Välj rätt foder för din katt

 

Varje katt är unik. Var och en gillar och ogillar olika saker och har sina egna speciella egenskaper och behov. Precis som människor har katter har även specifika näringsbehov. Visste du att en katt måste få i sig 41 olika, specifika näringsämnen enbart via sin kost? Mycket kan bero på ålder, livsstil och hälsa. Därför är det inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annan balans i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. De flesta djurfoder erbjuder nu ett växande utbud av specialmåltider som har utformats för att uppfylla olika katters exakta och varierande behov så att du kan vara säker på att du ger din katt rätt balanserad kost.

 

Kattungar

 

Kattungar växer en hel del! Deras kroppar måste utveckla muskler, skelett, päls, tänder och ett fullt utvecklat immunförsvar otroligt snabbt. Normalt blir de upp till 20 gånger större på bara 5–6 månader. Dessutom gör deras naturliga nyfikenhet och energi att de förbränner så mycket som tre gånger fler kalorier per dag än en vuxen katt.

Ett speciellt framtaget foder för kattungar innehåller extra protein för att stödja utvecklingen av friska vävnader och organ, samt högre nivåer av viktiga mineraler som kalcium, fosfor, magnesium, zink och järn för att hjälpa till att bygga starkt skelett och tänder.

Kattungar har också mindre munnar än vuxna katter. De mindre foderbitarna i de flesta foder för kattungar gör det enklare för kattungar att tugga och få i sig alla viktiga näringsämnen.

 

Kattfoder från Purina

 

Pro Plan Logo Purina ONE Logo Gourmet logo

 

Vuxna katter

 

Om vuxna katter fick som de ville skulle du ge dem 13–16 små måltider om dagen, var och en med ungefär samma mängd kalorier som i en mus! För att mata din katt på rätt sätt måste du uppnå rätt balans av vatten, protein, fett och oljor, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Kattfoder är utformade för att få rätt balans och bör, som en del av en regelbunden matrutin, ge din katt allt den behöver under sina vuxna år. Om du serverar våt- eller torrfoder, eller en blandning av de två, är en fråga om personlig smak – din och din katts. Kom ihåg skillnaden mellan ett "komplett" och ett "kompletterande" foder. Kompletta foder kräver inga tillskott. Kompletterande foder, som godbitar och mellanmål, ger inte en tillräckligt effektiv näringsbalans på egen hand. Om du ger din katt ett kompletterande foder ska kattens huvudmåltid alltid minskas proportionellt för att undvika övermatning. Läs alltid utfodringsguiden på baksidan av förpackningen noga, men kom ihåg att olika katter kan behöva olika mängd för att bibehålla sin idealvikt.

 

Kattfoder för vuxna katter från Purina

 

Pro Plan Logo Purina ONE Logo Gourmet logo

 

Seniorkatter

 

Äldre katter brukar ta livet lite enklare, vila mer och springa mindre. Deras livsstil saktar ner och så även deras ämnesomsättning. De förbrukar mindre energi och behöver därför färre kalorier från sin mat. Högkvalitativt, lättsmält protein blir dock viktigare än någonsin för att upprätthålla kattens goda fysiska hälsa.

Ett bra seniorfoder ger koncentrerat, högkvalitativt, fettsnålt protein och lättsmälta kolhydrater för energi, lägre nivåer av fosfor för att minska belastningen på njurarna, kalcium för att stödja åldrande leder och vitaminer för att hjälpa till att bekämpa infektioner när immunförsvaret försvagas.

När katter åldras kan deras lukt- och smaksinne försämras något, tillsammans med deras förmåga att tugga på ett effektivt sätt. Mindre foderbitar i torrfoder eller ett högre köttinnehåll i våtfoder kan bidra till att främja en frisk aptit.

 

Seniorfoder från Purina

 

Pro Plan Logo Purina ONE Logo Gourmet logo

 

Innekatter

 

Många mindre aktiva raser är nöjda med att leva sina liv som innekatt, men varje katt som bor i ett begränsat utrymme har mindre möjligheter till motion. Denna mer stillsamma livsstil innebär att det är mycket svårare för innekatter att behålla sin naturliga form än för utekatter. Därför kan det vara svårare för innekatter att undvika oönskad viktökning.

Specialkost för innekatter är proteinrik och fettsnål. Den innehåller även mindre lättsmälta, jäsbara fibrer för att förebygga hårbollar (och minska obehaglig lukt i kattlådan).

 

Purinas kost för innekatter

 

Pro Plan Logo Purina ONE Logo

 

Dräktiga och digivande katter

 

Det är ingen överraskning att en bra, balanserad näring är avgörande under dräktigheten. En blivande kattmamma kan trots allt äta för upp till sju katter! Dräktighet kan orsaka perioder av undernäring, övernäring eller matvägran. Alla dräktiga eller digivande katter behöver extra protein och energi som stöd under en fysiskt belastande period.

Ett vanligt kattfoder för vuxna katter ger helt enkelt inte alla de extra näringsämnen som behövs. Vissa varumärken producerar specialkomponerade måltider som har utformats med dräktiga katter i åtanke, men om dessa är svåra att hitta brukar vi rekommendera att man byter tillbaka till ett foder för kattungar under dräktigheten. De extra kalorierna och högre nivåerna av andra viktiga näringsämnen är precis vad en dräktig katt behöver.

 

Purinas kost för dräktiga katter

 

Pro Plan Logo Purina ONE Logo

 

Överviktiga katter

 

Vuxna katter har en naturlig tendens att lägga på sig några få oönskade kilon, framför allt innekatter eller katter som är äldre än sju år. Viktproblem kan snabbt leda till allvarligare problem, som diabetes, hjärt- och lungproblem, urinstenar och artros.

Om en katt blir överviktig är det viktigaste steget naturligtvis att minska mängden godbitar och liknande. Lightfoder kan också vara till hjälp. Dessa har ett lägre fettinnehåll, men innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler så att du kan minska mängden kalorier utan att skära ner på portionsstorlek eller näringsämnen. Lightfoder hjälper inte bara överviktiga katter att återfå sin rätta kroppsvikt, den kan också hjälpa äldre, mindre aktiva katter att bibehålla en hälsosam kropp.

 

Purinas kost för överviktiga och feta katter

 

Pro Plan Logo Purina ONE Logo

 

Känsliga katter

 

Din katt kan drabbas av matallergi när som helst i livet, vilket kan orsaka diarré och kräkningar. Vissa direkta överkänsligheter kan upptäckas tidigt genom ett blodprov, men i de flesta fall är det först när man har uppmärksammat symtomen som en behandling påbörjas. Allergier orsakas oftast av proteinerna i fisk, mejeriprodukter, oxkött och kyckling – i nämnd ordning.

Den mest effektiva metoden för att testa för en allergi är en 12-veckors studie, där man först utelämnar ett födoämne i kosten och sedan återinför det för att se om det har någon effekt på symtomen. Eftersom de flesta djurfoder består av fisk, oxkött, kyckling, mejeriprodukter, majs och vete hjälper det att byta till ett födoämne som din katt inte har ätit förut, till exempel lamm eller vilt med ris eller potatis.

Allergitester bör utföras enligt veterinärstandarder så om du misstänker att din katt är allergisk ska du i första hand kontakta din veterinär.

 

Purinas kost för känsliga katter

 

Pro Plan Logo Purina ONE Logo