Balines

Balinese

Balinesen är en vackert elegant, medelstor ras med samma långa, smärta linjer som siames. Kroppen är slank och graciös och huvudet har en rak profil med stora öron, som kan ha tofsar. Den har en fin, silkig päls som kan vara en till flera centimeter lång och ligger tätt mot kroppen. Svansen är lång och yvig med mycket längre hår. Balineser har ingen underull och klassificeras därför som halvlånghårig. Ögonen är klarblå och snedställda. Pälsen har samma färgade områden (öron, ansikte, ben och svans) och mask som en siames. Katter av typen balines som har ytterligare teckning i tillägg till den som är godkänd för en balines, kallas i USA för orientaliskt långhår (tidigare javanes).

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Balinesen är i grund och botten en långhårig siames. De uppstod i början av 1900-talet, då uppfödare först gav bort sina långhåriga kattungar. Efter andra världskriget utvecklades rasen och kallades ursprungligen för långhårig siames, men döptes om till balines på grund av kattens likhet med eleganta tempeldansare från Ostasien. 1961 erkändes balinesen i USA, men det var inte förrän på mitten av 1970-talet som rasen importerades till Europa.

Ursprungsland

Amerika

Personlighet

Temperamentet på en balines påminner om det hos en siames, men vissa ägare tycker att balineser är något tystare. Det är dock sannolikt att en balines är lite av en extrovert och kräver uppmärksamhet från sitt mänskliga sällskap. Balineser är extremt högljudda och tycks nästan prata med sina ägare. De måste få vara en del av familjen och deras behov av uppmärksamhet innebär att de tycker om mänskligt sällskap och passar någon som inte är ute hela dagen.

Hälsa

På grund av sin koppling till siamesen kan balinesen lida av liknande ärftliga sjukdomar.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Balinesen behöver regelbunden pälsvård för att hålla den vackra, men ömtåliga pälsen i gott skick och fri från knutar och tovor. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.