Behöver jag tvätta min katt?

Katter är noggranna med att tvätta sig, så de behöver och vill vanligtvis inte bli badade! Om katten däremot är extremt smutsig eller om pälsen har kommit i kontakt med olja eller giftiga substanser finns det några knep som underlättar situationen för er båda!

Att tvätta en katt

Lägg en halkfri matta på golvet (en handduk fungerar också). Fyll badkaret med lagom mycket varmt vatten. Fyll inte på med för mycket vatten. Katter är rädda för djupt vatten och det finns en risk att du spiller vatten överallt. Använd alltid ett särskilt schampo avsett för katter utan kemikalier eller parfym. Använd inte schampo för människor, det lämpar sig inte för katter eftersom pH-värdet är annorlunda.

Once your cat is in the bath, apply a small amount of shampoo, making sure that you avoid its sensitive ears and eyes. It’s easier to wash a specific part of your cat than the full body, so if there’s a single area of uncleanliness or contamination then focus on cleaning it alone. If you need to wash your cat’s entire body then lather it up, from neck to tail not forgetting the underside, legs and feet. It might be easier to take your cat out of the bath to do this (place it on a towel if needed) as some medicated shampoos need a certain contact time.

Använd en liten mängd schampo när katten är i badet och undvik känsliga partier som öron och ögon. Det är enklare att tvätta en viss del av katten istället för hela kroppen. Fokusera därför på det område som är extra smutsigt. Om du behöver tvätta kattens hela kropp så kan du massera upp ett lödder från nacken till svansen och glöm inte undersidan, benen och tassarna. Det kan vara enklare att ta ur katten ur badet när du gör detta (placera den på en handduk om det behövs) eftersom en del medicinska schampon kräver en viss verkningstid.

När du har masserat upp ett lödder sköljer du noga igenom pälsen med ett duschmunstycke eller med en tillbringare med varmt vatten. Undvik ögon och öron. Observera att katten gärna ruskar av sig överflödigt vatten när den är blöt. Därefter kan du torka den med en separat handduk. Slutför torkningsprocessen i ett varmt rum och släpp inte ut katten förrän den här helt torr.

De flesta katter är rädda för hårtorkar så undvik att använda det om inte katten har vant sig vid det från en tidig ålder (som utställningskatter).

Katter ogillar bad så se till att ge mycket uppmuntran och belöningar. Mat kan vara en användbar distraktion. Se till att ytterligare en person hjälper dig. Avbryt badet om katten är väldigt orolig – kattbett och rivsår kan ge allvarliga skador. Var varsam och försiktig och fråga din veterinär eller dess assistent om hjälp om du måste tvätta din katt. Om du har mer än en katt bör du vara medveten om att katterna luktar annorlunda efter att de har badat. Detta kan leda till konflikter mellan katter i hushållet. Ett sätt att undvika detta är att massera hushållets övriga katter med handduken som du använde för att torka katten som tvättades. Detta bidrar till att sprida den nya lukten och harmoniserar umgänget mellan katterna.

Klipp kattens klor

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt