Bombay

Bombay

Bombay är en mellanstor kattras med glänsande kolsvart päls, som skimrar likt lackskinn. Huvudet har en milt rundad topp, runda öron och en bred, trubbig nos. De vackra koppar- eller guldfärgade ögonen sitter brett och är djupa och uttrycksfulla. Kroppen är fast och muskulös med en stark, rak rygg. Nosspegeln och pälsen runt ögonen är svart och trampdynorna är svarta eller mörkbruna.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Bombay är en av katterna i den asiatiska kattgruppen som har utvecklats då uppfödare har försökt att skapa katter som liknar burman, men med färger som inte erkänns hos denna. I Storbritannien är bombay den svarta versionen av asiatisk katt.

Ursprungsland

Storbritannien och USA

Personlighet

Katter i den asiatiska kattgruppen är extremt vänliga och tillgivna. Bombaykatter har unika röster och är normalt väldigt talföra. ???????

Hälsa

Bombaykatter är normalt långlivade och kan leva långt upp i sena tonåren. Det finns inga kända sjukdomar förknippade specifikt med denna ras, som bara finns i ett litet antal i Storbritannien.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Bombaykattens korta päls kräver inte omfattande pälsvård, men katten njuter av uppmärksamheten den får under pälsvården. På samma sätt som andra korthåriga raser tar siamesen mycket väl hand om sin päls. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.