Abessinier

Abyssinian

Abessinier är eleganta, medelstora katter med stark, smidig kropp och långa, smala ben. De har runda, kilformade huvuden med karaktäristiska små tofsar längst upp på öronen och stora, mandelformade ögon. Abessinierns korta, tätliggande päls är tickad, vilket innebär att varje hårstrå har två eller fler färgband som ger den ett unikt utseende. Den vanligaste färgen är rödbrun, men det finns flera andra.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Fantastisk familjekatt

Ursprung

Abessiniern påminner om den afrikanska vildkatten, tamkattens stamfader. Abessinierns historia är oklar, men den togs sannolikt med till England från Abessinien (numera Etiopien) av armépersonal på 1860-talet. De tidiga abessinierna korsades med brittisk korthår och senare med orientaliska raser. Långhåriga abessinier har förekommit länge och har sedan 1970-talet utvecklats som en separat ras, kallad somali.

Ursprungsland

Abessinier (Etiopien)

Andra namn

Aby

Personlighet

Abessiniern är en tyst, intelligent och nyfiken katt som sägs njuta av mänskligt sällskap och tyr sig till sin familj. Den njuter av utrymme och aktivitet, är en bra klättrare och uppskattar en trädgård full av träd och höga platser. Abessinier är lekfulla, men förnuftiga och därför inte alltför våghalsiga!

Hälsa

Abessinier kan lida av en nedärvd sjukdom, PK-brist, som kan orsaka anemi. Det finns ett tillförlitligt test för detta och potentiella ägare bör fråga uppfödare om deras katter har testats och inte är drabbade. Ögonsjukdomen PRA (progressiv näthinneatrofi), som leder till att katten blir blind, har identifierats i vissa länder så det är värt att fråga uppfödaren även om detta.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Abessinier har en lättskött päls. Abessiniern njuter av att borstas eller kammas, och om du vill ha en riktigt professionell glans kan du "polera" pälsen genom att mjukt stryka pälsen med en fuktig trasa av sämskskinn för att få fram pälsens glans. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Den här rasen passar normalt utmärkt ihop med barn, men varje katt har sin egen personlighet baserat på träning och livserfarenhet. Tala med kattstallet, om du adopterar, för mer information om en specifik katts personlighet.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.