. Katten kan oftast komma hem på operationsdagen och ingreppet lämnar sällan synliga ärr.

Efter operationen

Håll katten inomhus under de närmast tre dagarna efter operationen för att kunna ta hand om ingreppsområdet och minska infektionsrisken. Om rodnad, svullnad eller ovanlig utsöndring uppstår runt och i såret (gäller både han- och honkatter) måste du omedelbart kontakta veterinären!

Hankatter får sällan ärr efter operationen men de är ofta dåsiga under det första dygnet. De återhämtar sig för det mesta ganska snabbt och kan snart börja busa igen.

Steriliseringsoperation är mer komplicerad och honkatterna behöver därför längre tid för att återhämta sig. Hjälp katten att återhämta sig ordentligt genom att hålla den lugn de första dagarna efter operationen och se till att den inte hoppar runt förrän vävnaden har läkt.

Näring

Det är viktigt att ge katten näringsrik kost av hög kvalitet efter operationen eftersom kroppen behöver näringen för att läka ordentligt, gärna särskild kattmat för kastrerad katt. Tänk på att kosten som ges till kattungar är mycket kaloririk och välj i stället en kost med färre kalorier när katten har återhämtat sig, eftersom kastrerade katter lättare går upp i vikt. Detta beror på att en kastrerad katt inte är lika aktiv, t.ex. på grund av mindre sexuell aktivitet och att den får en ökad aptit. Förändringarna beror på den minskade produktionen och utsöndringen av könshormoner.

DÖVHET HOS KATTER

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt