Det är väldigt viktigt att du tar hand om din dräktiga katt, ger den bra näring och utmärkt medicinsk vård. De flesta katter klarar fint av att ta hand om sig själva under hela dräktigheten, men det finns fortfarande ett antal sätt som du kan hjälpa till så att allt går så smidigt som möjligt.

Utfodring

Bra näring är aldrig lika viktig som under dräktigheten. På samma sätt som kattungar behöver dräktiga katter extra protein och energi som stöd under en fysisk belastande period. Ett foder för kattungar innehåller mer av de extra näringsämnen som behövs, både under dräktigheten och några veckor efter förlossningen. De extra kalorierna och högre nivåerna av andra viktiga näringsämnen är precis vad din katt behöver. Foder för kattungar har också en extra fördel vid avvänjning: Kullen redan har provat en del av maten genom att kopiera sin mamma. Om din katt lider av en lätt foderkänslighet och får ett specialfoder så finns det en mängd olika foder att välja mellan. Om din katt får en specifik kost av hälsoskäl ska du rådfråga din veterinär innan du gör några ändringar.

Efter parning ökar gradvis din dräktiga katts intag av föda och blir cirka 50 % över det normala i slutet av dräktigheten (det är inte ovanligt att det vanliga intaget fördubblas). Lyckligtvis äter dräktiga katter förnuftigt. Så länge du ger tillräckligt med mat reglerar de flesta katter sitt dagliga intag för att passa deras behov. Det är dock avgörande för din katt och hennes kattungars hälsa att hon får i sig tillräckligt med näring under dräktigheten. Kontakta därför din veterinär omedelbart om din katt tappar aptiten, går ner i vikt eller om du känner att den inte får i sig tillräckligt med näring.

För att uppnå den nödvändiga energikicken – och på grund av trycket på magen från de ofödda kattungarna – är det bäst att ge din katt massor av mindre måltider under dagen och se till att den har tillgång till mat hela tiden, dag som natt. Glöm inte din katt också behöver mycket friskt vatten, i synnerhet om den äter torrfoder.

Det bör finnas en stadig ökning i kroppsvikt samtidigt med ökat intag av föda. En del av denna vikt är fettet som din katt lägger på sig för att få extra energi när hon diar sina kattungar. Denna viktökning är fullständigt normal och du kan förvänta dig att se en total ökning på 40–50 % under dräktigheten jämfört med hennes tidigare vikt. Din katt kommer att förlora överskottet under den 3–4 veckor långa digivningsperioden.

Vaccinationer

Din katt ska helst ha fått alla sina vaccinationer omedelbart före förlossningen. Friska mammor överför immunitet till sina kattungar i den första modersmjölken de producerar, därför är det bra att säkerställa att nivåerna av antikroppar är på topp. Om din katt redan är dräktig och det är dags för hennes vaccinationer, tänk på att vissa vaccin inte är säkra under dräktigheten. Diskutera alltid detta med din veterinär.

Övrig medicinering

Det är viktigt att du avmaskar din katt under dräktigheten för att hindra henne från att överföra maskar till sina kattungar via modersmjölken. Dessa läkemedel måste dock vara säkra att använda under dräktighet och ska därför tillhandahållas av din veterinär. Loppbehandling kan också krävas under dräktighet, återigen via din veterinär för att se till att du använder en produkt som är säker för de ofödda kattungarna. Undvik eventuella tilläggsmediciner eller kompletterande läkemedel då de kan vara farliga. Prata alltid med din veterinär innan du ger din dräktiga katt någon typ av läkemedel.

Komplikationer

Komplikationer i samband med dräktighet är ovanliga och vanligtvis begränsade till tidiga missfall. Infektionssjukdomar kan vara orsaken till detta, kontakta alltid din veterinär om din katt får missfall. Se till att du alltid använder utmärkta rutiner i fråga om hygien, separera dräktiga och icke-dräktiga katter, samt testa för infektionssjukdomar vid tecken på detta.

Katter utvecklar mer sällan än hundar ett problem med låga kalciumnivåer under/efter dräktigheten (eklampsi), men det är möjligt. Drabbade katter visar tecken på ryckningar, nervositet, oro och så småningom anfall om de inte behandlas. En kost med lågt kalciuminnehåll gör dem mottagliga för detta tillstånd, men även katter som får en normal kost kan drabbas. Alla dräktiga katter bör få ett komplett kattfoder.

Komplikationer under förlossningen är sällsynta hos katter. Ibland kan ett kejsarsnitt vara nödvändigt om förlossningskanalen är trångt på grund av tidigare trauma (t.ex. bäckenfrakturer), om rasen har ett ovanligt stort huvud eller kroppsstorlek, eller om det finns andra faktorer som påverkar mammans förmåga att föda normalt.

Efter födseln

Nyfödda kattungar är helt beroende av modersmjölken under de första fyra veckorna i sina liv. Att producera mjölk – och inte minst att behöva ta hand om en kull nyfikna kattungar – innebär att en nybliven kattmamma behöver mycket energi. Därför är det oftast bäst att hålla sig till foder för kattungar en tid efter förlossningen. Beroende på hur många kattungar det är i kullen kan hon äta upp till så mycket som fyra gånger sitt normala matintag när hon diar sina kattungar. Först efter avvänjning, då kattmamman börjar förlora intresset för att dia sina ungar och kattungarna börjar äta fast föda, bör du återgå till ett vanligt vuxenfoder. Se "Utfodring under dräktighet och digivning" för mer information.