Orientaliskt korthår

Oriental Short Hair

Orientaliskt korthår är en medelstor katt som känns tyngre än den ser ut. Kroppen påminner om en siames: lång och slank med piskliknande svans och långa, smala ben. Huvudet har en trekantig form med raka linjer och de stora öronen följer huvudets trekantsform. Orientaliskt korthår har en kort och tätliggande päls med en fin och glansig struktur. Rasen finns i en stor mängd färger och mönster.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Orientalisk korthår är typmässigt en siames, men med annorlunda färg och gröna ögon (med undantag av vita katter, som har blå ögon). Den har samma kroppsbyggnad och temperament som siamesen. Orientalen skapades genom att man korsade siames med andra raser för att få fram andra färger. Svart siames har funnits länge, men det var inte förrän på 1950-talet som man gjorde allvarliga försök att avla fram andra färger. Den svarta formen är känd som svart oriental. Nästa ras av oriental som utvecklades var havanna, en brunfärgad siames (inte att förväxla med havanna brown, vilket är en separat amerikansk ras). Sedan dess har selektiv avel producerat många fler färger och mönster.

Ursprungsland

Amerika/Storbritannien

Personlighet

Precis som siamesen är orientaliskt korthår en intelligent och nyfiken ras som gör sin närvaro känd. Den älskar att prata med sina ägare och förväntar sig svar. Den vill vara en del av familjen och njuter av lekar, bland annat apport med en boll av hopskrynklat papper. Orientaler vill underhållas och tycker inte om att lämnas ensamma så om du arbetar hela dagarna kan det vara en bra idé att skaffa en katt till som sällskap.

Hälsa

Orientaliskt korthår kan leva långt in i sina tonår. Orientaliskt långhår har normalt ett långt och friskt liv, men det finns ett antal sjukdomar som förknippas med den orientaliska kattfamiljen (samma som siamesen då de är nära besläktade).

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Orientaliskt korthår har en kort, glansig päls som inte kräver omfattande pälsvård, men de njuter av uppmärksamheten som ägaren ger dem under pälsvården. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.