Katter är oerhört noga och tenderar att uträtta sina behov utomhus på relativt öppna och outnyttjade områden. Om de inte skvätter urin eller doftmarkerar (medvetet lämnar sin doft för att markera sitt territorium) täcker katter noggrant över sin avföring och går vidare. Katter är väldigt rena djur och som ägare måste vi se till att deras toalett är ren och står på rätt plats för att undvika problem.

Att be en katt att använda en kattlåda inne i huset är på sätt och vis som att be den att gå emot sin instinkt. Därför är det knappast förvånande att det vanligaste beteendeproblemet som ägare upplever är att deras katt inte använder kattlådan.

Det är viktigt att du inte ger din katt någon orsak till att inte använda kattlådan. Håll lådan ren och placera den på ett lugnt ställe i huset, där din katt föredrar att använda den. Du kanske till och med behöver ställa ut fler kattlådor, inklusive en på målplatsen.

Att undvika problem

 • De flesta kattungar kan använda kattlådan när du får dem, något de lär sig genom att härma sin mor. För att träna din kattunge kan du försiktigt placera den i kattlådan efter att den har ätit, när den vaknar efter att ha sovit och om du ser den sniffa, krafsa eller krypa ihop i ett hörn.
 • Välj en kattlåda som din kattunge enkelt kan använda. En plastlåda med låga sidor är perfekt inledningsvis. Du kan byta till en djupare eller övertäckt låda senare, om du så önskar.
 • Ha minst en kattlåda för varje katt i hushållet, plus en extra. Placera varje kattlåda på en lättåtkomlig och lugn plats.
 • Placera kattlådan på avstånd från din katts mat- och vattenskål på en lättåtkomlig, men avskild plats. Undvik fuktiga, mörka källare, avlägsna sovrum, områden med bullriga tvättmaskiner eller platser med massor av trafik (personer eller andra husdjur), till exempel kökshörn.
 • Om du har mer än en katt, se till att du har kattlådor på mer än en plats eftersom sådana resurser kan "bevakas", vilket hindrar en skygg katt från att använda lådan.
 • För äldre kattungar och vuxna katter ska du välja en kattlåda som är tillräckligt djup för att förhindra att katterna sprider kattsanden när de gräver och tillräckligt stor så att katterna kan vända sig om. Placera tidningspapper under kattlådan för att fånga upp eventuellt utspridd kattsand.
 • Du kan använda en öppen kattlåda, men för katter som vill ha mer avskildhet bör du välja en täckt kattlåda med kolfilter för att minimera obehaglig lukt och spridning av kattsand. Vissa katter tycker inte om en täckt kattlåda med smal öppning eftersom de känner sig sårbara om de inte kan se sina omgivningar när de använder kattlådan.
 • Vissa katter föredrar klumpbildande kattsand framför andra sorter. Genom att avlägsna klumparna med en skopa hålls resten av kattsanden fräsch och torr. Kom ihåg att rengöra hela kattlådan regelbundet, även om du använder klumpbildande kattsand. Katter har ett mycket bra luktsinne och upplever en kattlåda med enbart bortplockade klumpar som inte helt ren.
 • Undvik doftande kattsand eller foder då detta kan vara störande för katter.
 • Äldre katter kan föredra en mjukare typ av kattsand eftersom det är snällare mot artritiska tassar.
 • Om din katt kommer från ett annat hem, ta reda på vilken typ av kattsand de använde där. Vissa katter vägrar att använda en kattsand som de inte gillar.
 • Fyll kattlådan till det djup som rekommenderas av kattsandstillverkaren och placera lådan på en yta som är enkel att rengöra eller på tidningspapper. Om du byter från en typ av kattsand till en annan bör du kontrollera rekommenderat djup eftersom det varierar mellan de olika sorterna. Se till att din katt alltid har tillräckligt med kattsand för att uppvisa normalt grävbeteende. Ny kattsand kan lukta/kännas annorlunda, därför bör övergången ske gradvis genom att du inledningsvis blandar de två typerna av kattsand.
 • Om du använder klumpbildande kattsand ska du ta bort klumparna minst en gång om dagen. Töm kattlådan helt minst en gång i veckan (oftare om du inte använder klumpbildande kattsand) och rengör den med varmt vatten och diskmedel. Undvik desinfektionsmedel då vissa av dem är giftiga för katter.
 • Om du är gravid ska du aldrig hantera nedsmutsad kattsand på grund av risken för toxoplasmos.
 • Lämna aldrig din katt inomhus utan en kattlåda. Katter är mycket renliga av sig och håller sig därför från att uträtta sina behov, vilket är obehagligt, stressande och kan öka risken för medicinska problem.
 • Även om din äldre katt normalt alltid går ut för att kissa/bajsa bör du ha en kattlåda inomhus. Katter med artros kan vara ovilliga att gå ut och gamla katter kanske inte vill gå ut i kallt väder.
 • Om katten uträttar sina behov inomhus kan detta vara ett rent beteendeproblem, men det kan också indikera ett fysiskt problem som urinvägsproblem (FLUTD)urinvägsproblem (FLUTD), vilket är ett smärtsamt och potentiellt dödligt problem om urinflödet är blockerat. Den här åkomman är kopplat till stress så du kan behöva undersöka din katts livsstil och källor till stress, inklusive problem med själva kattlådan.
 • Kontakta din veterinär om din katt kissar eller bajsar utanför kattlådan, kämpar för att kissa/bajsa, tillbringar en lång tid i kattlådan, använder kattlådan ofta, slickar sina könsorgan eller har blod i urinen.

Om din katt har problem med att använda kattlådan eller kissar/bajsar på olämpliga platser bör du kontakta din veterinär så fort som möjligt.