Välja och besöka en veterinär

Din katts hälsa är viktig för att katten ska få ett långt och rikt liv. Veterinären har en betydelsefull roll i kattens välmående. Veterinären kan behandla katten vid sjukdom men kan också ge dig råd om hur du kan förebygga åkommor och se till att katten mår riktigt bra. Katter är skickliga på att dölja sjukdomar, vilket gör att även den mest uppmärksamma kattägare kan missa signalerna i början av en sjukdom. Du måste därför se till att besöka veterinären regelbundet för att kontrollera att katten mår bra.

Välj en veterinär nära där du bor. Om akuta problem uppstår ska hjälpen finnas alldeles i närheten. Rådfråga gärna andra kattägare om vilka veterinärer som är bra. Det finns specifika veterinärmottagningar för katter, vilket kan vara bra om din katt är rädd för hundar. Ta reda på så mycket information som möjligt innan du väljer veterinär. Nedanför kan du se vilka behandlingar och råd du kan förvänta dig av en veterinär.

Kattens hälsa

Katten bör genomgå en fullständig hälsoundersökning minst en gång om året. Äldre katter eller katter med särskilda åkommor bör undersökas oftare. Regelbundna undersökningar krävs för att säkerställa att katten är frisk. Vid en allmän undersökning lyssnar veterinären på kattens hjärta och lungor i ett stetoskop för att upptäcka blåsljud eller problem med hjärtrytmen, palperar kattens mage med lätta tryck, för att ta reda på om den har onormala knölar eller har ont, undersöker huden och pälsen, för att se om den har sår, knölar eller parasiter, samt gör en noggrann koll av kattens ögon, öron och mun. Skriv ner dina funderingar gällande kattens hälsa innan du går till veterinären och gå sedan igenom listan tillsammans när du kommer dit.

Vaccination

Regelbundna (vanligtvis årligen) vaccinationer är nödvändiga för att förbygga sjukdomar som kattinfluensa (felint herpesvirus och felint calicivirus), smittsam enterit hos katter (parvovirus/kattpest) samt felint leukemivirus. Veterinären rekommendera troligtvis en vaccinering mot Feline Chlamydophilosis (kattklamydia), en bakterie som orsakar bindhinneinflammation i ögat). Övrig vaccinering av din katt beror på var du bor eller om du har planer på att ta med katten på resa i Europa. Vaccination är obligatoriskt när du ansöker om ett husdjurspass.

Loppor, fästingar och mask

Diskutera förebyggandet av parasitangrepp med veterinären vid den årliga undersökningen. Endoparasiter (invärtes parasiter) som revorm är inte bara obehagliga för katten utan även för dig. Lopporna lägger gärna sin ägg i dina mattor. Äggen utvecklas sedan till larver. Det ligger därför i allas intresse att gå till veterinären för att få hjälp att förebygga parasiter.

Kastrering av din katt

Om du inte har planer på att avla din katt är det bra att kastrera den för att förhindra oönskade graviditeter och specifika hälsoproblem. Om du har en ny kattunge eller har ärvt eller adopterat en katt bör du rådfråga din veterinär om kastrering så fort som möjligt. Kastrerade katter får ofta en ökad aptit och går lätt upp i vikt om de får för mycket mat. Fråga din veterinär eller deras assistent om vilken det finns någon särskild kattmat till kastrerad katt så kan du vara säker på att katten håller vikten.

Beteendeproblem

Förändringar i kattens beteende som okontrollerad urinering eller ökad aggression kan tyda på en sjukdom eller på ett beteendeproblem. Rådfråga alltid veterinären om orsaken.

Tandvård

Katter är duktiga på att dölja tandvärk så be veterinären att kontrollera kattens tänder när du går på besök. Tandproblem är vanligt förkommande hos katter, framförallt äldre katter. Tandproblem är ofta plågsamma och kan leda till andra hälsoproblem. Kontakta alltid veterinären om du misstänker att katten har problem med sina tänder. Rådfråga veterinären om tandborstning vid kattens årliga undersökning. De flesta katter accepterar tandborstning, som är det enklaste sättet att hålla tänderna friska och munnen fräsch.

Vikt och kroppskondition

Övervikt är vanligt förekommande hos katter. Be veterinären att väga katten och diskutera även kroppskonditionen vid undersökningen. Be om råd kring kostplaner och tips för att aktivera katten mer om det behövs, eller delta i de eventuella viktminskningsprogram som veterinären arrangerar. Om katten har tappat vikt sedan senaste invägningen kan detta också tyda på hälsoproblem.

Äldre katter

Gå till veterinären mera regelbundet när katten börjar bli gammal. Detta är din chans att ställa frågor till veterinären, stora som små. Utöver den vanliga undersökningen kan du be veterinären att kontrollera kattens blodtryck samt ta blod- och urinprov. Informera veterinären om förändringar i kattens mat- och dryckesvanor och aktivitetsnivå. På samma sätt som äldre människor lider äldre katter av åkommor som artros, syn- och hörselförlust, minnesförlust samt demens som kan leda till förändringar i beteendet. Som tur är dessa åkommor behandlingsbara med medicinering eller genom enkla förändringar i kattens livsstil. Ju tidigare problemet upptäcks, desto större är chansen att hitta en lyckad behandling.

SKÖTSELTIPS FÖR DIN KATTUNGE

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt