Borsta din vuxna katt

Katter är extremt renliga djur och sköter själva om sin päls, till stor del. De kommer däremot inte åt alla ställen på kroppen och genom att hjälpa din katt med skötseln av pälsen stärks relationen mellan er och du får en chans att tidigt upptäcka sjukdomstecken. Alla katter behöver uppmärksamhet och de flesta tycker om att få pälsen borstad.

Fördelarna med skötsel av pälsen

Relationen mellan dig och din katt blir starkare, men det finns även andra fördelar med att sköta om kattens päls. Skötseln stimulerar kattens blodcirkulation och är bra för musklerna. Genom att borsta bort lösa hår minskar även risken att katten får stora hårbollar i magen. Skötseln gör pälsen mjuk och isolerande, vilket hjälper till att hålla värmen. Vid skötsel av pälsen stimuleras körtlarna i varje hårsäck och det hjälper till att hålla pälsen vattentät.

Gör skötseln av pälsen till en regelbunden rutin redan från tidig ålder, gärna när din katt är kattunge. En ytterligare fördel om du själv tar hand om skötseln av kattens päls är att det blir lättare att upptäcka utvändiga parasiter, sår eller andra ojämnheter i huden. Du slipper även katthår runt om i bostaden och får därmed ett renare hem.

Tips om skötseln av kattens päls

Skaffa bra verktyg som du kan använda under kattens hela livstid. Köp verktyg som är lämpad för kort- respektive långhåriga katter. Du behöver en borste av bra kvalitet men även en finare kam.

Borsta pälsen en gång i veckan med en fintandad metallkam om du har en korthårig katt. Avlägsna även döda hårstrån med en naturhårs- -eller gummiborste. Kamma eller borsta kattens päls med varsam hand. Använd naturhårsborsten och borsta försiktigt upp pälsen uppemot nacken för att sedan borsta tillbaka och släta ut pälsen.

Kamma pälsen på långhåriga katter dagligen med en stålkam. Tovor kan du antingen reda ut med fingrarna eller försiktigt klippa bort med en rundtandad sax. Om katten känner sig obekväm under borstningen kan du ge den godis, belöningar och uppmuntran så att den slappnar av.

Ska du bada din katt?

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt