Ämnen och livsmedel som är skadliga för katter

Det finns många ämnen i livsmedel och andra substanser, inklusive växter, som kan vara giftiga för din katt. Hushållsobjekt, rengöringsprodukter och mediciner för människor kan vara dödliga för en katt. Därför är det viktigt att se till att ditt hem är kattvänligt och minimera riskerna för din katt. Nedan följer några tips när det gäller säkerheten för din katt i hemmet.

Mediciner

Ge aldrig din katt medicin om det inte har ordinerats av veterinären. Många mediciner som är ofarliga för människor kan vara dödliga för katter

Förvara alla receptbelagda läkemedel utom syn- och räckhåll. Vanliga smärtstillande medel, mediciner mot förkylningar, läkemedel mot cancer, antidepressiva läkemedel och aptitnedsättande medel är exempel på medicinering som kan vara dödliga för din katt.

Mat

Det finns många olika sorters mat som kan ge din katt en orolig mage eller ännu värre. Farlig mat omfattar lök, vitlök, alkohol, vindruvor och russin, persiko- och äppelkärnor, koffein och även choklad. Purina erbjuder självklart utmärkta och hälsosamma kostalternativ för din katt.

Rengöringsprodukter

Låt aldrig katten få åtkomst till platsen där du förvarar rengöringsprodukter. Vissa kan göra din katt dålig i magen medan andra kan ge brännskador på tungan, munnen och magen och kan till och med leda till döden vid förtäring.

Var varsam när du hanterar hushållsprodukter som rengöringsmedel, bekämpningsmedel, målarfärg och lacker eftersom ångorna från dessa kan vara giftiga för din katt. Mikrobiella medel och svampmedel som finns i luftkonditioneringssystem, luftkanaler, filer och luftfuktare kan även vara skadliga att inandas för din katt.

Var även försiktig om du använder rått- eller musbeten, fällor för myror och kackerlackor eller snigelbeten. Håll katten borta från dem om du måste använda dem eftersom de ofta är giftiga.

Hushållsartiklar

Många vanliga hushållsartiklar är dödliga för katter. Bland dessa ingår malkulor, potpurrioljor, cigaretter, sköljmedelark, rengöringsmedel för diskmaskiner, hemmagjord trolldeg, värmande objekt för vintertid som hand- och fotvärmare (innehåller höga halter av järn), batterier, förpackningar med kiseldioxid, mynt, malet kaffe och drinkar med alkohol. Bilrelaterade produkter som olja, bensin och kylarvätska bör förvaras på korrekt sätt. Kylarvätska (etylenglykol) kan vara dödligt för en katt oavsett mängd.

Trädgård och växtrike

Vissa vanliga växter som finns i hushåll och trädgårdar kan vara ytterst giftiga för katter. Fråga veterinären om vilka växter som är säkra för din katt och om du gillar att odla bör du endast odla säkra och rekommenderade växter. Kontrollera områdesspecifika listor för att se vilka regionala växter som är säkra för katter där du bor.

Om du behandlar din gräsmatta eller trädgård med gödningsmedel, växtgift eller insektsmedel ska du alltid hålla undan katten från det området tills det har torkat fullständigt. Har du frågor om användningen av produkter kontaktar du produkttillverkaren. Förvara alltid dessa produkter på en säker plats som ditt husdjur inte kommer åt.

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt