Håll din katt pigg och frisk

Lek är mycket viktigt för alla katter – från kattungar till seniorer. Att leka med sin katt är faktiskt en av de roligaste fördelarna med att äga en. Det ger också stora hälsofördelar, uppmuntrar din katt att vara aktiv, hålla sig smidig och bibehålla en slank och hälsosam kropp. Ännu viktigare är att lek kan hjälpa till att uppmuntra katter att uttrycka sina naturliga jaktinstinkter.

Därför leker katter

Din katts lekfulla beteende kan vara bedårande, förtjusande och ibland lite frustrerande! Kattungar börjar leka från fyra veckors ålder, då de tillbringar det mesta av sin tid med att brottas med andra kattungar och klura ut den sociala rangordningen. När en kattunge är 7–8 veckor gammal övergår dess uppmärksamhet från sociala lekar med kullsyskonen till rovdjurslekar med livlösa föremål.

Fördelar med motion

Att leka med din katt i 20 minuter om dagen ger inte bara både fysisk och mental stimulans – det stärker också bandet mellan er. Det är särskilt viktigt att innekatter förbrukar den energi som de normalt använder för att patrullera sitt territorium och jaga bytesdjur. Innekatter kan behöva leka längre stunder, eller både morgon och kväll för att hålla sig pigga och friska.

 • Kattungar och katter leker helst tidigt på morgonen och på kvällen. Lek med din katt innan du går till sängs så är den redo att sova samtidigt med dig.
 • Kattungar leker ofta ensamma och verkar ibland bli skrämda och fly, som om de jagas av en osynlig förföljare.
 • Leksaker är roliga, men interaktiva lekar är också underhållande och det bästa sättet att hålla din kattunge pigg och lyhörd. Se till att några leksaker alltid är tillgängliga för din katt, men göm undan några för era lekstunder tillsammans. Dessa behåller då ett särskilt nyhetsvärde. Lämna aldrig din katt/kattunge utan tillsyn med fiskeleksaker eller andra leksaker med ett snöre och liknande då detta utgör en strypningsrisk. Se till att alla leksaker är säkra, utan små delar som din kattunge kan tugga på och svälja.
 • Ensamma kattungar kan leka mer hårdhänt med sina ägare. De har bara dig att leka med och behöver lära sig att kontrollera sina lekfulla nyp och klösningar.
 • Uppmuntra aldrig din katt att anfalla eller leka med dina händer eller fötter. Detta kan vara roligt för kattungar, men är en ovana som kan hålla i sig i vuxen ålder och uppmuntra ett aggressivt beteende gentemot människor i framtiden.
 • Avsätt tid för minst två roliga lekstunder om dagen. Med unga innekatter som lever ensamma måste du aktivera deras jaktbeteende (förfölj, jaga, attackera) upp till 30 gånger per dag för att uppfylla deras jaktbehov. Den här nivån kan minskas om du har mer än en katt och de tycker om att jaga och leka med varandra, eller om din katt är äldre och mindre aktiv.
 • Nyckeln till att få dem intresserade är att förstå deras bytesdjur. En katt är mycket mer intresserad av en leksak om den kryper under en soffa eller ett skåp, har gömt sig under en matta eller gör plötsliga snabba rörelser. Få leksaken att bete sig som en mus!

Lek med din katt

De bästa lekarna är normalt de som involverar leksaker, som inte behöver vara dyra. Använd fjädrar eller tygremsor dinglande från pinnar, tygmöss fyllda av kattmynta eller uppdragningsbara leksaker. Överväg också att installera en klätterställning inomhus, med en klösbräda eller ett klösträd.

 • En hink fylld med skrynkliga papper eller pingisbollar kan vara en bra förströelse. När din kattunge försöker förfölja dig kan du kasta en boll nedför trappan som den kan jaga.
 • Lämna en stor papperspåse på golvet som katten kan dyka in i och riva sönder. Använd inte plastpåsar och skär av eventuella handtag som kan fastna kring din katts hals.
 • Kartonger som din katt kan hoppa i och ut ur är också kul. Du kan limma ihop flera lådor, med titthål, för kattkurragömma och lägga en boll eller mus inuti.
 • Gör en tygsäck fylld med torkad kattmynta, en ört som gör vissa katter helt galna.
 • Prova att dingla med ett "metspö" med fjädrar eller ett snöre med bällror i slutet.
 • Vissa katter tycker om att jaga och hoppa efter ljusstrålen från en liten ficklampa eller laserpekare.

När du har avslutat leken, lägg undan leksaken utom synhåll för katten så att spänningen bevaras till nästa gång. Du lär märka att din katts favoritlekar förmodligen är en lekfull variant av dess naturliga jaktinstinkter: "Musattack", "fiskfångst", "fågelsmälla" och "lekslagsmål".

Led lekfull aggression i en ny riktning

Om din kattunge tycker om att attackera dina anklar, försök att leda över detta beteende på leksaker.

Om du har bara en kattunge kanske du undrar om en lekkamrat skulle lösa den lekfulla aggressionen. Kanske, kanske inte. Två katter håller ofta varandra fysiskt upptagna, men å andra sidan kan det sluta med att du får två rovdjur i stället för ett. Fråga din veterinär eller en beteendeexpert om metoder för att förhindra aggressiv lek mot människor.

Kattmynta är rena himmelriket

Kattmynta kan verkligen ge krydda åt era lekstunder. Det är en naturlig ört som är helt säker för din katt. De flesta katter är galna i kattmynta, medan andra inte påverkas av det överhuvudtaget. Några leksaker innehåller örten, men du kan också köpa den i djuraffärer för att förnya din katts intresse för en viss leksak. Du kan också odla din egen kattmynta. Se bara till att det är den rätta, kattsäkra örten. De flesta kattungar utvecklar en mottaglighet mot kattmynta vid cirka fyra månaders ålder. Applicera på ett klösträd för att uppmuntra användning.

Därför är vissa katter mer aktiva än andra

Vissa kattraser har ett rykte om sig att sova större delen av tiden, medan andra är bra mycket mer energiska. Renrasiga katter med hög aktivitetsnivå inkluderar siames, abyssinier, orientaliska och turkiska katter. Mer avslappnade katter inkluderar perser, himalayakatt, brittiskt korthår och ragdoll. Det finns också många oönskade, aktiva och roliga kattungar på katthem som bara väntar på ett hem.

Katter är som människor när det gäller motion: vissa är bara mer aktiva än andra. Det är dock inte normalt för din katt att sova hela tiden och vara ointresserad av att umgås med dig. Rådfråga din veterinär om din katt är mycket inaktiv eftersom detta kan indikera ett medicinskt problem. Hos äldre katter är inaktivitet ofta det enda tecknet på artros, och om en katt har ett hjärt- eller andningsproblem kan den vara ovillig att leka.

Vad är normalt?

Du lever med din katt och vet vad som är normalt. Om du tror att något kan vara fel ska du inte dra dig för att ta upp eventuella problem med din veterinär.

 • Ögon:
  Ska vara skarpa och klara. Rapportera eventuell utsöndring eller rödhet till din veterinär.
 • Öron:
  Ska vara rena och fria från utsöndring, dålig lukt och rodnad. Obehandlade öronproblem är smärtsamma och kan orsaka hörselskador.
 • Nos:
  Ska vara ren och fri från utsöndring eller sår.
 • Nos: Ska vara ren och fri från utsöndring eller sår.
 • Mun:
  Tandköttet ska vara rosa eller svart och tänderna fria från tandsten och plack. Kontrollera mun och läppar efter sår eller utväxter. Dålig andedräkt kan tyda på tandproblem
 • Päls:
  Din kattunges päls ska vara glansig och ren utan skorv och svarta fläckar.
 • Vikt:
  Aktiva, lekfulla kattungar är sällan överviktiga. Efter sterilisering/kastrering och när katten närmar sig vuxen ålder kan den gå upp i vikt. Kontrollera din katts kroppsviktoch konsultera din veterinär för näringsråd.
 • Vanor i kattlådan:
  Ändrade vanor i kattlådan, hur ofta katten kissar eller bajsar, samt kvaliteten på urin eller avföring kan tyda på hälsoproblem. Om du lägger märke till sådana förändringar ska du omedelbart kontakta din veterinär.

Var aktiv

Överviktiga kattungar blir överviktiga katter och feta katter är inte hälsosamma katter. Att vara överviktig ökar risken för smärtsam osteoartrit och sjukdomar som diabetes och urinvägsproblem. Det är viktigt att din katt behåller en slank och hälsosam kropp. Motion hjälper till att kontrollera din katts vikt och förebyggande åtgärder är alltid bättre än botemedel.

För att hålla uppe aktivitetsnivån kan du investera i några leksaker, en klätterställning för inomhusbruk eller ett klösträd. Inför regelbundna lekstunder och kom ihåg att allt som rör sig lockar katter, då det ger dem en chans att finslipa sina jaktfärdigheter.

En katts hem och sociala miljö är också viktiga när det gäller att uppmuntra aktivitet. Har ditt hem många saker som katten kan klättra eller hoppa på? Lägger du undan kattleksakerna efter lekstunderna så att de alltid är oemotståndliga när du plockar fram dem igen? Om ditt hem har två våningsplan, försök att placera din katts matskål på en annan våning än sovrummet för att uppmuntra katten att klättra i trappan så mycket som möjligt.