Minimera stress inför besöket hos din kattveterinär

Att besöka veterinären kan vara en jobbig upplevelse för både dig och din katt. Med lite planering kan du dock behålla lugnet hos din katt.

Planera i förväg

1. Alla veterinärbesök kräver att du har en kattbur för att transportera katten säkert till kliniken och väntrummet. Om katten bara använder sin kattbur för att besöka veterinären associerar den naturligtvis buren enbart med den upplevelsen. Om ett tidigare veterinärbesök upplevts som negativt ses även kattburen som något negativt och det kan hända att katten undviker att gå in i den.

Så här vänjer du katten vid en kattbur:

  • • Det enklaste sättet att vänja din katt vid en kattbur är att bygga upp en positiv association till den. Börja därför med att lämna kattburen med öppen dörr på golvet hemma och placera lite kattfoder inuti. Katter är nyfikna djur och när de har försäkrat sig om att det inte finns något överhängande hot utforskar de vanligtvis buren och äter maten. Om du gör i ordning en säng i buren kan det till och med hända att katten väljer att sova där och att den uppfattar buren som en säker plats att dra sig tillbaka till.
  • • Vänj katten vid buren gradvis genom att stänga dörren och flytta den från rum till rum i bostaden. Om katten reagerar positivt kan du även ta med den ut i kattburen till en säker och kattvänlig plats, utan att göra ett besök hos veterinären.
  • • Se till att hela tiden belöna katten för att den håller sig lugn under resan och när du nått destinationen.

2. Nästa steg är att vänja den vid att hanteras på ett specifikt sätt om till exempel en veterinär behöver utföra en fysisk undersökning. Om du utför provundersökningar hemma vänjer sig katten vid att få ögon, öron, mun och kropp undersökta. Detta innebär inte bara att upplevelsen av ett veterinärbesök blir mer välbekant och rutinmässig för katten utan bidrar till att det blir enklare för dig att undersöka katten regelbundet. Under rutinkontrollerna hemma kan du även passa på att borsta pälsen på din katt, klippa klorna, rengöra öronen och upptäcka tidiga tecken på eventuella problem.

Besöksdagen

Om du har bokat en tid hos en kattveterinär kan det vara lämpligt att hålla katten inomhus även om hon får vara ute vanligtvis. På så sätt slipper du leta efter din katt när det är dags att åka. Uppmuntra katten att gå in i kattburen på egen hand genom att placera den på golvet och lämna den öppen med en mysig säng inuti. Det kan också vara bra att ta med en handduk och täcka över kattburen så att inte katten blir stressad över saker den ser på vägen till och från veterinären. Ta även med ett extra bäddunderlag för eventuella olyckor.

Det är också viktigt att du håller dig lugn under hela veterinärbesöket. Katten känner av ditt humör och din oro och det är större chans att den håller sig lugn om du är lugn. Det är också lugnande för katten om du pratar med en låg röst. Om katten inte ska genomgå en operation kan du även ta med mat och använda det för att belöna ett lugnt beteende under hela besöket.

SKÖTA OM OCH KLIPPA KATTENS KLOR

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt