Speciell kattmat

Alla katter är unika och vissa behöver en särskild typ av kost. Det kan bero på ett sjukdomstillstånd som förbättras av specialkost eller på att deras livsstil eller ämnesomsättning kräver en specifik blandning av näringsämnen, som håller katten frisk. Det finns många typer av specialkost för katter, från kost som underlättar viktminskning eller förbättrar matsmältningen till kost som reglerar diabetes eller urinvägs- och hudproblem.

Medicinska tillstånd

Det pågår en omfattande forskning som lett fram till det breda utbudet av kattmat som nu finns för olika typer av hälsoproblem hos katter. Varje kostalternativ har en optimal näringsbalans och möter även de särskilda kostbehov som katten behöver för sitt tillstånd. Kostalternativen kan användas av katter med njurproblem, urinvägsproblem, mag- och tarmkanalsproblem, diabetes mellitus, hudsjukdomar och matallergier. Vissa kostalternativ ordineras endast av veterinären och katten övervakas noga när den får specialkost.

Överviktiga katter

Var tredje katt i Sverige lider av övervikt. Den vanligaste förklaringen är för många kalorier och för lite motion.

Att bara minska portionerna är inget lyckat alternativ eftersom katten blir hungrig och irriterad samt kan gå miste om viktiga vitaminer och näringsämnen. Välj istället en specialanpassad kost för viktminskning som håller katten både mätt och välmående samtidigt som den går ner i vikt. Kosten dämpar även hungersmärtor och katten känner sig mätt längre. Använd hälsosamma belöningar med få kalorier, som torrfoder (inräknat i dagsransonen), för att uppmuntra motion. Du kan få ovärderlig hjälp från veterinären eller veterinärens assistent när du följer ett viktminskningsprogram för din katt. Planera in regelbundna invägningar och fråga om det finns specifika mottagningar för katter som behöver minska i vikt.

Innekatt

En katt som lever på en liten yta har färre möjligheter till motion. Det är därför viktigt att katten tar alla tillfällen i akt till motion, så se till att hjälpa den!

Utan tillräcklig motion är det svårt för en innekatt att hålla en normal kroppsvikt.

Specialkosten för innekatter innehåller ofta mer protein och mindre fett samt extra näringstillskott för att hålla en innekatt i fin form.

En innekatt tycks ha mer problem med hårbollar än utekatter. Det kan bero på att en innekatt tvättar sig oftare. Eller så är den enkla förklaringen att vi är mer medvetna om en innekatts hårbollar. Vissa specialkostalternativ för innekatter innehåller även fibertillskott med både pre- och probiotika som är bra för magen och som underlättar hårbollarnas passage genom matsmältningsystemet.

Allergier

Allergier är ovanligt bland katter och matallergier och -intolerans är sällsynt bland husdjur. Man räknar med att cirka 0,1 procent av katter och hundar drabbas, sammanlagt.

Men de få allergifall som uppstår kan orsaka obehag, vara traumatiska och ibland bli livshotande.

Det enda sättet att få reda på om katten lider av en matallergi är att göra en uteslutande undersökning med hjälp av veterinären. Börja med att testa och utesluta proteinet i kattens kost eftersom många allergier utlöses av proteinerna i maten.

Kattsnacks

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt