Mata din vuxna katt

När din katt når mogen ålder, cirka 12 månader (detta varierar beroende på ras), är det dags att inleda en regelbunden matrutin. För att bibehålla en slank och hälsosam kropp måste din katts kost innehålla den rätta balansen av de fem stora näringsgrupperna: proteiner, fett och oljor, mineraler, vitaminer och kolhydrater. Varje kvalitativt, komplett foder bör erbjuda din katt denna grundläggande näringsbalans.

Om du tillagar egen mat hemma kan det vara svårt att få till rätt näringsbalans. Vilket som helst av de många kvalitativa fodren i butiken innehåller en vetenskapligt utvecklad kombination av just de näringsämnen som din katt behöver. Fett- och proteinnivåer mäts noggrant för att bidra till att upprätthålla en slank och hälsosam kropp. Mineraler och vitaminer är omsorgsfullt balanserade. Alla katter är naturliga köttätare, vilket innebär att de måste ha kött i sin kost. Endast kött ger taurin (viktigt för synen och ett friskt hjärta), specifika fleromättade fettsyror, som arakidonsyra, och en särskild form av vitamin A. Såvida din veterinär inte råder dig att göra detta är det onödigt att ge din katt kosttillskott så länge den får ett komplett kattfoder.

Framsteg inom näring för husdjur gör att det nu finns ett brett utbud av kattfoder som har utformats för att passa din katts specifika behov. Om din katt tillbringar merparten av sin tid inomhus kan den ha nytta av ett särskilt foder med höga halter av svårsmält fiber som gör det enklare för svalda hårstrån att passera genom matsmältningssystemet utan att bilda hårbollar. Mindre aktiva katter kräver färre kalorier och att ge dem ett lightfoder kan bidra till att undvika viktökning. Prata alltid med din veterinär innan du byter till ett annat foder, som har utvecklats för ett särskilt tillstånd. Det finns även specialfoder som hjälper till vid medicinska problem eller underlättar återhämtning efter sjukdom och kan rekommenderas av din veterinär.

Kom ihåg skillnaden mellan ett "komplett" och ett "kompletterande" foder. Kompletta foder kräver inga tillskott. Kompletterande födoämnen, som godbitar, mellanmål och vissa rent kött- eller fiskbaserade foder, är inte näringsmässigt balanserade i sig själva. Om du ger din katt ett kompletterande foder bör du begränsa mängden enligt tillverkarens anvisningar och, för att förhindra övermatning, alltid minska din katts huvudmåltid proportionellt.

Naturligtvis skadar det inte att tillaga en hemlagad godbit då och då, men tänk på att alltid använda färskt kött och fisk som har kokats ordentligt, utan tillsatt salt, och med skinn och ben borttaget.

Om inte din katts omständigheter har förändrats dramatiskt finns det ingen anledning att ändra din vanliga matrutin från de första dagarna av vuxenlivet till slutet av det sjunde året, då din katt blir senior.

Vad ska jag ge min katt?

Det finns många typer av kattfoder – olika recept och format, samt valet mellan våtfoder och torrfoder. Om du serverar våt- eller torrfoder handlar i slutändan om personlig smak (din och din katts) eller kan vara avhängigt vissa sjukdomstillstånd.

 • Kompletta torrfoder har vissa specifika fördelar. De är praktiska, enkla att mäta och använda, enklare att lagra och har en längre hållbarhet efter öppnandet än våtfoder. De hjälper också till att avlägsna plack från tänderna. Om du väljer ett torrfoder kan du förvänta dig att din katt tuggar mer aktivt och tar längre tid på sig att äta, dricker mer och återvänder regelbundet till matskålen i stället för att äta allt på en gång. Till skillnad från många hundar föredrar katter sitt torrfoder torrt och tycker att det är mindre lockande om det är indränkt så håll det torrt.
 • Vissa katter föredrar helt enkelt våtfodrets arom och konsistens och våtfoder kan fortfarande vara väldigt praktiskt med enkla portionsförpackningar som garanterar en fräsch, lättserverad måltid varje gång. Din katt kommer också att äta mer vid ett och samma tillfälle i stället för att regelbundet återkomma till matskålen. Dessutom kommer den att dricka mindre. Servera maten rumstempererad så ser du till att din katt kan smaka och lukta på den ordentligt. Att rumstemperera en öppnad konservburk kan ta upp till två timmar från det att du tar ut den ur kylen – alternativt kan du värma upp maten i mikrovågsugn, men var försiktig så att maten inte blir brännhet. I allmänhet bör du undvika att servera mat som är antingen för varm eller för kall.
 • Många ägare serverar en blandning av torr- och våtfoder eftersom vissa katter föredrar våtfoder på morgonen och torrfoder att återvända till under dagen.

Se till att din katt alltid har rent och färskt vatten att dricka, gärna i en stor keramikskål. Mycket vatten är särskilt viktigt om du ger din katt torrfoder. Om din katt är ovillig att dricka kan du försöka med en större skål – vissa katter gillar inte när deras morrhår vidrör sidorna. Metallskålar kan få en katt att vägra dricka på grund av reflektioner och skuggor som bildas när den sänker huvudet för att dricka. Vattenskålen ska helst inte placeras i direkt anslutning till matskålen, då katter föredrar ett visst avstånd mellan resurserna. Katter gillar att dricka rinnande vatten så en drickfontän kan vara ett bra alternativ. Om din katt går ut kan en skål med uppsamlat regnvatten vara mer populär än det klara, friska vattnet inomhus. Kom ihåg att mjölk aldrig kan ersätta vatten. Katter behöver inte mjölk efter avvänjning och många tål inte laktos (mjölksocker), som kan orsaka diarré. Även specialkomponerad, laktosfattig "kattmjölk" ska behandlas som ett födoämne, inte som en dryck, och fodermängden ska justeras därefter.

Foderförvaring

Våtfoder:

Efter öppnande ska burkarna täckas över och förvaras i kylskåpet. Maten värms sedan upp igen innan servering. Låt inte våtfoder stå framme för länge då det snabbt kan mista sin fräschör. Det är olämpligt att spara öppna burkar med våtfoder i mer än 24 timmar, även om de förvaras i kylskåp. Det kan då vara mer praktiskt att använda portionsprodukter.

Torrfoder:

Förvaras rent och torrt. Rengör behållaren regelbundet. En lufttät behållare bevarar matens smak genom att stänga inne aromerna. Servera torrfoder torrt. Många katter föredrar att knapra på sitt torrfoder och tycker att det är mindre lockande om det är indränkt.

Godbitar och mellanmål

De flesta ägare vill ge sina katter något trevligt att äta vid sidan av huvudmåltiden. Rester från middagsbordet eller en liten bit mat som matas för hand ses av många som ett sätt att visa tillgivenhet. Människoföda är dock rik på kalorier och ibland alltför salt. Dessutom saknar den viktiga näringsämnen för katter. Du riskerar därför övergödning eller att rubba balansen i din kattunges kost. Det finns många sorters godbitar att välja mellan, men dessa kan också vara väldigt kaloririka.

Vissa godbitar är utformade för att smaka bra och komplettera huvudmåltiden utan att rubba näringsbalansen, och vissa hävdar att de har positiva effekter på mag- och tandhälsa.

Kom ihåg att när du ger din katt godbitar så ska du alltid minska huvudmåltiden med motsvarande kalorimängd och följa tillverkarens anvisningar. Begränsa godbitarna till högst 15 % av din katts dagliga energibehov för att förhindra att kattens totala intag hamnar i obalans. Tänk på att om din katt äter specialkost efter råd från din veterinär, för viktminskning eller någon annan åkomma, så kan godbitar vara förbjudna eftersom även en liten mängd kan påverka en sådan diet. Fråga din veterinär vad du får och inte får ge din katt i sådana fall.

Hur mycket?

Många katter, om de får välja, skulle föredra fler små måltider per dag. Detta är lite opraktiskt för ägare, men katter är lika skickliga på att äta färre och större måltider och de flesta katter anpassar sig utan problem till att äta två mål mat om dagen. De är dock naturliga betesdjur och att låta lite torrfoder stå framme mellan måltiderna passar kattens matvanor väl.

Läs alltid utfodringsguiden på förpackningen noga, men kom ihåg att dessa utfodringsguider bara är till för att ge dig en utgångspunkt. Varje katt är en individ så det viktigaste är att ge dem tillräckligt med mat för att bibehålla en slank och hälsosam kropp. Om du är osäker på hur mycket du ska ge din katt kan du rådfråga din veterinär.

Det är värt att komma ihåg att förändrade omständigheter kan leda till ett förändrat näringsbehov. Till exempel, om du flyttar från ett hus med trädgård till en bostad utan trädgård kan kattens aktivitetsnivå sjunka och den kan behöva färre kalorier för att bibehålla en optimal kroppsvikt.

När och hur man matar

Katter är vanedjur så det är bäst att mata dem på samma plats och vid samma tid varje dag, på en lugn plats på avstånd från hushållets liv och rörelse. Välj en yta som enkelt kan rengöras, såsom ett kaklat golv, eller använd ett underlägg. Servera alltid maten i en ren skål. Keramik- eller metallskålar är att föredra och vissa katter föredrar ett fat eller en flat skål. Placera matskålen långt bort från kattlådan. Om du har mer än en katt ska du placera matskålarna på ett rimligt avstånd från varandra för att undvika konfrontationer. Om katterna inte kommer överens kan helt separata utfodringsplatser krävas.

Byta kost

Det finns en mängd orsaker till varför du kan behöva ändra din katts kost. Näringsbehov kan förändras till följd av förändringar i livsstil, ålder eller miljö. Eller också kan ett medicinskt problem kräva en speciell diet. Kom ihåg att rådfråga din veterinär om din katt vägrar att äta sitt vanliga foder eller börjar äta mindre. Om det krävs en förändring i kosten, tänk på att en katt lätt kan få matsmältningsproblem om du ändrar kosten plötsligt, oavsett om det gäller mellan våt- och torrfoder eller olika varumärken. En långsam övergång hjälper din katt att smälta den nya produkten lättare genom att justera enzymerna och bakterierna i mag-tarmkanalen på ett naturligt sätt. FortiFlora från Purina är en prebiotika från Purina som kan hjälpa till i övergången. När du introducerar ett nytt foder:

 • Blanda ner lite av det nya fodret i det gamla, även om vissa katter inte gillar blandande av smaker. Du kan också:
 • Erbjuda båda fodren separat för att ge din katt chansen att prova det nya märket.
 • Blanda det nya fodret med kattens nuvarande foder och öka gradvis mängden under en period på 7–10 dagar tills det gamla fodret är helt utbytt.
 • Om din katt inte mår bra och behöver byta kost kan du rådfråga din veterinär om det bästa sättet och den bästa tiden att ändra kosten, då övergången kan vara enklare när katten har återhämtat sig och mår bättre.

Om du byter från ett våtfoder till ett torrfoder kommer katten att tugga mer aktivt, kräva mer vatten och gå till matskålen sporadiskt i stället för att äta allt på en gång. Om du byter från torrfoder till våtfoder kan du förvänta dig att den dricker lite mindre och äter mer i en måltid på kortare tid. Torrfoder är i allmänhet energirikare än våtfoder och din katt kan därför behöva äta proportionellt mer våtfoder för att få i sig samma mängd kalorier.

Ge din katt något gott

Enstaka godbitar mellan måltiderna som matas för hand är ett utmärkt sätt att stärka bandet mellan dig och din katt. Människoföda och vissa godsaker är dock rika på kalorier och saknar de viktiga näringsämnen för katter. Du riskerar därför övergödning eller att rubba balansen i din katts kost. Vissa godbitar är utformade för att smaka bra och komplettera huvudmåltiden utan att rubba näringsbalansen, och vissa hävdar att de har positiva effekter på mag- och tandhälsa.

Kom ihåg att när du ger din katt godbitar så ska du alltid minska huvudmåltiden med motsvarande kalorimängd och följa tillverkarens anvisningar. Begränsa godbitarna till högst 15 % av din katts dagliga energibehov för att förhindra att kattens totala intag hamnar i obalans.

Kräsna katter

Katter är kända för att vara noga med vad de äter. Många föredrar vissa konsistenser och smaker och rynkar på näsan åt allt som är annorlunda.

Kräsenhet kan dock vara första tecknet på sjukdom så kontakta alltid din veterinär om din katts aptit minskar. Förutom att följa veterinärens råd så finns det andra sätt att uppmuntra katter att äta, bland annat:

 • Skapa mer avskildhet vid måltiderna. Byt mattid tills resten av hushållet har ätit och ge din katt mat på en lugn plats på avstånd från hushållets liv och rörelse.
 • Se till att matskålen är ren. Många kattungar vägrar att äta ur en skål som det ligger gammal mat i. Diska mat- och vattenskålar efter varje användning.
 • Vissa katter föredrar fat i stället för djupa skålar.
 • Om katten normalt gillar torrfoder kan du prova att byta ut maten. Torrfoder absorberar fukt och mister snabbt sin fräschör, i synnerhet i varmt väder.
 • Försök att servera våtfoder rumstempererat – det luktar godare och är mer lättsmält. Om du förvarar våtfoder i kylskåpet kan det ta lite tid, du kan då värma det en kort stund i mikrovågsugn tills det är varmt (aldrig hett) vid beröring.
 • Foder med kraftigare lukt kan hjälpa till att fresta en kräsen katt.
 • Variera fodertyp (torr- och våtfoder) och smak.
 • Kom ihåg att katter som tillbringar mycket tid utomhus har gott om möjligheter till att äta oplanerade godbitar och det kan därför hända att din katt helt enkelt inte är hungrig när det är dags för middag. Foder av bättre kvalitet kan bidra till att få din katt att avvisa sådana utomhusalternativ. Varma sommardagar minskar också aptiten, men kolla alltid med din veterinär så att det inte finns några bakomliggande medicinska problem.

När din katt så småningom återvänder till sin mat ska du ge massor av beröm och tillgivenhet så snart skålen har tagits bort.

Om din katt fortsatt är kräsen

Om din katt fortsätter att vara kräsen bör du kontakta din veterinär, då det kan finnas en bakomliggande sjukdom som gör att din katt inte äter. En fullständig hälsokontroll rekommenderas eftersom det finns många skäl till varför en katt får minskad aptit.

Överviktiga katter

Vuxna katter kan ha en tendens att gå upp i vikt, framför allt de som bor inomhus eller börjar bli äldre. Fetma är den vanligaste näringssjukdomen och drabbar omkring en av tre katter i Storbritannien. Därför är det viktigt att noga hålla koll på din katts vikt, med tanke på de hälsorisker som förknippas med fetma.

Så vet du om din katt är överviktig

Det kan vara svårt att se om din katt är överviktig. För referens, använd vikttabellen. Vi rekommenderar regelbundna bedömningar av din veterinär, men du kan själv kontrollera din katt genom att stryka med händerna runt sidorna och på magen. När din katt har en hälsosam kropp ska du kunna känna, men inte se, kattens revben utan att de täcks av ett kraftigt fettlager. Din katts midja ska vara klart synlig när du tittar ner ovanifrån och inte ha några tecken på gungande veck på sidorna när katten går.

 • Din katt är måttligt överviktig

  Om dess midja är otydlig eller svår att se och du känner ett litet fettlager under kattens mage. Du kan dock fortfarande känna dess revben under detta lager av överliggande fett.

 • Din katt lider av fetma

  Om det inte finns någon midja, du inte kan känna kattens revben och dess mage ser svullen ut med ett tungt, hängande fettlager som gungar när den går.

Återställ din katt till dess idealvikt

Prata med din veterinär innan du gör några ändringar i kosten eller påbörjar ett "viktminskningsprogram". Det är viktigt att din katt vägs och kontrolleras för eventuellt bakomliggande sjukdom innan du gör några ändringar eller begränsningar i kosten. För att hjälpa din katt att gå ner i vikt, börja med att slopa alla godbitar och liknande under en period på två veckor, inklusive mjölk. Se till att hela familjen känner till reglerna så att det inte förekommer något kärleksfullt fusk! Om du har flera katter, mata den separat för att undvika stöld. Att ge din katt mindre portioner vid fler tillfällen kan hjälpa till med hungern, men håll koll på vad och hur mycket du ger den. Din veterinär kan föreslå att du minskar mängden eller byter till ett lågkalorifoder. Du ska aldrig "svälta" din katt eller begränsa dess matintag utan veterinärens råd, då detta kan leda till allvarliga medicinska problem.

Vissa specialfoder erbjuder också särskilda recept som har utvecklats specifikt för steriliserade/kastrerade katters eller innekatters behov. Dessa är normalt anpassade för unga och vuxna steriliserade/kastrerade katters lägre energibehov och bidrar till en slank och hälsosam kropp, en bra reglering av glukosmetabolismen och friska urinvägar.

Mat är bara en del av ekvationen. Livsstilen är också viktig. Brist på motion kan ofta vara orsaken till viktökning så uppmuntra din katt att vara aktiv och bränna fler kalorier. En tid avsatt för lek kan vara till hjälp, och många katter njuter av tiden som de tillbringar med att jaga en boll eller använda en "fiskeleksak".

LIghtfoder

Du bör också överväga fördelarna med att ge din katt ett speciellt framtaget lightfoder. Lightfoder är mindre koncentrerat och har ett lägre kaloriinnehåll, därför behöver du kanske inte dra ner på mängden som du ger din katt. Dessa foder är berikade med alla viktiga näringsämnen, förutom kalorier. Även om du behöver minska fodermängden kan du därför vara säker på att din katt får alla mineraler och vitaminer i rätt proportioner. Om du i dagsläget ger din katt ett foder som rekommenderas av din veterinär bör du dock rådfråga honom/henne innan du gör några ändringar.

Efter två veckor, kontrollera din katts kroppsviktoch fortsätt med lightfodret tills katten har uppnått sin idealvikt. Snabb viktminskning är farligt och kan tyda på ett allvarligt bakomliggande problem. En framgångsrik viktminskning bör gå långsamt och gradvis, och kan ta flera månader, så ha tålamod. Du kanske kan gå med i ett viktminskningsprogram som ordnas av din veterinär för att möjliggöra noggrann kontroll av din katts viktminskning, tillsammans med råd och hjälp. När du har lyckats kan du justera fodermängden något för att stabilisera din katts vikt.

Purinas varumärken för vuxna katter

Purina tillverkar många av Nordens ledande torr- och våtfoder för vuxna katter. Dessa baseras på de allra senaste vetenskapliga framstegen inom kvalitet, smak och näring för att ge dig och ditt husdjur ett utmärkt urval av recept och format, för varje livsstadium och livsstil.

Efter två veckor, PURINA® kattfoder.