Sköta om och klippa kattens klor

De flesta katter behöver ingen regelbunden trimning av klorna eftersom deras klor slits på ett naturligt sätt när de klöser. Utekatter klöser sina klor på de sträva ytor som de kommer åt medan innekatter behöver en klösbräda för att trimma klorna. Detta är en bra investering som skyddar dina möbler från rivmärken. Du bör däremot hålla viss koll på att kattens klor inte blir för långa. Klorna på en äldre katt måste klippas oftare och detsamma gäller för katter som har en extra tå (polydaktyli) eftersom dessa inte slits lika mycket. Vissa katter är så kallade skeppskatter, vilket betyder att katten har en extraklo som sitter i handleden/karpalbenet. Klon blir lätt för lång och kräver regelbunden klippning. Genom att klippa klorna förhindrar du att nageln växer inåt, vilket är smärtsamt och kan bli infekterat.

Hur klipper man kattklor

Rådfråga veterinären om bästa sättet att klippa kattens klor utan att skada den och råka klippa i klons känsliga del. Be veterinären eller veterinärassistenten att visa dig. Det är bra att tidigt vänja katten vid att klippa klorna. Börja med en "låtsasklippning" och tryck försiktig på kattens tår (en i taget) och belöna sedan katten med mat efter varje gång. När katten har vant sig vid processen kan du gradvis börja klippa klorna med hjälp av särskilda kloklippare. Du kan även fila kattungens klor så undviker du att katten får ont om du klipper fel. Men det kräver att katten måste vara stilla längre.

Kontrollera kattens klor (även extraklon under tassen eller på benet) en gång i veckan. Kattens klor är oftast dolda under vila så om du kan se klorna när katten sover är det dags att klippa dem.

Blotta klon genom att trycka på tassen med pekfingret och tummen. Klipp bara av den genomskinliga toppen av klon och undvik att komma åt blodkärlet inuti klon. Klipp aldrig av mer än spetsen eftersom det kan orsaka blödning och smärta. Om en klo växer in i tassen måste du besöka veterinären så fort som möjligt. Dessa klor är smärtsamma att ta bort och katten kan behöva smärtstillande medel eller antibiotika.

Få inte panik om du råkar klippa för mycket och orsakar blödning. Se till att ha silvernitratstickor eller blodstillande medel (fråga din veterinär) samt bomullstussar nära till hands. Applicera silvernitratstickan eller det blodstillande medlet längst ut på den blödande klon och tryck sedan försiktigt med en bomullstuss. Kontakta veterinären omedelbart om blödningen inte upphör. Silvernitrat sticker till lite vid applicering så se till att hålla fast katten på ett säkert sätt.

Om kloklippningen går smidigt eller inte beror på hur pass van katten är vid processen. Känn inget dåligt samvete om du inte klarar av kloklippningen utan kontakta veterinären istället, så får du hjälp.

Pälsvard for din vuxna katt

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt