Belöningar för friska katter


Som stolt kattägare och medveten om kattens hälsa undrar man ibland hur man belönar en katt. Belöna gärna katten när den förtjänar det och använd gärna mat. Oavsett om katten lärt sig ett nytt trick, varit lydig eller varit allmänt skötsam är det viktigt att den får bekräftelse. Matbelöningar är ett bra sätt att uppmuntra bra beteenden och knyta känslomässiga band med katten. Tänk på att ge med måtta. Ge inte mer än 15 procent av kattens dagsranson. Om du gett katten matbelöningar måste du tänka på att minska resten av kattens kaloriintag. Följ anvisningarna på förpackningen.

Vilken typ av belöning ska jag ge?

Det bästa är att använda kattens vanliga torrfoder. Människomat innehåller oftast för mycket kalorier och salt samt saknar ibland de näringsämnen som katten behöver. Kattgodis finns att köpa men innehåller ofta många kalorier. Det finns kattgodis som utformats för att komplettera huvudmålen utan att påverka näringsbalansen och vissa ska även vara bra för matsmältningen och tänderna. Knapriga belöningar kan bidra till att minska tandsten men de ska inte ges istället för tandborstning. Använd med måtta. Godis kan vara användbart vid upplärning av din katt och det är alltid roligt att ge något gott men håll ett öga på kattens vikt och kroppsform (Body Condition Score). Dela inte ut godis med högt kaloriinnehåll för ofta. Små bitar med magert kött har lågt kaloriinnehåll och uppskattas ofta av katter.

Tips när du vill ge din katt en belöning

Matbelöningar är ett av många sätt som du kan använda för att belöna din katt eller få katten att må riktigt bra. När katten kommer till dig vill den ha uppmärksamhet och engagemang, inte nödvändigtvis mat. Katter älskar egen tid med sin ägare och ett av de bästa sätten att belöna en katt är genom att klappa, kela och sköta om den eller leka lekar och spendera tid tillsammans. Många katter är överviktiga. Ge hellre din katt omvårdnad och tid än matbelöningar så att den håller sig smal och frisk.
Tänk på att matbelöningar kan vara förbjudna om veterinären har ordinerat en särskild kost till katten. I dessa fall kan du använda torrfoder som belöning eller fråga veterinären om andra belöningar som är lämpliga.

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt