Kattbeteenden – Aggressiv katt

Katter är individer, precis som människor. Eftersom vi inte kan direktkommunicera med dem är det viktigt att vi förstår deras kroppsspråk och beteenden för att kunna skapa en harmonisk samvaro med dem.

Varför har min gosiga katt plötsligt blivit en aggressiv katt?

Det finns flera skäl till att din katt plötsligt blivit mer aggressiv men den vanligaste orsaken är att den upplever smärta. Katter är duktiga på dölja att de har ont. Det faktum att många äldre katter lider av ledinflammation (artrit) har till exempel precis nyligen uppdagats. Detta beror att det vanligaste tecknet på att katten lider av ledinflammation bara är att den inte längre vill hoppa eller gå i trappor lika ofta. Skador och bölder från slagsmål är också en vanlig orsak till att kattens beteende förändras. Bölderna syns inte alltid på utsidan av kroppen men området kring bölden kommer att vara väldigt ömt. Om du råkar komma åt det ömma området när du klappar katten är det lätt hänt att katten reagerar häftigt och aggressivt, vilket är fullt förståligt.

Du bör alltid kontakta veterinären för undersökning om du misstänker att katten har ont eller utan anledning verkar aggressiv.

Varför har min katt börjat rivas och bitas när jag klappar den?

Även om katten är frisk och inte verkar ha ont kan det i alla fall hända att den river till eller visar tänderna utan någon märkbar orsak. Som tur finns det alltid en orsak till dessa beteenden. Det gäller bara att ta reda på vilken.

De flesta katter tycker om att bli klappade men de gillar inte att vara fasthållna. Om katten hoppar upp i ditt knä kan det helt enkelt bero på att de såg en chans till att få en varm och skön sovplats. De flesta katter tolererar att bli klappade i denna situation men det händer att katten biter till eller rivs för att sedan lämna ägarens knä. Detta beror på katten ibland känner sig fångad när du håller i den. Om du observera katten noggrant märker du att den alltid förvarnar innan den når sin gräns. Om du slutar klappa den efter de första varningssignalerna kommer katten troligtvis att stanna kvar i ditt knä och inga skador uppstår. Du har läst av kattens varningssignaler på rätt sätt och insett att den känt sig obekväm. Om du däremot ignorerar kattens varningssignaler och fortsätter att klappa/hålla fast den kommer den till slut att markera och visa sitt missnöje med att antingen bitas eller rivas.

Vilka varningssignaler visar katten när den är missnöjd?

Om en katt är missnöjd brukar den vifta med toppen av svansen. Viftandet ökar i och med att katten blir mer och mer irriterad och den spänner kroppen. Katten kan även dra tillbaks öronen eller lägg dem längs huvudet. Om kattens ansikte är synligt kan du se att den har uppspärrade ögon med vidgade pupiller. Alla dessa tecken är uppenbara varningssignaler på att katten är missnöjd och om den uppvisar någon av dem ska du låta katten vara.

Bästa tipsen

1. Låt katten vara om den visar tecken på missnöje när du håller i den.

  • • Om du av något skäl måste hålla fast katten se till att varken du eller katten skadas. Håll till exempel en handduk runt katten eller be någon att hjälpa dig om du ska ge den medicin oralt.

2. Lek alltid under säkra förhållanden och låt aldrig katten anfalla dina fingrar eller tår, inte ens när den är kattunge. Annars är det lätt att katten lär sig att betrakta fingrar och tår som leksaker!

3. Slå eller skäll aldrig på katten om den river eller biter dig. Detta skrämmer katten och förvärrar bara situationen.

4. Belöna bra beteenden och ignorera de som du inte vill uppmuntra.

SKÖTA OM OCH KLIPPA KATTENS KLOR

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt