Belöna en katt

Belöningar! Ordet belöning väcker blandande känslor. Går det att hantera belöningar ansvarsfullt? Syftet med belöningar är att uppmuntra ett visst beteende men det betyder inte att du ska ge katten godis i tid och otid. Vi vet alla hur mysigt det är med en katt som spinner och stryker sig kring benen i väntan på en godbit men när blir det för mycket? Och vad är en nyttig belöning? Om något sådant finns...

Hur man belönar en katt

Det är enklast sättet att få en överblick över olika belöningar är att dela upp dem i kategorier:

1. Vardagsbelöningar

  • Dessa omfattar matbelöningar som vanligtvis används vid upplärning och för att belöna bra vardagsbeteende. Matbelöningar finns i en mängd olika storlekar, former, material, smaker och format – från små munsbitar av torkad lever till knapriga kex. Din katt kanske tillhör typen som först slickar av översta lagret på en godisbit och njuter av smaken. Eller så gillar katten hur godiset smakar i munnen.

2. Tillfälliga belöningar

  • Dessa kallas även högkvalitativa belöningar. I den bästa av världar vet katten om att den måste arbeta extra hårt för att få en av dessa belöningar som inte är en vardagsbelöning. Dock är katter mästare på att uttrycka sina önskemål och välmenande ägare uppfyller alltför ofta dessa önskningar.

3. Icke-matbelöningar

  • Alla belöningar behöver inte bestå av mat. Vi delar vanligtvis ut belöningar för att uttrycka vår kärlek och ofta bemöts dessa med en positiv reaktion från katten. Detta går lika bra att uppnå utan mat:
  • • Vi kan erbjuda en mysig säng i form av ett varmt knä att ligga i
  • • Vi kan använda våra händer och fingrar och klia bakom öronen och under käken eller någon annanstans som katten tycker om.
  • • Vi kan också kommunicera med våra röster
  • Det trevliga med icke-matbelöningar är att när du ska belöna en katt belönar den även dig och stärker det känslomässiga bandet mellan er.

Om vi väljer att ge matbelöningar kan det vara svårt att upprätthålla en god kosthållning och samtidigt uppmuntra katten.

När blir det för mycket?

Oavsett vilken matbelöning du väljer så innehåller den kalorier och dessa kalorier måste räknas med i kattens totala födointag för att undvika viktuppgång. En allmän tumregel om hur man belönar en katt är att hålla sig under 10 % av kattens rekommenderade dagliga matintag. Om belöningar innehåller mer än detta kan de orsaka övervikt och tillhörande hälsoproblem samt en för tidig död. Utöver dessa risker kan överdrivna belöningar leda till näringsmässig obalans i form av bristsjukdomar eller ett alltför stort näringsintag. När du delar ut belöningar är det därför viktigt att kontrollera att katten erhåller en balanserad och fullständig kost som täcker minst 90 % av det totala födointaget.

Belöna med nyttiga belöningar

På senare år har det kommit en mängd belöningar som på olika sätt ska vara bra för hälsan. Ett välbekant koncept är att ge en belöning som har tagits fram för att främja tandhälsan. Men hur effektiva är dessa belöningar? De innehåller ofta enzymsystem och har ytbeläggningar samt har en specifik form som ska skava bort plack och ta bort matrester kring tänderna. Men det bästa sättet att behålla god munhälsa är faktiskt att borsta kattens tänder dagligen med en lämplig tandborste och en välsmakande tandkräm med till exempel smak av fisk eller lever.

Andra belöningar som sägs främja hälsan ska ges vid sjukdomstillstånd som artrit eller har berikats med vitaminer och mineraler. Dessa innehåller för det mesta tillsatser som anses bekämpa inflammation och minska ledvärk eller innehåller tillsatser med verksamma ingredienser som antioxidanter. Det finns mängder av kuriösa bevis och ett antal bra vetenskapliga rön som visar att ingredienserna är effektiva. Men det mesta handlar om hur stor mängd som intas och tillsatsens förmåga att nå sitt faktiska mål i kroppen.

Belöningar för upplärning

Det viktigaste med att belöna en katt är att katten ska förstå att det handlar om en belöning. Ett bra sätt att uppnå detta är att kombinera belöningar med lekar och träning. I motsats till vad många tror är katter lätta att lära upp och särskilt inomhuskatter kan bli riktiga experter på träningsmoment. Du kan hjälpa din katt att träna både kropp och hjärna genom att ge dem matbelöningar medan de lär in träningsmoment eller löser kluriga problem.

Sammanfattning

Belöningar är ett utmärkt sätt att stärka positivt beteende och det sociala och känslomässiga bandet mellan dig och din katt men de kan också leda till en ökad risk för övervikt. Belöna med måtta och välj prisvänliga godbitar med lågt kaloriinnehåll och glöm inte att det går att belöna på andra sätt än med mat.

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt