Ocicat

Ocicat

Ocicat är en mellanstor till stor katt med fläckig päls. Den är smidigt byggd med kraftfulla och muskulösa ben. Huvudet är kilformat med ett "fyrkantigt" hakparti. De stora öronen med tofsar ger katten ett vilt utseende. Ocicats päls är kort, slät och glansig. Fläckarna är spridda i ett distinkt mönster över hela kroppen, med undantag av svansspetsen. I ansiktet syns den karaktäristiska M-teckningen. Svansen pryds av fläckar och ringar i mörkare färg, med mörk svanstipp. Ocicat finns i många färger.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Ocicat är en relativt ny ras som uppstod som ett resultat av experimentparning på 1960-talet i Amerika. Uppfödare försökte framställa en blandning mellan abessinier och siames, men fick i stället en kattunge med en vackert guldfläckad, elfenbensfärgad päls. Kattungen såg ut som en vild ozelot, därav namnet ocicat. Amerikansk korthår introducerades senare i avelsprogrammet, vilket gav rasen vackra silverfärger, starka muskler och ett starkt skelett. 1988 kom den första ocicaten till Storbritannien.

Ursprungsland

Amerika

Andra namn

Oci

Personlighet

Visserligen är ocicat framavlad med ett vilt utseende, men dess temperament speglar inte detta. Rasen är intelligent och lekfull, nyfiken, vänlig och kan vara uppmärksamhetskrävande. Som alla aktiva katter vill föredrar en ocicat sällskap och trivs med mänskliga följeslagare, och om ägarna arbetar hela dagarna kan det hjälpa att ha två katter som får sällskap av varandra.

Hälsa

Ocicat har i dagsläget inga kända ärftliga sjukdomar.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

En ocicat har en kort, tätliggande päls som inte kräver så mycket pälsvård. Den rengör sig själv noga och håller pälsen i bra skick, men njuter av uppmärksamheten som pälsvården medför.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.