Skötseltips för din kattunge

Så här får du en vänlig och skötsam kattunge

Precis som när du tar hem en nyfödd bebis eller ett litet barn till din bostad är det viktigt att se över säkerheten när du tar hem en kattunge. Börja med att städa bostaden noggrant och fokusera på ställen som människor inte kommer åt (men där kattungar lätt tar sig in) som under ett skrivbord eller bakom soffor där saker kan ha fallit ned. Kontrollera att det inte finns lösa sladdar på golvet och täck över hål som kattungen kan ta sig in i. Precis som bebisar undersöker kattungar världen genom att ta saker i munnen. Se till att det inte finns något som kattungen kan kvävas av eller bomull och trådar som den kan svälja.

Om du har växter hemma bör du kontrollera att de inte är giftiga för katter och endast släppa ut kattungen gradvis i trädgården under övervakning tills den har vaccinerats fullständigt och veterinären har gett sitt godkännande. Trädgården bör omges av ett ordentligt staket så att katten inte kan rymma. Se till att det bara finns växter som är säkra för katter då de kanske tuggar på dem.

Den bästa tiden för att bygga upp en nära och positiv relation till katten är när den är liten kattunge. Använd leksaker, som leksaksmöss, för att få kattens uppmärksamhet. Dinglande leksaker är populära val. Lek är som att jaga på låtsas så uppmuntra katten aktivt att pröva nya leksaker, detta gör det enklare när du vill träna en kattunge. Förbered din kattunge för vuxenlivet genom att låta den få skiftande upplevelser och möta olika människor. De första tre månaderna av kattungens liv är en avgörande socialiseringsperiod. Se alltså till att katten umgås med många olika människor, åker bil och utsätts för olika slags ljud från tvättmaskiner, tv-apparater och datorer.

Om du har en inomhuskatt kan det vara bra att införskaffa en klösbräda. Detta bidrar till skötsel av klorna och lär katten att klösa på ett och samma ställe så att dyrbara möbler och gardiner inte skadas. Uppmuntra kattungens beteende genom att belöna den med beröm och godbitar när den använder klösbrädan. Om den klöser på möbler ska du däremot säga till på skarpen för att markera att den har gjort något fel.

Beteende hos nyanlända kattungar

Att komma till ett nytt hem är en stor förändring för en kattunge. Därför är det bäst att låta den långsamt vänja sig vid den nya miljön. Placera katten i ett rum med mat, vatten, en sovplats och en kattlåda. Låt kattungen gradvis lära känna resten av bostaden när veterinären har gett klartecken och låt den utforska varje rum i sin egen takt.

Om att uppfostra en kattunge

Det är viktigt att du vänjer katten vid bra dagliga rutiner från tidig ålder eftersom kattungen har lättare att lära sig saker då. Låt katten gradvis vänja sig vid skötsel av pälsen, tandborstning och kloklippning så att den känner sig väl till mods och är van vid rutinerna.

Se till att kattungen får sin mat på en plats som inte är för nära soppåsen eller din egen matplats. Se till att det alltid finns färskt vatten till hands.

Slå, skaka eller skrik aldrig åt kattungen. Om katten beter sig störande kan du istället använda en vattenspruta eller göra ett skarpt ljud som att klappa händerna. Uppmuntra bra beteende med beröm och matbelöningar.

Med rätt start i livet växer kattungen upp till en nöjd och välanpassad vuxen katt som är en central del av din familj.

Hitta rätt PRO PLAN® foder för din katt