Katter med njurproblem

Njurarna är livsviktiga organ som utför en mängd viktiga funktion i kroppen. Njurarnas främsta uppgift är att filtrera bort slaggprodukter från blodet (utsöndras i urinen) men de reglerar även blodtrycket och kroppens mineraler samt producerar livsviktiga hormoner. Njurarna hanterar många olika funktioner i kroppen och njurproblem kan därför vara riktigt allvarliga. Njursvikt är vanligt förekommande, speciellt hos äldre katter som har sjukdomen kroniskt.

Det finns två typer att njursvikt:

Akut njursvikt

Detta innebär att njurarna plötsligt slutar att fungera normalt. Akut njursvikt kan drabba katter på grund av infektioner eller om katten fått i sig giftiga ämnen. Denna sortens njurskador är oftast botliga men inte alltid.

Kronisk njursvikt

Kronisk njursvikt hos katter kan förekomma under en längre tid, alltifrån månader till år. Orsaken till kronisk njursvikt är ofta okänd men kan uppstå av alltifrån infektioner till tumörer. Kronisk njursvikt är dessvärre obotligt men det finns behandlingar som bromsar sjukdomsförloppet och lindrar symptomen.

I de tidiga sjukdomsfaserna kompenserar njurarnas friska delar för de skadade delarna genom att ta hand om deras uppgifter. I de senare sjukdomsfaserna slutar allt fler områden att fungera och då klarar inte njurarnas friska delar att kompensera för allt. Din katt kommer i detta skede att visa tecken på njursvikt. Kronisk njursvikt är en progressiv sjukdom och många katter upplever någon form av svikt med åldern i och med att de friska delarna av njuren blir allt sämre. Tillståndet hanteras bäst med vätskor, specialkost och medicinering som bromsar sjukdomsförloppet och lindrar symtomen för katten.

Håll utkik efter dessa tecken

Kattens urin blir mindre koncentrerad, vilket leder till att katten kissar större mängder tunnare urin. Det innebär att katten kissar betydligt mer och behöver därför dricka mer för att ersätta förlorad vätska. Detta är en ond cirkel så du behöver vara uppmärksam på förändringar i kattens dryckes- och kissvanor, särskilt hos äldre katter. Ta inte bort kattens vatten i ett försök att minska urineringen eftersom detta leder till allvarlig vätskebrist hos katter med njursvikt.

Kattens aptit blir troligtvis sämre och den verkar trött och allmänt slö. Detta beror på att de giftiga ämnen som annars försvinner med urinen stannar kvar i kroppen. Katten kan även få illamående som leder till kräkningar, hulkningar och dålig andedräkt.

Diagnos från veterinären

Veterinären tar urinprov för att testa koncentrationsnivån, om protein saknas i urinen och andra faktorer (t.ex. infektioner) som kan orsaka problemet.

Veterinären tar även ett blodprov. I och med njurkontrollen är det möjligt att veterinären gör en fullständig undersökning av blodet för att kontrollera övriga organ och system. En fullständig hälsokontroll är att rekommendera eftersom de giftiga ämnen som samlas i kroppen även kan påverka övriga organ.

Behandlingen består oftast av en kontrollerad kost, medicinering eller båda, beroende på sjukdomstillståndet.

Medicinering

Katter med njursvikt utvecklar ofta högt blodtryck eller blodbrist (anemi). Be veterinären att rekommendera lämplig medicinering för dessa typer av problem

Kost

En skräddarsydd kost hjälper ofta vid njursvikt och kan bromsa sjukdomsförloppet. Kostförändringar är en viktigt del av hanteringen av kronisk njursvikt hos katter. Du kan be veterinären om en rekommenderad specialkost som hjälper din katt.

Ändra kosten gradvis så minskas risken för att katten får magbesvär. Uppmuntra katten att smaka på det nya fodret. Ge inte upp den nya kosten även om katten verkar ointresserad. Om veterinären inte har gett andra anvisningar är det bästa att blanda det nya fodret med det vanliga. Byt ut den gamla kosten mot den nya gradvis i små mängder varje dag.

Övergången tar ofta mellan 2–6 veckor. Även om detta är en tidskrävande process är den nya kosten oerhört viktig för din katts hälsa.

Tips:

  • • Undvik godsaker – eller använd specialtorrfoder som godis.
  • • Ge katten små och regelbundna måltider istället för en eller två större måltider.
  • • Värm våtfodret i mikrovågsugnen tills det är ljummet (aldrig varmt!) för att göra konsistensen mjukare och frigöra aromen.
  • • Om katten är van vid burkmat kan torrfodret lösas upp varmvatten för att göra konsistensen mjukare.

Symtom på kattdiabetes

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt