Utfodra din katt och balansera rätt

Som kattälskare vill du att din pälsklädde vän ska leva ett långt, friskt, lyckligt och aktivt liv. Ett av de bästa sätten att uppnå detta är att se till att kattens kost har rätt balans av de fem stora näringsgrupperna: protein, fett och oljor, vitaminer, mineraler och kolhydrater.
Vad äter katter | Hitta rätt balans
Vad äter katter | Hitta rätt balans
Vad äter katter | Hitta rätt balans

Katter är naturliga köttätare, vilket innebär att de måste ha kött i sin kost, så till skillnad från hundar kan de aldrig bli vegetarianer eller veganer. Katter måste ha protein som sin huvudsakliga energikälla och de behöver högre nivåer av protein i sin kost än hundar. Animaliska produkter är inte bara en bra källa till protein, det ger också de tre essentiella näringsämnen som katter inte kan leva utan: taurin (för hjärta och syn), arakidonsyra (för hud och päls) och vitamin A (för päls och syn).

För att hålla katten frisk måste du ge den korrekt balans av alla essentiella näringsämnen i kosten. Ett helfoder för katter av god kvalitet ska vara noggrant sammansatt för att ge dem den perfekta balansen mellan alla näringsämnen de behöver för att må bra och samtidigt fortfarande vara gott att äta.

Du kanske tycker att det verkar gott, men att lägga till människomat eller tillägg till ett näringsmässigt balanserat, komplett helfoder kan faktiskt rubba den finjusterade balansen i djurets kost och ge det en orolig mage.

Kattungar har känsliga magar och behöver en specialkost som är rik på protein och andra näringsämnen för att de ska växa sig stora och starka. Ett helfoder för kattungar ser till att de får allt de behöver – vår guide om hur du utfodrar din kattunge kan ge dig användbar information om hur du ser till att din lilla äter ordentligt.

Från 12 månaders ålder får en normal, frisk vuxen katt rätt kattnäring från ett balanserat helfoder framtaget för vuxna katter. När den når senior ålder mellan sju och tio år, behöver den gå över till ett foder för äldre katter som är anpassat efter de ändrade behoven. Ta en titt på vår sida om hur du tar hand om din seniorkatt för användbara tips om hur du ser till att din äldre katt är välmående och frisk.

Vad äter katter | Hitta rätt balans
Vad äter katter | Hitta rätt balans

Vatten är nödvändigt för alla levande varelser och det är ingen skillnad för din katt. Även om katter från början var ökendjur och till följd av det är mycket bra på att koncentrera sin urin, kan de få problem med urinblåsan och cystit om de inte dricker tillräckligt med vatten. Se till att katten har tillgång till rent, friskt dricksvatten, från en skål eller en vattenfontän, både dag och natt.

Du har antagligen märkt att din katt älskar att dricka vatten från ovanliga källor som droppande kranar eller duschsilar, men det kan aldrig ersätta en enkelt tillgänglig källa med konstant friskt, rent vatten. Vattenskålen ska placeras en liten bort från matskålen om det går och en bra bit bort från kattlådan. Om du märker att katten plötsligt börjar dricka från ovanliga ställen, kan det innebära att den har något medicinskt tillstånd som orsakar överdriven törst, så det kan vara värt att diskutera det med veterinären.

Katter använder protein, gjort av aminosyror, som sin främsta energikälla. Eftersom en katt inte kan skapa dessa grundläggande kemikaliska byggstenar i sin egen kropp måste de förlita sig på essentiella aminosyror i sin kost. De proteiner som finns i ett komplett balanserat helfoder, som animaliska produkter och fisk, ska innehålla alla essentiella aminosyror som katten behöver för att forma och bibehålla hälsosamma muskler, hud och päls, samt vara en del av kattens naturligt skyddssystem. Om din katt inte får tillräckligt med protein kan det sluta med dålig tillväxt, förlorad muskelmassa, dålig pälskondition och ökad risk för infektion på grund av ett nedsatt naturligt skyddssystem.,/Katter använder protein, gjort av aminosyror, som sin främsta energikälla. Eftersom en katt inte kan skapa dessa grundläggande kemikaliska byggstenar i sin egen kropp måste de förlita sig på essentiella aminosyror i sin kost. De proteiner som finns i ett komplett balanserat helfoder, som animaliska produkter och fisk, ska innehålla alla essentiella aminosyror som katten behöver för att forma och bibehålla hälsosamma muskler, hud och päls, samt vara en del av kattens naturligt skyddssystem. Om din katt inte får tillräckligt med protein kan det sluta med dålig tillväxt, förlorad muskelmassa, dålig pälskondition och ökad risk för infektion på grund av ett nedsatt naturligt skyddssystem.

Vad äter katter | Hitta rätt balans

Fetter, gjorda av små enheter som kallas fettsyror, ger "bränsle" som håller katten aktiv, samt isolering och skydd för interna organ. Essentiella fettsyror, som omega-3 och omega-6, är viktiga för att kattens hud och päls ska hållas friska och utgör en viktig del av kattens näring. Utan dem skulle katten utveckla ett dåligt hud- och pälstillstånd.

Komplett och balanserat helfoder ska innehåller alla essentiella fettsyror som katten behöver.

Vad äter katter | Hitta rätt balans

Även om kolhydrater (stärkelse och fibrer) inte är en essentiell del av kattens kost, är de en lättillgänglig energikälla. Prebiotika (lösliga fibrer) hjälper också till att upprätthålla en frisk mage genom att främja goda bakterier, medan oläsliga fibrer främjar normala tarmfunktioner och en bra avföringskvalitet.

Vad äter katter | Hitta rätt balans

Mineraler, som kalcium och fosfor, är viktiga för starka, friska tänder och ben så kattens kost måste innehålla rätt kvantiteter och rätt balans, särskilt om den är dräktig eller har ungar!

Natrium, klorid, magnesium och kalium, samt zink, koppar och järn är också viktiga mineraler i kattens kost. Komplett helfoder av god kvalitet ger rätt mineralbalans. Balans är mycket viktigt – för mycket av en mineral kan leda till brist av en annan.

Vad äter katter | Hitta rätt balans

Kattvitaminer behövs, i små mängder, för att främja tillväxt, normal syn, frisk hud och päls, sårläkning och ett hälsosamt nervsystem hos katten. De ingår i metabolismen för fetter, proteiner och kolhydrater och vitaminerna C och E är också viktiga som antioxidanter. Fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) lagras i kattens fettvävnad, men vattenlösliga vitaminer (B-komplex och C) lagras inte i kroppen, utan passerar ut i kattens urin.

Behöver katter mjölk?

Vad äter katter | Hitta rätt balans

Kattras-ikon I motsats till vad många tror, behöver inte katter mjölk efter det att de är avvanda. Faktum är att många katter har svårt att smälta mjölk eftersom de saknar det enzym som behövs för att bryta ned laktos (det socker som finns i mjölk)! På grund av det kan komjölk och andra mejeriprodukter ofta orsaka diarré och en upprörd mage hos katter.

Särskild kattmjölk tillverkas för att ge katter en krämig godsak utan laktos. Som med alla godsaker innehåller kattmjölk kalorier så du ska överväga det i samband med den vanliga fodergivan för att hålla kosten balanserad. Kom också ihåg att kattmjölk inte ersätter vatten och den behöver fortfarande massor av friskt vatten för att behålla fuktbalansen.

Mjukt eller "vått" foder

Komplett torrfoder

Orange kattmatsikon

Så här serverar du

Mjukt eller "vått" foder levereras i burkar, folietråg eller påsar. Den här typen av mat ska alltid serveras rumstempererad för att katten ska kunna njuta ordentligt av texturen och doften.

