Tandvård för katter

Vad händer om katten förlorar tänderna? Tänderna behövs för att kunna äta men också för att försvara sig med och är väldigt betydelsefulla för katter. Tyvärr är det väldigt vanligt att katter får tandproblem, åtta av tio katter över tre års ålder drabbas. Tandproblem är ofta smärtsamma och obehagliga för katter. Alla har inte möjlighet att få hjälp av veterinären så din katt kommer att bli tacksam om du gör ditt bästa för att hålla kattens tänder rena och friska. För tandhälsa är förebyggande åtgärder A och O. Håll kattens tänder rena med regelbunden tandborstning och anpassad kost så kan katten slippa att bli nersövd och få tänderna rengjorda eller i värsta fall utdragna av veterinären.

Tandborstning

Vänj katten vid tandborstning med tålamod och omtanke. Du tjänar på att hålla kattens tänder friska så att de håller sig i gott skick även när katten blir gammal. Använd en tandborste och tandkräm som specialanpassad för katter. Använd aldrig tandkräm som är avsedd för människor eftersom den kan vara skadlig för katten.

Vänj katten vid tandborstning redan när den är liten så att det blir en daglig rutin som håller kattens tänder friska hela livet.

Tecken på tandsjukdom

Tecken på tandsjukdom är till exempel dålig andedräkt, rodnat tandkött, gulbrun tandsten och dreglande. Om katten har utvecklat en allvarlig form av tandköttsinflammation (gingivit) eller tandröta tappar den ibland mat när den äter, tuggar bara på ena sidan och tappar vikt eftersom den inte äter ordentligt. En del katter visar inga tecken på att de har ont. Katter är nämligen experter på att dölja sjukdomstecken. Katten kan ha allvarliga tandproblem som påverkar resten av kroppen och som måste behandlas omedelbart.

Det är viktigt att regelbundet undersöka kattens mun, speciellt när den blir äldre. Ta katten till veterinären för regelbundna besök, åtminstone en gång om året för ungkatter och två gånger om året när de blir äldre. Kontakta veterinären om katten får tandsten mellan veterinärbesöken. Tandsten försvinner dessvärre inte med hjälp av tandborstning. Veterinären kan remittera dig vidare till en tandspecialist som tar bort de lösa eller skadade tänderna samt plack och tandsten utan att skada munnen.

Tandvårdsprodukter

Vissa katter tycker inte om tandborstningen. I dessa lägen är det bäst att rådfråga veterinären om alternativa metoder för att hålla tänderna rena, istället för att utsätta katten (och dig) för onödig stress. Torrfodret är bra eftersom katten skrapar tänderna när den knaprar. PRO PLAN för vuxna katter innehåller medel som binder kalcium och hjälper till att förebygga tandsten. Tuggben är också bra. Fråga veterinären vad som passar bäst för din katt.

Vilka är fordelarna med tandvardsprodukter for katter?

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt