Katter och håravfall

Håravfall (alopeci) är ovanligt bland katter men kan inträffa. Det finns ett flertal orsaker, men den vanligaste är överdriven tvättning, vilket även kan bidra till hudproblem eller uppkomst av parasiter.

Orsaker och symptom

Håravfall kan bero på hudinfektioner som revorm eller parasitangrepp. Det är oftast självförvållat då katten intensivt rengör ett kliande område på grund av en allergisk reaktion eller loppor. Katter med ömma leder drar ibland ut håret över området som gör ont. Stressade katter har även en tendens att tvätta sig överdrivet mycket. Överdriven tvättning kan leda till att katten kräks hårbollar. En ytterligare orsak till håravfall är ovanliga hormonella problem, som sällan orsakar klåda. Vissa orsaker till håravfall, till exempel revorm, kan smitta människor och även om alopeci är ytterst ovanligt är det alltid bäst att gå till veterinären.

Undersökning

Veterinären behöver hitta orsaken till håravfallet. Det är möjligt att veterinären rekommenderar en behandling mot loppor eftersom de ofta orsakar klåda och håravfall. Om du eller veterinären misstänker att det överdrivna tvättandet och håravfallet är beteendeproblem bör du undersöka kattens miljö och finna tänkbara orsaker till stress. Rådfråga en veterinär som är hudspecialist för att fastställa orsaken till håravfallet.

Behandling

Det är viktigt att veta grundorsaken till håravfallet innan en behandling påbörjas. Om katten har loppor eller andra parasiter är ofta en parasitbehandling den bästa lösningen.

Det kan vara svårt att välja rätt läkemedel för hudproblemen. Det är därför alltid bäst att rådfråga en veterinär som är hudspecialist. Ta katten till en expert på djurbeteende om du misstänker att det överdrivna tvättandet är stressrelaterat. Ta reda på orsaken och hur du bäst kan motverka stress. Om det överdrivna tvättandet beror på ömma leder är det bäst att undersöka grundorsaken och eventuellt be veterinären om smärtstillande medel.

SÅ HÄR UPPTÄCKER DU KATTINFLUENSA

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt