Matallergier hos katter

Det är ovanligt att katter har matallergier och vanligtvis rör det sig om en proteiningrediens i ett specifikt födoämne som triggar igång en allergisk reaktion. Det här ska inte förväxlas med vanlig matintolerans som är mindre allvarligt och genererar en helt annan fysiologisk process.
Äkta matallergi kan inträffa vid vilken ålder som helst men den vanligaste åldern för en diagnos är mellan fyra och fem år. Siamesiska katter kan löpa större risk för att utveckla matallergier. Diagnosen är komplex och omfattar test med olika kostalternativ. Det finns inga specifika test att tillgå. Studier visa att de proteiner som skapar en allergisk reaktion ofta finns i biff, mjölkprodukter och fisk. Tecken på matallergi är bland annat klåda och/eller diarré. Dessa tecken kan givetvis tyda på andra problem också. Rådgör alltid med en veterinär om du upptäcker dessa symptom hos din katt.

Tecken på att katten är allergisk mot kattmat

Typiska symptom på matallergi omfattar:

  • • Hudproblem – klåda och rodnad, kala områden eller sår.
  • • Återkommande öroninfektioner.
  • • Ökat antal hårbollar.
  • • Problem med mag- och tarmkanalen samt kräkningar och diarré.
  • • I sällsynta fall andningsproblem.

Kontakta veterinären om du misstänker att du har en allergisk katt. Försök aldrig åtgärda problemen själv: kosttest måste övervakas noggrant av en veterinär. Ämnesomsättningsproblem eller bristsjukdomar kan uppstå eller så kan katten ha ett problem som kräver en annan behandling.

Testa matallergier hos katter

Det effektivaste sättet att testa om en katt har en matallergi är ett uteslutande kosttest där katten erhåller en särskild hydrolyserad kost där proteinerna är så små att de inte kan (eller väldigt sällan kan) orsaka en allergisk reaktion. Alternativt rekommenderas en kost som innehåller proteiner och kolhydrater som katten aldrig har ätit förut. Det finns fabrikstillverkade kostalternativ att tillgå men vissa veterinärer rekommenderar hemmalagad kost.

Hur länge en uteslutande kost ska tillämpas beror på vilket problem katten har. Vid hudproblem ska specialkosten ges i fyra till 12 veckor och ibland längre. Vid mag- och tarmproblem märks vanligtvis en snabbare förbättring. Under perioden med specialanpassad kost är det inte tillåtet med några belöningar i form av godsaker. Det kan vara väldigt svårt att hålla sig till en specialanpassad kost, så var ärlig om du inte lyckas och rådfråga veterinären om katten vägrar att äta den nya kosten.

Efter testperioden

När katten har avslutat testperioden bör den undersökas på nytt av en veterinär. Om inga förbättringar har noterats bör andra möjliga sjukdomar beaktas. Om en förbättring har inträffat kommer veterinären ge dig råd om nästa steg. Dessa steg baseras på kattens specifika problem och kan innebära att proteiner introduceras i kosten på nytt för att invänta en reaktion.

Om symptomen återkommer när maten introduceras kan det hända att du har hittat en orsak till allergin. Kom ihåg att allergin kan orsakas av flera olika mattyper. Om kattens kliniska tecken är allvarliga och kosten som resulterade i en förbättring är näringsmässigt komplett kan det hända att ägaren och veterinären bestämmer sig för att fortsätta med samma kost och slutar att söka efter en specifik orsak till allergin. Processen kräver tid och tålamod och i vissa fall måste katten hänvisas till en specialiserad veterinär som övervakar kosttestet.

SÅ HÄR UPPTÄCKER DU KATTINFLUENSA

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt