Hudproblem hos katter

Hudproblem är vanligt bland katter och kan orsakas av parasiter, allergier, jästsvampinfektioner, tumörer och systemiska sjukdomar. Kattens hud kan vara rosa eller svart beroende på pigmenten för den specifika rasen eller individuellt genetiskt arv. Huden bör vara fri från skorpbildning, klåda, beläggning, svarta/vita fläckar, klumpar eller områden som är infekterade eller inflammerade. Pälsen ska vara mjuk och glansig utan delade hårstrån, kala områden eller mjäll. Katten kan fälla hår året om men vanligtvis fäller den mest under sommaren och hösten (ruggning). Borsta därför kattens päls regelbundet och glöm inte att investera i en bra dammsugare. Vissa långhåriga raser kräver regelbunden borstning av pälsen.

Torr hud hos katter

Kattens hud kan påverkas av din hemmiljö. Katten kan få torr hud och klåda av en hög inomhustemperatur. Men om katten kliar sig hela tiden beror det antagligen inte på torr hud. Rådfråga veterinären om hur du kan förbättra kattens hud och se över dess kost.

Parasiterande hudsjukdomar hos katter

Loppor, skabb och fästingar drabbar vanligtvis katter. Ytterligare information om dessa specifika hudproblem finns i det separata avsnittet.

Hudallergier hos katter

En allergisk reaktion kan uppstå när en katt upprepade gånger har utsatts för det ämne (allergenen) som låg bakom reaktionen. Processen innebär att immunsystemet producerar antikroppar vilket triggar igång en serie händelser i kroppen som kan frigöra inflammatoriska substanser och som i sin tur skapar klåda. Om katten utsätts för allergener kliar den sig och huden blir inflammerad. Skador och hudinfektioner kan utvecklas och katten kan drabbas av håravfall.

Det finns många substanser som kan verka som allergener och utlösa en hudallergi – eller allergisk dermatit. Följande ingår:

 • • Allergener som katten andas in som mögel, pollen och damm.
 • • Allergier från loppor – katten är allergisk mot saliven i loppbett.
 • • Kontaktdermatit – orsakas av att huden exponeras för irriterande substanser som tvålar, hushålls- och trädgårdsprodukter eller kemikalier, lopphalsband, fjädrar eller bomull.
 • • Matallergier – katten är allergisk mot ett av proteinerna i maten.
 • Diagnos av hudsjukdomar

  Det krävs vanligtvis att du besöker veterinären för att få en diagnos av vad som orsakar kattens hudallergi. Vid veterinärbesöket bör du uppge hela symptomhistoriken för husdjuret samt vilken tid på året de allergiska symptomen uppkommer. Innan orsaken till kattens problem fastställs vill veterinären överväga alla tänkbara orsaker till allergin. I vissa fall kan allergin orsakas av en kombination av faktorer. Veterinären bedömer hur påverkan från vissa eller samtliga faktorer kan minskas, för att avgöra vilken behandling som är bäst för varje individuellt djur. I allvarligare fall kan det hända att veterinären rekommenderar ett hudtest för att fastställa exakt orsak till den allergiska reaktionen.

  Om hudproblemet beror på en matkälla kan det hända att katten också visar tecken på mag- och tarmproblem. I dessa fall är det viktigt att du ser över kattens kost och försöker isolera orsaken till problemet. Ytterligare information finns här.

  Behandling av hudallergier

  Det kan hända att veterinären rekommenderar ett flertal olika behandlingar för att hantera hudallergin och underlätta kattens symptom. Här ingår medicinsk behandling, terapeutiska dieter och beteendebehandling. Dessa kan användas enskilt eller i olika kombinationer.
  Hudallergier kan vara besvärliga för din katt, ta lång tid att bota och kräver ofta långsiktig behandling. Men de flesta tillstånd kan ändå behandlas och hanteras på bästa sätt så att katten blir frisk och nöjd.

  SÅ HÄR UPPTÄCKER DU KATTINFLUENSA

  Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt