Så här upptäcker du kattinfluensa

Kattinfluensa liknar en förkylning hos människor med rinnande nos och ögon och halsont. Övriga symptom omfattar sår i munnen, muskelvärk och smärtor, feber och nysningar. Kattinfluensa medför att katten förlorar luktsinnet vilket kan leda till att den slutar äta och blir uttorkad om den inte får rätt omvårdnad.

Vuxna katter klarar vanligtvis en influensa men för kattungar och äldre katter med underliggande mediciniska problem kan den vara livshotande. Kattinfluensa kan också skada ögonen långsiktigt (genom sår) och nos (kronisk rhinitis) vilket kan leda till kroniskt dåligt hälsa. Många katter som har haft influensan blir bärare av influensaviruset och även om de verkar friska kan de smitta andra katter som de kommer i kontakt med.

Vad orsakar kattinfluensa?

Kattinfluensa orsakas vanligtvis av två virus: felint calicivirus och felint herpesvirus – men även andra virus och bakterier kan vara inblandade. Infekterade katter eller katter som är bärare sprider virus via saliv, tårar och vätska från nosen vilket kan smitta andra katter direkt (bland annat genom nysningar). Viruset kan även överleva i en miljö i en vecka vilket innebär att en katt inte ens behöver träffa en annan katt för att få influensan. Som tur är kan inte människor smittas av kattinfluensa och katter kan inte heller få influensa av människor.

Behandling av kattinfluensa

Precis som för mänsklig influensa finns det inget specifikt botemedel för influensavirus. I behandlingen av influensa ingår istället antibiotika för behandling av sekundära bakteriella infektioner och omvårdnad för att se till att katten har det bra och får i sig tillräckligt mycket vatten och mat. Vissa katter med influensa måste vårdas på djursjukhus för att erhålla vätska via dropp men i vanliga fall vårdas katter hemma. Om din katt har influensa bör den isoleras från andra katter eftersom den smittar. Försök att ta bort utsöndring från kattens ögon och nos med en bomullstuss och saltvatten och uppmuntra katten att äta genom att servera en välsmakande kost med stark arom.

Förebygga kattinfluensa

Det finns vaccin mot de två vanligaste virusen som orsakar kattinfluensa. Rekommendationen är att katterna vaccineras och får regelbundna påfyllnadsdoser. Det finns också vaccin tillgängliga mot den bakteriella formen av kattinfluensa. Om du föder upp katter eller visar din katt på utställningar, bör du fråga veterinären till råds om dessa vaccin behövs. Tyvärr orsakas kattinfluensa av flera olika virusstammar vilket innebär att precis som vid mänsklig influensa finns det inget vaccin som är 100 % effektivt. Om du vaccinerar din katt minimerar du trots allt risken att den får influensa och långvariga hälsoproblem.

KATTINFLUENSA: FAKTABLAD

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt