Vanliga frågor om katter och vatten

Många ägare har frågor som rör katter och vatten. Katter har rykte om sig att avsky allt som är blött, men somliga kan uppföra sig på ett sätt som föreslår raka motsatsen. När det handlar om vatten delar många katter samma egenskaper, även de finns många personliga skillnader. Vi har besvarat några av era vanligaste frågor om katter och vatten.
Katter och vatten | svar på vanliga frågor
Katter och vatten | svar på vanliga frågor
Katter och vatten | svar på vanliga frågor

Det är inte sant att alla katter avskyr vatten – faktum är att vissa katter älskar att ta sig ett dopp! De flesta katters instinkt att inte blöta ner sig härstammar dock från deras långa historia av domesticering, samt deras starka överlevnadsinstinkter. De är vana vid att vara torra och de vill fortsätta vara det.

Katter har domesticerats i hundratals år, med början i Egypten och andra länder med varmt, torrt klimat. I de tidiga skedena av deras evolution, behövde de inte hantera stora mängder vatten, att bli blöt var ingen nödvändighet för deras överlevnad. Katter skyddades också från elementen av sina ägare. Många hundraser, å andra sidan, har avlats för att jaga och vara med sina ägare utomhus i mindre soliga klimat, vilket innebär att klara av alla typer av väder. Det är antagligen därför så många hundar älskar att kasta sig i vatten när de är ute på promenad.

Kom ihåg att det finns få fördelar för en huskatt att blöta ner sig, vilket inte ger den någon anledning att göra det. De kan vanligtvis hålla sig själva mycket rena utan användning av vatten, de kan inte skaka sig torra som hundar och de har inte utvecklats att jaga i och runt vatten. Vi känner alla till hur katter gillar att kura ihop sig på varma platser inomhus – att bli nedsänkta i vatten kan få dem att känna sig alldeles för nedkylda för deras smak.

För de flesta katter finns det helt enkelt ingen fördel med att bli blöt. Om de lyckas undvika att bli blöta under större delen av sina liv, blir de ännu mindre vana vid det och deras aversion kan stärkas över tiden. Det är inget att oroa sig för – det är inte många omständigheter som gör att en katt måste bli blöt och om de drabbas av ett skyfall eller råkar hamna i vatten, är det inte troligt att de tar skada.

Kan katter simma?

Överraskande nog är katter naturliga simmare. De behöver inte lära sig simma. Om de råkar hamna i vatten är deras instinkt att hålla sig flytande, precis som en hund. De flesta katter stannar inte i vattnet längre än nödvändigt, men om de hamnar i en knivig situation, har de inga problem med att hoppa i vatten för att undkomma.

Tanken på att en katt kan simma är inte så främmande. I mycket varma klimat, simmar eller vadar ofta vilda katter -– förfäder till din huskatt – i vatten för att kyla ner sig och vissa vilda katter fiskar också. Alla katter, huskatter eller andra, är mycket bra på att ta hand om sig själva. Förmågan att simma är bara en av deras många överlevnadsfärdigheter.

Katter och vatten | svar på vanliga frågor

Många människor tror att turkisk van-katter älskar vatten och tar alla chanser att simma. Det är inte ett bevisat faktum, men många ägare av turkisk van rapporterar att deras katt vill leka i badet och duschen, samt tar chansen till ett dopp så fort de ser vatten.

Det är möjligt att turkisk van-katter inte gillar vatten mer än andra raser, eftersom det bara finns anekdotiska redogörelser för deras kärlek till vatten. Ett som är säkert är att kattens aversionsnivå mot vatten även beror på personligheten. Vissa katter är av naturen mycket försiktiga och andra älskar att leka och utforska, även om det innebär att doppa tassen i handfatet lite då och då. Om din katt älskar att leka med kranen och det inte skadar den, låt den ha kul. Men om den inte visar något intresse av att gå i närheten av vatten, tvinga den inte – det kommer antagligen inte att gå så bra!

Är katter rädda för vatten?

De flesta katter tycker inte om vatten, men de är inte egentligen rädda för det. Därför har de inga problem att kasta sig i vatten om det är det enda sättet att fly. Katter föredrar att vara varma och torra, men eftersom de kan simma av naturen, är undvikande av vatten mer en preferens än en nödvändighet. Många katter tycker om att leka med en droppande kran, något de absolut inte skulle göra om de var rädda!

Varför leker min katt med vatten?

Även om din katt aldrig har visat något antydan till att vilja simma, kan den vara helt fascinerad av rinnande vatten. Många katter bryr sig inte alls, men andra kan stirra eller daska till en rinnande kran i timmar. Vissa katter kan till och komma springande när duschen sätts på, inte nödvändigtvis för att hoppa in, men för att stå och titta.

Det finns inte någon bevisad orsak för det här beteendet, men det finns många teorier om varför vissa katter älskar att leka med vatten. En populär teori är att utseende och ljud av droppande vatten triggar deras jaktinstinkter. Ljudet av rinnande vatten samt dess rörelse, särskilt om den fångas av ljuset, kan försätta dem i rovdjursläge. Om du någonsin har sett din katt jaga en laserpekare eller kasta sig över en leksaksmus, kan du se samma intensiva blick när den leker med vatten.

Den inser snart att det inte är något den kan fånga och äta, men det hindrar den inte från att bli fascinerad. Om din katt älskar att slå till den droppande kranen och den inte utsätts för fara, låt den hålla på.