Tvärtemot vad många anser är det möjligt att träna din katt i några användbara färdigheter. Katter kan tränas att känna igen sitt namn och att komma på kommando. Ju tidigare du börjar träna din katt, desto större är dina chanser att lyckas. Men katter är individer och varje katt reagerar olika när träningen börjar. En del kan ignorera dig eller se på dig som om du är galen, medan andra kommer att vara nyfikna och ivriga. Tänk på att du måste ha tålamod – och var försiktig, det är lika sannolikt att din katt tränar dig.

Kom igång

Innan du börjar träningen är det en bra idé att låta en veterinär undersöka din katt för att säkerställa att det inte finns några dolda hälsoproblem som kan förvärras av en träningsaktivitet.

Du kan underbygga tricks som din katt har lärt sig, men förvirra inte din katt genom att lära den mer än ett nytt beteende i taget.

Katter ska belönas varje gång de utför en ny uppgift på rätt sätt. När din katt har lärt sig det ska du bara belöna den lite då och då. Du kan använda din katts favoritmat som belöning eller något annat, som en särskild smak eller godbit. Särskilt kattgodis är det mest hälsosamma alternativet.

Lär din katt att förknippa en godisbelöning med ett ljud, till exempel en klocka eller en klicker. När den har lärt sig sambandet mellan ljud och belöning ska du alltid ringa i klockan eller använda klickern i exakt rätt ögonblick som din katt utför det önskade beteendet.

Kom ihåg att du försöker förstärka det sagda kommandot. Säg alltid kattens namn innan du ger ett kommando. När din katt har utfört uppgiften korrekt och fått sin belöning ska du fortsätta att upprepa kommandot på ett positivt sätt, till exempel "sitt, bra, sitt".

Om din katt inte lär sig önskat beteende kan det bero på att du går vidare för snabbt. Återgå till din tidigare träning tills du och din katt förstår varandra.

Träning för specifika situationer

Katter som jämt uträttar sina behov utanför kattlådan ska försiktigt föras till lådan en eller två gånger om dagen. Om din katt då använder kattlådan ska du belöna den. Du kan också prova att placera kattlådan där din katt brukar gå för att förknippa lådan med handlingen. Om din katt väljer att gå till en väldigt olämplig plats kan du försöka att lägga ner bitar av aluminiumfolie – de gillar inte känslan av det mot sina tassar. Eller också kan du flytta på matskålen eftersom katter inte gillar att äta i badrummet! Du bör också rengöra området mycket noga och använda en spray vars lukt katter ogillar, såsom en feromonbaserad maskeringsspray som du kan få från din veterinär eller närmaste djuraffär. Om din katt väljer att använda ditt badrum som en toalett kan du hindra den från detta genom att hålla dörren stängd.

Vissa katter som tillbringar tid utomhus kan vara frustrerande eller till och med destruktiva i sina försök att komma in igen. Försök att hänga upp en liten, men högljudd klocka på ett snöre i kattens ögonhöjd. Ignorera kattens jamande, klösande och andra försök att få din uppmärksamhet. Så småningom kommer din katt att röra klockan och få den att ringa, då kan du öppna dörren. Om detta upprepas flera gånger lär sig din katt snart att ringa i klockan medvetet.

Träningstips

  • Träna din katt innan måltiderna, eftersom belöning i form av mat eller godbitar inte är lika lockande på en full mage. Samtidigt får du inte svälta katten för att göra den ivrig att lära sig – en hungrig katt blir snabbt en irriterad katt.
  • När du börjar träna din katt ska du stänga av alla distraherande ljud från TV eller stereo eftersom detta gör processen praktiskt taget omöjlig.
  • Träna i korta perioder och avsluta innan din katt blir uttråkad eller trött. Femton minuter är perfekt och håller din ‘elev’ pigg.
  • Variera inte träningspassen – tränare, kommandon, signaler och belöningar ska alltid vara desamma.
  • Försök att träna minst 10–15 minuter varje dag och håll fast vid det. Att träna din katt en gång i månaden kommer inte att ge dig önskade resultat.