Symptom på kattdiabetes

Katter kan drabbas av både diabetes mellitus I och II men den mest förekommande typen av diabetes är typ II.

Vad innebär diabetes mellitus?

Lite förenklat är diabetes mellitus ett tillstånd då katten har svårt att omvandla socker till en energikälla. Efter intag av föda bryter matsmältningssystemet ned födan till dess olika komponentdelar. En av dessa delar är socker (glukos). Kattens kropp absorberar glukos från matsmältningssystemet och transporterar det till blodomloppet där det tas upp och används av olika organ i form av energi. När kroppen använder glukos behöver den insulin, ett hormon som produceras av bukspottskörteln. Om insulinproduktionen eller upptagningen av insulinet inte fungerar korrekt kan glukoset inte transporteras från blodet till kroppens organ. I dessa fall stannar glukoset kvar i blodet vilket resulterar i att blodglukosnivåerna blir högre än normalt. När kroppens organ inte har något glukos att tillgå börjar de använda fett och protein som energikälla. Detta leder till viktminskning och muskelförtvining.

Överviktiga katter löper stor risk att drabbas av diabetes mellitus typ II. Som tur är behöver många katter med diabetes typ II inte behandling om de går ner i vikt och bibehåller en hälsosam vikt.

Tecken på att din katt har diabetes

Om katten har diabetes så dricker, urinerar och äter den vanligtvis mer än normalt samtidigt som den minskar i vikt. Det kan hända att katten har återkommande urinvägsinfektioner. Även kattens päls kan försämras i kvalitet och utseende.

Omvårdnad av katter med diabetes

Om veterinären misstänker att katten har diabetes tas i första hand blod- och urinprov på katten. Katten får i de flesta fall stanna en dag på djurkliniken medan testerna utförs. Veterinären försöker sedan, utifrån testernas resultat, stabilisera kattens blodglukosnivåer genom att kontrollera kosten eller ordinera insulin eller båda alternativen. Det kan hända att du erhåller insulin som du ska ge katten hemma i form av dagliga injektioner, samt får råd om mat och lämpliga mattider. Kostalternativ som ordineras av veterinären som PURINA VETERINARY DIETS DM har visat sig reducera insulinbehovet hos katter med diabetes. Fråga därför veterinären om råd när det gäller mat och insulin så att katten kan behandlas så effektivt som möjligt. Det krävs upprepade besök hos veterinären för att övervaka kattens utveckling och beroende på resultatet kan det hända att kosten eller insulinnivåerna behöver förändras. Om katten är överviktig kan det hända att insulininjektionerna måste avbrytas för att katten ska gå ner i vikt.

Som kattägare kan du behöva lägga ned mycket tid och engagemang på omvårdnad men långsiktig diabetesbehandling av katter kan ge ett bra resultat och leda till ett välmående liv för din katt.

Om katten var överviktig när den fick sin diagnos kan det hända att den inte ens behöver insulininjektioner om den går ner i vikt!

Njursjukdomar hos katter

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt