Amerikansk curl

American Wirehair

Som namnet antyder är det pälsen som kännetecknar rasen amerikansk curl. Amerikansk curl är en stor ras med en sträv, spänstig och stripig päls – varje kort eller halvlångt hårstrå är tunt och krusigt eller krokat. Morrhåren är ofta krulliga. Omfattningen på krulligheten visar sig bara är katten är vuxen; amerikansk curl-kattungar som har väldigt lockig päls när de är unga kan få mer vågig päls när de växer upp och tvärtom. De finns i alla färger, mönster och teckningar.

  • Lugn katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Rasen amerikansk curl började som en spontan mutation bland bondkatter i New York 1966, när en amerikansk curl-kattunge (kallad Adam) föddes i en kull med normala syskon. Alla rasrena amerikansk curl-katter kan spåras tillbaka till Adam. Amerikansk curl har blivit populär i USA och Kanada, men är mycket ovanlig överallt annars och godkändes som ras i Sverige först på mitten av 2000-talet.

Ursprungsland

Amerika

Personlighet

Amerikansk curl är en vänlig och obekymrad ras. Det är en avslappnad, vänlig, försiktig och lekfull katt som njuter av att leka med leksaker och sin ägare. Den här rasen är inte särskilt talför.

Hälsa

Amerikanska uppfödare hävdar att amerikansk curl är en robust katt med få hälsoproblem. Detta kan inte bekräftas i Sverige på grund av det låga antalet katter av denna ras.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Pälsen på en amerikansk curl kräver lite pälsvård och kan faktiskt skadas när den sköts om. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.