Hur väljer jag mellan våt och torr kattmat?

Det stora utbudet av kattmatsprodukter kan vara förvirrande. Varierande information på djurmatens etiketter och marknadsföringsmaterial gör det dessutom svårt att veta vad som är det rätta kostalternativet för din katt. Så låt oss börja med grunderna...

Vad bör kattmat innehålla?

Alla vet att ingen katt är lik en annan med detta gäller även kattens kostbehov. Varje dag måste en katt få i sig totalt 41 nödvändiga mikronäringsämnen från sin mat. Dessa ämnen är nödvändiga för att katten ska kunna hålla sig frisk och katten kan inte framställa dem på egen hand. En viss del av dessa näringsämnen måste komma från djur eftersom katter är köttätare. Detta innebär att de inte kan leva på endast vegetarisk kost utan att få bristsjukdomar. Katter har ett särskilt behov av aminosyrorna taurin ocharginin samt fettsyranarkidonsyra och förformad vitamin A. Dessa återfinns i djurbaserade ingredienser.

Vad gör maten tilltalande för katter?

Att maten är välsmakande är mycket betydelsefullt för katter. Även lukten är en viktig och oundgänglig del för att göra maten intressant. Odörer ger njutning och förhöjer matlusten och ger samtidigt information om näring. Smak är en annan viktig del av välsmakande föda och fastän katter har färre smaklökar (475) än människor (9000) och hundar (1700) så har de några intressanta särdrag. En katts känslighet för bittra smaker är exempelvis 400 gånger starkare än hundars men de saknar smaklökar för att kunna njuta av söta smaker. Slutligen är ett objekts konsistens och form i munnen viktiga delar av smakligheten och det är en drivkraft när katter ska välja mat.

Vilka fördelar finns det med våtfoder respektive torrfoder?

Den grundläggande fysiska skillnaden mellan våtfoder och torrfoder är mängden vatten de innehåller. Fördelarna med de två alternativen kan sammanfattas som följande:

Fördelar med våtfoder och torrfoder för katter

N.
Våtfoder
Torrfoder
1
Effektivt för att öka vattenintaget eftersom maten innehåller mer vatten
Knaprig konsistens som håller tänderna rena och uppmuntrar tuggning
2
Kan värmas för att frigöra en frestande doft vid fina middagar
Kan behållas och förvaras enkelt när de har öppnats på grund av den långa hållbarhetstiden
3
Mjuk konsistens kan vara bra för katter med tand- och munproblem
Mindre volymer passar särskilt för katter som gillar att småäta
4
Större volymer ger katten mättnadskänsla snabbare
Genom strategisk utplacering kan de uppmuntra aktivitet och upplärning
5
Enskilda portionsformat förhindrar att katten äter för mycket
Maten blir inte förstörd av att ligga i skålen i mindre än 24 timmar
6
Olika produkter har olika konsistens
Olika sorters torrfoder ger en varierande känsla och konsistens i munnen

   

Hur väljer jag mellan våt och torr kattmat?

Om inte veterinären har ordinerat en särskild kost för din katt för att behandla ett medicinskt tillstånd kan du välja vilken typ av mat du vill ge din katt på egen hand. Här följer några rekommendationer som du bör beakta:

1. Kattens individuella preferens för en viss sorts mat

2. Om katten uppskattar olika former och skiftande konsistens

3. Hur och var du förvarar maten

4. Egna preferenser för inköp som kan influeras av ingrediensens kvalitet, näringsmässiga fördelar, märkeslojalitet, etiska koder osv.

5. Hur mycket du vill förhöja kattens upplevelse av måltider. Om du vill servera alla måltider i en skål eller öka aktivitetsnivån och stimuleringen genom att få katten att leta upp maten på egen hand

Så länge du serverar en fullständig och balanserad kost kan du bestämma fritt om du vill ge katten våtfoder eller torrfoder utifrån dina egna och kattens preferenser.

Specialkost för katter

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt