Några praktiska tips när du skaffar katt:

Att välja rätt katt

Du har bestämt dig för att skaffa katt. Vad spännande! Oavsett om du har haft katt tidigare eller inte är det viktigt att välja en katt som passar just dig. Det kan kännas överväldigande med alla beslut som måste tas, från att välja rätt katt, ålder, ras och livsstil. Men oroa dig inte! I den här guiden får du hjälp att välja de alternativ som är bäst, både för dig och katten.

Uppfödare eller från ett katthem?

Ditt första beslut som framtida kattägare är att välja om du vill skaffa en katt från en uppfödare eller från det lokala katthemmet. Ett tredje alternativ är att beslutet redan har tagits. Du kanske har fått en katt i present eller har tagit hand om en hemlös katt. Om du har valmöjligheter är det bra att ha i åtanke att en uppfödare ofta har större kunskap om katten och dess historia än du kan få från ett katthem. Hos en uppfödare växer katterna oftast upp i en positiv och social miljö. Uppfödaren kan även ge dig information om den specifika rasen samt uppgifter om stamtavla eller om det finns risk för ärftliga hälsoproblem. Om du skaffar en katt från ett katthem får du kanske räkna med att ta hand om en katt som inte har haft det så bra och som behöver extra kärlek och uppmärksamhet. Du får kanske inte alla fakta om katten och det finns heller inga garantier för att katten är socialt anpassningsbar till sin nya miljö. Men alla seriösa hem för katter gör alltid en beteendeundersökning av katterna och gör sitt bästa för att matcha kattens behov med rätt miljö. De flesta katter och kattungar som hämtas från ett katthem har undersökts ordentligt av en veterinär och är i många fall både steriliserade, vaccinerade och avmaskade.

Blandras eller raskatt?

Lynne och personlighet är viktiga faktorer att ha i åtanke när du väljer katt. Renrasiga katter har ibland specifika karaktärsdrag som kan förutsägas. Det kan göra det lättare för dig att ta rätt beslut. Men det finns inga garantier. Den gamla debatten om arv och miljö gäller verkligen katter! Uppväxten är lika viktig som de naturliga arvsanlagen. Både en kattunges avvänjning, socialisering och uppfostran under dess första år kommer att påverka kattens lynne som vuxen. Lynnet hos kort- och långhåriga huskatter är inte alltid rasspecifikt utan deras individuella personlighet formas även av deras uppfostran och miljön som de växer upp i.

Kattunge eller vuxenkatt?

Kattungar är underbara men är också busiga och kräver mycket tålamod. Om du bestämmer dig för att skaffa en kattunge måste du vara beredd på att lägga tid varje dag på att uppfostra kattungen till välmående och lyckliga katter. De flesta kattungar som kommer ifrån uppfödare såväl som katthem har åtminstone börjat gå på lådan men behöver fortsatt träning. Om du vill att de ska uträtta sina behov utomhus måste även detta läras in. Kattungarna måste även lära sig att de inte får använda tänder och klor när de leker med människor och upplärningen är både tids- och tålamodskrävande. Katter har lyckligtvis lätt för att lära och kattungar som växer upp i ett hem formar tidigt en relation med sin ägare, särskilt om katteungen är enda katten i hemmet. Vuxenkatter och äldre katter däremot har redan hunnit utveckla sin personlighet och sitt lynne, vilket underlättar när de ska matchas med rätt miljö och ägare. Vuxenkatter är oftast rumsrena och har lärt sig att umgås med människor. Detta kan dock variera beroende på kattens bakgrund men brukar sällan vara ett problem. Vuxenkatter anpassar sig generellt snabbt till sitt nya hem, speciellt om det liknar deras tidigare hemmiljö.

Livsstil

Detta är den viktigaste faktorn att tänka på när du väljer katt. Oavsett om du arbetar långa dagar, är pensionerad eller har småbarn är det viktigt att du väljer en katt som passar din livsstil. Precis som med människor så finns det vissa katter som uppskattar småbarn och vissa som bara vill ha lugn och ro. Katter är i allmänhet självständiga djur som passar bäst i ett hem med bara en katt. Det är viktigt att tänka på när du välkomnar en ny katt till ett hem som redan har en katt. Det är upp till ägarna att anpassa bägge katter till den nya situationen på ett bra sätt så att ingen blir uppjagad i onödan. Bestäm dig för om du vill ha en innekatt eller om du tänker släppa ut den. En innekatt kräver mer uppmärksamhet eftersom de är beroende av dig för lekar och träning. Du måste hjälpa dem att få utlopp för sina naturliga instinkter, som hämmas när de inte får vistas utomhus och jaga. Utekatter är mer utsatta för slagsmål och riskerar att ströva iväg för långt eller att bli överkörda. Var någonstans din bostad ligger och den omgivande miljön är viktiga faktorer när beslutet ska fattas.

Det är ett stort och spännande steg att välkomna en lurvig familjemedlem i sitt hem, helt enkelt. Välj en katt som passar dig och din livsstil för att slippa beteendeproblem i framtiden.

Pälsvard for din kattunge

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt