Munchkin

Munchkin

Munchkin är en mellanstor katt med extremt korta ben och lång ryggrad. En munchkin beskriva röra sig som en frett och har inte den behagfullheten som långhåriga katter har. Munchkin har en kraftig kropp med välrundad bröstkorg. Rasen kan ha långt eller kort hår. Båda varianterna har en lyxig päls med ett silkeslent utseende. Långhårig munchkin har en yvig plymsvans. Munchkin finns i alla färger och mönster, och deras valnötsformade ögon kan ha alla färger.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Innekatt
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Denna ras ses som katternas motsvarighet till taxen och har orsakat kontrovers i kattvärlden. Mutationen som gav korta ben upptäcktes i USA 1983 och rasen fick då sitt namn efter småfolket i ”Trollkarlen från Oz”. Katter med korta ben rapporterades i England på 1930-talet och i Ryssland på 1950-talet, men dessa raser bestod inte. Munchkin erkänns inte som ras av den största kattorganisationen i Storbritannien.

Ursprungsland

USA

Personlighet

En munchkin är älskvärd och sällskaplig. Den fortsätter att vara nyfiken och lekfull långt in i vuxen ålder. Munchkinkatter är sociala och tycker om sällskap. De kan läras att apportera och att lyda röstkommandon. En munchkin kan hoppa upp på köksbänken, men många föredrar tänka ut en enklare väg upp. Den kan också springa fort, trots sina korta ben.

Hälsa

De korta benen hos denna ras är en missbildning som förknippas med skelett- och ryggradsproblem och munchkin har därför inte välkomnats av alla kattorganisationer. Hundraser med liknande missbildningar har ofta problem med artrit och farhågan är att detta även ska drabba munchkin. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

En munchkin kanske inte har samma flexibilitet att ta hand om sin päls lika väl som andra katter och kan därför behöva viss hjälp med detta. Detta gäller i synnerhet långhårig munchkin.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.