Varför sover min katt så mycket?

Katten sover överlag cirka 13–16 timmar om dygnet. Detta varierar beroende på kattens ålder och personlighet men katter behöver generellt nästan dubbelt så mycket sömn som människor. Varför ska man inte störa om katten sover?

Kattfysiologi

Katter är i grund och botten rovdjur. Det innebär att de är anatomiskt och fysiologiskt anpassade för att jaga efter sin föda, oavsett om de behöver eller inte. Vildkatter jagar sitt byte och sover sedan i ett flertal timmar eftersom jagandet kräver så pass mycket energi. Huskatter fungerar på samma sätt och även om deras jagande bara sträcker sig till favoritleksaken eller kanske en mus, är resultatet detsamma. Smygandet, attackerandet, jagandet och klättrandet är väldigt energikrävande för katten. Under jakten ökar även adrenalinet i kattens kropp och energinivån håller katten på spänn. Detta leder till att katten förbrukar stora mängder energi under den korta tiden som den jagar. Den måste därför samla krafter efteråt och det innebär ofta en tupplur.

Varför katten sover

Till skillnad mot vad många tror är katter inte nattdjur. De är skymningsdjur. Det innebär att de är mest aktiva vid skymning och gryning. Detta beror på kattens instinkt är att jaga byten som är aktiva vid dessa tidpunkter. Katter har bra mörkerseende och är bättre på att urskilja rörelse i låg belysning. Många katter håller sig aktiva hela natten, vilket gör att många tror att de är nattdjur. Katten sover dock under natten precis som vi människor. Alla katter gillar däremot att väcka oss i gryningen och kräver frukost! Även om katten bara varit aktiv under en kortare period under natten har den troligtvis tömt sina energiresurser i början av dagen och tar därför en tupplur. En av många under dagen...

Kattens sömnbehov

Kattens sömn pendlar mellan lätt slumrande och djupsömn. Katten slumrar mellan 15 till 30 minuter medan djupsömnen sällan sträcker sig längre än fem minuter åt gången. Om katten bara slumrar reagerar den omedelbart om den väcks. Tack vare sin hållning kommer de på benen nästan omedelbart. Öronen är alerta under sömnen och reagerar på omgivningens ljud. Ibland rör de på svansen och sover med ena ögat halvöppet för att inte missa om en mus råkar springa förbi. När katten är i djupsömn är både hållningen och öronen mer avslappnade och de kan få sömnryckningar eller sträcka på tassarna i luften.

Kattungar och äldre katter behöver mer sömn än en frisk vuxenkatt. Alla katter behöver få ladda sina batterier, oavsett om det gäller en busig kattunge eller en mer avslappnad äldre katt. På det viset kan de få ut det mesta av sin vakna tid med dig.

Kontakta veterinären om du märker att katten sover mer än vanligt.

BESÖK HOS VETERINÄREN: HUR GÖR JAG ETT BESÖK HOS VETERINÄREN MINDRE STRESSIGT FÖR MIN KATT?

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt