Återhämtning från operation

Om katten har genomgått ett kirurgiskt ingrepp kan det hända att den är lite kraftlös efter ansträngningen och narkosen. Du kan bidra till att kattens återhämtning går så smidigt som möjligt på flera sätt hemma i bostaden.

Följ veterinärens specifika råd om kattens tillstånd, uppföljningsdatum och medicinering noggrant och tveka inte att fråga veterinären om råd om du oroar dig över något.

Vanligtvis är katter lite dåsiga efter en narkos men de bör kunna äta och inte visa några tecken på smärta. Det kan ta tid för katten att återhämta sig fullständigt men tveka inte att kontakta veterinären om något verkar fel.

Sår/stygn

Om katten har sytts bör du övervaka stygnen noga. Vissa stygn kan ha utförts invärtes men meddela veterinären vid rodnad, svullnad, utsöndring av vätska eller blod. Stygn tas vanligtvis bort efter tio dagar men detta kan variera beroende på operationstyp och området där stygnen placerades. Invärtes stygn är dolda under huden och löses upp naturligt på egen hand men det kan ändå hända att veterinären vill boka en uppföljningstid för att kontrollera att allt läker som det ska.

Bandage

Katten kan irriteras av bandage. Det är viktigt att bandagen är torra annars kan de skada huden. Katter med bandage ska inte vara utomhus eftersom de kan förstöra bandaget genom att klia sig eller blöta/smutsa ned det. Se upp för illaluktande odörer, missfärgningar, svullnader ovanför eller under bandaget, haltande eller tecken på smärta och kontakta veterinären om du oroar dig över något.

health

Halskrage

Halskragen tillverkas vanligtvis av plast med formen av en krage (kallas även elisabetansk- eller buster-krage). Numera finns det även halskragar av mjukare material som kan vara bekvämare för din katt. Se till att hålla kragen ren och ta bort eventuella matrester som faller ner när katten äter.

Halskragar är utformade för att förhindra att katten slickar, biter eller river på sår eller tuggar på bandage. Det är viktigt att halskragen sitter på hela tiden, särskilt över natten när katten lämnas ensam. Katten vänjer sig snart vid halskragen men det kan hända att den är i vägen när katten äter eller dricker. I dessa fall kan du ta bort den under måltider.

Om katten irriterar sig mycket på kragen bör du kontakta veterinären och diskutera eventuella alternativ.

Utfodring

Precis som människor kan katter må illa efter narkos så hantera katten varsamt när den har vaknat efter en nedsövning. Ge katten en lätt måltid när den kommer hem. Servera lättsmält mat som veterinären rekommenderar eller endast en fjärdedel av portionen som katten vanligtvis äter. Se till att det finns rikligt med färskt vatten till hands och att skålarna för mat och vatten står nära katten så att den inte behöver gå långt för att äta eller dricka.

Träning

Vila och återhämtning är väldigt viktigt även för katter som är mycket aktiva. Håll katten inomhus tills eventuella stygn har tagits bort eller under den period som veterinären har angett. Se till att katten undviker fysisk ansträngning då det finns en risk för komplikationer. Försök hålla katten lugn. Fråga veterinären om hur du på bästa sätt förhindrar att katten springer upp för trapporna eller hoppar på möbler. Ibland kan det vara bäst att hålla katten instängd i ett enda rum.

Besok hos veterinären: Hur gor jag ett besok hos veterinären mindre stressigt for min katt?

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt