Manx

Manx
Manx är mycket lik brittiskt korthår, med det uppenbara undantaget av svansen. Kroppen är kompakt och stabil, med bred bringa och kort rygg. Den runda bakdelen ska sitta högre än skuldrorna. Benen är korta och kraftfulla, och bakbenen något längre än frambenen. Utställningskatter ska vara svanslösa med väl rundad bakdel, men även mer eller mindre kort svans är tillåten vid avel och för sällskapsdjur. Manx har en kort och tät underull och en något längre överpäls. Alla kombinationer av färg och teckning finns, med undantag av siamesrasens mönster.
  • Lugn katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Fantastisk familjekatt

Ursprung

Svanslös manx har funnits på brittiska Isle of Man i hundratals år och det finns olika myter kring dess exakta ursprung. En säger att Noak stängde dörren till arken för snabbt och då råkade hugga av kattens svans. En annan påstår att svanslösa katter simmade i land på Isle of Man från de förlista skeppen i den spanska armadan 1588. Svanslösheten är förmodligen resultatet av en genetisk mutation, som eventuellt har orsakats av inavel i det lilla beståndet av brittiskt korthår på ön. En äkta manx, eller "rumpy", har bara en liten grop där svansen skulle vara, men det föds även katter med mer eller mindre lång svans. Dessa kallas "rumpy riser", "stumpy" och "longy". 

Ursprungsland

Storbritannien (Isle of Man)

Personlighet

Manx är en snäll och tillgiven katt som älskar att gosa och passar utmärkt som familjekatt.

Hälsa

Det kan förekomma att att vissa katter inom rasen kan ha en trång analöppning, vilket kan orsaka förstoppning.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Pälsen behöver inte överdriven pälsvård och manx är duktig på att själv ta hand om sin päls. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Den här rasen passar normalt utmärkt ihop med barn, men varje katt har sin egen personlighet baserat på träning och livserfarenhet. Tala med kattstallet, om du adopterar, för mer information om en specifik katts personlighet.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.