Borsta kattungens päls

Katter är väldigt renliga djur och är välkända för att sköta sin egen pälshygien. Kattens sträva tunga är som en borste som avlägsnar smuts och sprider nödvändiga oljor över pälsen. Trots kattens utmärkta förmåga att sköta sin egen päls är det viktigt att du bidrar till skötseln så att ett band skapas mellan er och du har möjlighet att upptäcka tecken på dålig hälsa. Om du borstar kattungens päls från tidig ålder vänjer sig katten vid regelbunden omvårdnad vilket senare underlättar besöken hos veterinären.

Fördelar med att borsta pälsen

Borstning av pälsen stimulerar inte bara kattens blodcirkulation och muskeltonus utan minskar även risken för att katten får stora hårbollar i magen då löst hår tas bort. Det stimulerar även körtlarna vid hårrötterna som gör pälsen vattentät och jämnar ut pälsen så att dess isolerande egenskaper förbättras.

Så här borstar du kattungens päls

Hur du ska borsta kattungens päls beror på kattens ras och hur lång pälsen är. Kom ihåg att kattungens päls är kortare, mjukare och fluffigare än pälsen på en vuxen katt men den blir grövre med tiden. Vänj katten vid att bli borstad i en tidig ålder, hellre än att vänta tills den blir äldre. På så sätt vet den hur det känns och kan lära sig att tycka om det. Placera kattungen på en halkfri yta så att upplevelsen blir behaglig.

Ägare av korthåriga katter behöver endast borsta katten en gång i veckan med en enklare borste eller kam Passa även på att undersöka kattens öron, ögon och mun och se efter om det finns parasiter på huden eller sår, knölar och upphöjnader.

Långhåriga raser behöver daglig omvårdnad med lämplig utrustning. Fråga kattens uppfödare eller frisör om råd. Börja med att låta katten lukta på borsten. Vanligtvis gnider de huvudet mot borstens strån vilket är ett positivt första steg. Klappa katten en stund och börja sedan borsta försiktigt. Börja på sidan av kroppen och sluta borsta efter några minuter och övergå till att klappa katten om det är svårt att borsta den. På så sätt blir katten mer medgörlig.

När katten har vant sig vid borstningen kan du börja borsta magen, svansen, öronen och övriga känsliga områden. Var varsam och håll inte på för länge.

Allmän undersökning av kattungen

Rör försiktigt vid kattungens tassar och undersök klorna medan den njuter av borstningen. Undersök kattens öron och öppna munnen försiktigt så att du kan undersöka tänder och tandkött.

När katten har vant sig vid denna rutin flyttar du den till bordet där du tänker borsta den vuxna kattens päls. Katten associerar då denna plats med omvårdnad och belöning.

VÄLJA OCH BESÖKA EN VETERINÄR

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt