Välja kattvattenskålar

Om katten är petig med vatten kanske det är dags att hitta en ny vattenskål. Det finns många olika alternativ därute, så med lite letande kan du hitta den perfekta skålen för ditt djur.
Vilken vattenskål till katt? | katter och vatten
Vilken vattenskål till katt? | katter och vatten
Vilken vattenskål till katt? | katter och vatten

Katter är av naturen ganska toleranta mot törst. Om vattnet inte är riktigt rätt, t.ex. för varmt eller för kallt eller om den inte gillar skålen, kan katten helt enkelt välja att inte dricka. På samma sätt kan många katter ignorera vattenskålen och dricka från pölar istället, ofta av orsaker du inte kan räkna ut. Därför är det så viktig att välja rätt skål till din katt.

Du kan läsa mer om hur mycket vatten din katt behöver dricka här. Om du är bekymrad över att din katt inte dricker ordentligt ska du prata med din veterinär för att få råd.

Välja rätt vattenskål till katten

Innan du väljer den perfekta skålen för kattens vatten ska du fundera på vad den kan tycka om. Din katts personlighet, samt vad den gillar att äta och dricka, ska tas med i beaktandet. Om den har en tendens att välta saker är kanske en tyngre skål det mest vettiga. Å andra sidan, om den inte tycker om att morrhåren stöter i saker – som många katter gör – kanske en vidare skål är mer praktiskt. Ibland kanske du måste testa några olika vattenskålar innan du hittar en som den gillar, men som tur är, är de flesta inte så dyra. Att tänka på:

Djup – flata skålar måste fyllas på oftare än djupa, men katten kanske föredrar den ena eller det andra.

Material – kattskålar kan vara gjorda av många olika material. De har alla sina för- och nackdelar, som du kan läsa mer om nedan.

Stå eller springa? – De flesta ägare låter en vanlig skål med vatten stå framme åt katten, men en som inte gillar att dricka kanske är mer frestad av en kattvattenfontän. Du kan läsa mer om fontäner nedan.

Katt som dricker från vattenfontän