ALLT OM HUR DU TRÄNAR DIN KATTUNGE ATT ANVÄNDA KATTLÅDAN

ALLT OM HUR DU TRÄNAR DIN KATTUNGE ATT ANVÄNDA KATTLÅDAN

Träna enkelt din kattunge att använda kattlådan

Att träna din kattunge att använda kattlådan är inte som att träna en hund på att bli rumsren. Du behöver inte träna din kattunge att använda kattlådan eftersom katter av naturen gillar att uträtta sina behov i sand. Allt du behöver göra är att köpa en kattlåda och kattsand som din katt tycker om och visa henne var kattlådan står. Din katt kommer då glatt att använda den.

Den första träningsuppgiften i att använda kattlådan

Så fort du får hem din kattunge ska du sätta henne i kattlådan så att hon kan vänja sig vid doften och känslan av den. Fortsätt sätta kattungen i lådan när du tror att hon behöver det: efter måltider och när hon vaknar. Om kattungen uträttar sina behov någon annanstans i hemmet, plockar du försiktigt upp henne och placerar henne omedelbart i kattlådan. De flesta kattungar behöver ingen mer träning i att använda kattlådan. Fortsätt bara sätta din kattunge i lådan tills hon förstår.

Vilken kattlåda ska du välja åt din kattunge?

Mindre eller större låda? 

Det finns mindre kattlådor, men din kattunge växer snabbt ur den och då måste du träna henne på nytt i att använda den nya lådan. Välj en stor låda med en gång. Din kattunge bör inte ha några problem med att använda en stor kattlåda. Om kattungen har problem kan du göra en liten ramp till den av en träbit eller annat flat material med bra fäste. Fäst den på sidan av kattlådan med silvertejp och ta bort den när katten är tillräckligt stor för att använda lådan utan hjälp.

Stängd eller öppen? 

En stängd kattlåda är som en privat toalett för din kattunge. Vissa katter känner sig tryggare i en stängd kattlåda, samtidigt som den hindrar kattsand från att hamna på golvet och minskar dålig lukt. En del katter kan dock uppleva en stängd låda som klaustrofobisk. Du kan hjälpa din katt att förstå genom att ta bort den lilla dörren, tills hon vänjer sig vid den stängda lådan.

Vilken kattsand ska jag köpa?

Köp en kattsand med mild doft eller helt doftfri – starka parfymer kan irritera kattens nos och ögon. Kattsanden bör vara så dammfri som möjligt eftersom damm kan skada kattens känsliga lungor. Försök att inte byta kattsand när du har hittat en sort du gillar eftersom detta kan förvirra kattungen.

Var ska kattlådan stå?

Ställ kattlådan på en lugn plats som är fri från plötsliga ljud som kan skrämma en kattunge.

När din katt fortfarande är en kattunge bör kattlådan stå i ett område, där kattungen tillbringar mycket tid. Det är bättre om kattungen kan se kattlådan så att hon kan använda den vid behov.

Om du måste flytta lådan ska du göra det steg för steg, några decimeter åt gången med några dagars mellanrum. Annars kan du förvirra kattungen, vilket kan leda till olyckor. Ett knep är att ställa kattungens matskål där kattlådan brukade stå eftersom många katter undviker att göra ifrån sig där de äter.

Kattungar tycker inte om smutsiga kattlådor. Om du inte byter kattsanden kan katten hitta en renare plats – som din matta! För att städa kattlådan skopar du upp klumparna ur lådan och kastar dem. Ungefär en gång i veckan kastar du all kattsand och städar lådan med varmt tvålvatten. Skölj, torka och fyll på med ren kattsand.

Nu är du redo att njuta av en kattunge som använder kattlådan!
Härnäst: Se till att din kattunges näringsbehov är uppfyllda för en glad och frisk katt.