När den är öppnad ska du täcka alla återstående portioner och förvara dem i kylen, men inte längre än 24 timmar – och kom ihåg, maten måste nå rumstemperatur igen för nästa måltid, så ta ut den ur kylskåpet i god tid innan matdags. Våtfoder ska inte stå framme ouppäten i mer än en timme eftersom den blir oaptitlig och kan dra till sig bakterier, vilket kan resultera i en upprörd mage.

Liten lila näringsikon

Så här serverar du

Torrfoder är ett mycket populärt alternativ till våtfoder. Bitarna innehåller den rätta balansen av näringsämnen och har en knaprig textur som kan hjälpa katten att bibehålla tandhälsan. De är också mer koncentrerade med näringsämnen än mjukt foder, så du behöver bara servera små portioner.

Oavsett om du bestämmer dig för våtfoder eller torrfoder ska du läsa på etiketten för att kontrollera att det är ett "komplett" foder hellre än ett "kompletteringsfoder", annars kanske du köper ett mellanmål/godbit istället för en balanserad måltid! Trots utseendet är torrt kattfoder och torrt hundfoder inte samma sak. Katters och hundars kostbehov är ganska olika, så hundfoder är inte lämpligt för katter och kattfoder är inte lämpligt för hundar.

Hur byter du foder till en katt?

Liten orange näringsikon

Om du bestämmer dig för att byta din katts foder till en annan typ eller ett annat märke, ska du introducera det nya fodret gradvis under en period på sju till tio dagar. För katter är det bäst att ställa fram två skålar, en med det gamla fodret och en med det nya, så att katten har möjlighet att gradvis börja prova den nya maten. Ett plötsligt byte kan leda till en upprörd mage, särskilt om katten alltid äter samma foder.

I vår artikel om att utfodra vuxna katter hittar du mer råd om hur du försiktigt byter kattens foder.

Hur byter du foder till en katt?

Liten lila näringsikon

Idén med att förbereda en särskild hemlagad måltid åt katten kan låta som en kärlekshandling, men är tyvärr inget att rekommendera. Det är svårt att tillhandahålla en balanserad kattkost med hemlagad eller rå mat eftersom vissa ingredienser har mycket höga eller låga kvantiteter av vissa näringsämnen, som kan leda till en allvarlig obalans. Även om du ger din katt ett komplett helfoder ska du vara mycket försiktig med att lägga till större mängder av extra ingredienser. Om du menar allvar med en hemlagad kost ska du prata med en näringsfysiolog för djur så att du kan konstruera en kost som ger katten rätt kvantitet och balans av näringsämnen.

Rå mat kan också innehålla parasiter och bakterier, som salmonella, vilket kan göra din katt sjuk, så som kattägare måste du vara särskilt uppmärksam på hygien om du väljer att ge den rå mat. Var mycket försiktig också när det gäller ben eftersom de kan splittras och till och med fastna i kattens tarmar.

Behöver katter kosttillskott?

Katts vikt-ikon

Friska katter som får en komplett, balanserad kost behöver inga tillskott. Faktum är att kosttillskott kan störa en balanserad kost och orsaka problem.

Med det sagt kan vissa katter ha särskilda näringsbehov (t.ex. för tillväxt, vissa medicinska tillstånd eller under dräktighet) och det finns särskilda kattfoder tillgängliga som är utformade för dessa behov. Prata med din veterinär om du är tveksam.

Så här mycket ska du ge din katt att äta

 Orange kattmatsikon

Utfodringsguide

Hur mycket du ger din katt att äta beror på ras, aktivitetsnivå och livsstil. Det kan vara bra att börja med att följa utfodringsguiden på paketet, men tänk på att det är ungefärliga riktlinjer. Den faktiska mängd som behövs varierar från katt till katt beroende på sådant som storlek eller aktivitetsnivå. Övervaka kattens kroppsskick regelbundet med vårt verktyg och använd det som utgångspunkt för att justera den mängd mat du ger katten.

Purina har flera olika sammansättningar du kan prova

Vad äter katter | Hitta rätt balans