Hantera kattblindhet

Naturligtvis blir inte alla katter blinda och om de blir det kan de fortfarande ha ett underbart, roligt liv. Men om du märker att katten håller på att bli blind är det några ändringar du ska göra för att hjälpa den.
Hur hantera blind katt | detta skall du tänka på
Hur hantera blind katt | detta skall du tänka på
Hur hantera blind katt | detta skall du tänka på

Din katt har ett underbart liv med all kärlek och uppmärksamhet du ger den, oavsett om den tillbringar sin tid utomhus eller föredrar att ligga i ditt knä inomhus. Oavsett hur väl du tar hand om den är det några saker du inte kan styra över, däribland risken för att katten blir blind.

Vad orsakar blindhet hos katter?

Din katt kan börja förlora synen av flera olika orsaker, däribland hög ålder. Nedärvda orsaker till blindhet hos katter är mindre vanliga än hos hundar, men de tenderar att förekomma oftare hos renrasiga katter. Om du till exempel är lycklig ägare till en vacker, silkeslen abessinier, är det mer troligt att du får se blindhet som orsakas av progressiv retinalatrofi (även om det finns ett genetiskt test för detta).

Medicinska orsaker till att vuxna och äldre katter förlorar synen är mer vanliga än genetiska. Det inkluderar trauma, neurologiska problem och högt blodtryck.

Katter kompenserar för nedsatt syn genom att förlita sig mer på sina återstående sinnen, särskilt luktsinnet.

Hur vet jag om min katt är blind?

.

Om din äldre katt förlorar synen är risken stor att det sker så gradvis att du inte märker något förrän förlusten är total. Det är inte ditt fel, katter kan kompensera för nedsatt syn genom att förlita sig på andra sinnen. Det här gäller särskilt luktsinnet, som gör att den glatt kommer fram till dig när du serverar mat, även om den inte kan se ordentligt.

Om du tror att katten håller på att bli blind, eller redan är blind, ska du hålla ögonen öppna för några tydliga tecken. Det mest tydliga är att katten går in i saker, särskilt om de inte finns där i vanliga fall. Den kan bli skrämd av plötsliga rörelser på den blinda sidan, även om det bara är en rolig leksak som du viftar med för skojs skull.

Katter som blir blinda plötsligt istället för gradvis kan bli desorienterade och stressade. Å andra sidan kanske du märker att det är något konstigt med ett eller båda ögonen, något som kanske inte är som det brukar vara.

Om du är bekymrad över att katten håller på att bli blind eller har frågor om kattens syn, är det bäst att ta med den till veterinären. Som tur är kan vissa tillstånd som orsakar synförlust hos katter behandlas mycket effektivt, så att ytterligare förlust förhindras. Kom dock alltid ihåg att plötslig synförlust alltid är en medicinsk nödsituation. Om så är fallet måste du se till att katten kommer till veterinär så fort som möjligt.

Sätt att göra livet enklare för din blinda katt

Om veterinären har bekräftat att katten har begränsad eller ingen syn, kan den fortfarande ha ett tryggt och lyckligt liv och ert band vara lika bra som alltid. Följ bara några steg för att vara säker på att din vän klarar det på bästa sätt.

  • Prata ofta och överdrivet med katten så blir det färre överraskningar för den!
  • Blinda katter är ofta desorienterade, så att hjälpa den att inte gå vilse har hög prioritet. Håll den inomhus eller i en säker trädgård, så att den inte går för långt.
  • Du kan även ta ut den i ett koppel fäst i halsbandet eller selen. Många katter vänjer sig väl vid det.
  • Blinda katter förlitar sig på doft och minne för att hitta i sin vardag, så se till att mat, möbler och kattlåda står på samma plats som vanligt.
  • Om din katt nyligen har blivit blind eller din blinda katt är i en ny miljö, ska du hjälpa den genom att låta den vara i ett mindre utrymme (som ett enda rum) innan den får börja utforska.
  • Påminn barn om att inte lämna leksaker framme, eftersom det är lätt för en intet ont anandes blind katt att snubbla.
  • Markera potentiella faror, som trappavsatser, med små mängder citronolja. Din smarta katt kommer snart att känna igen lukten och veta att något är där.
  • Om katten har halsband ska det vara ett med ett snabbfäste med namn, adress och telefonnummer till en veterinär om den kommer vilse och någon hittar den.
  • Mikrochipping rekommenderas också – på så sätt är det större chans att den kommer hem tryggt igen ifall den skulle hamna på ett oväntat äventyr.

Även om katten behöver lite tid för att anpassa sig till synförändringen kan den fortfarande ha ett bra liv med några små förändringar och ni kan fortfarande dela det där bandet tillsammans som gör att ditt djur är så underbart.

Hur hantera blind katt | detta skall du tänka på