Orientaliskt långhår

Oriental Long Hair

Orientaliskt långhår har en lång, smidig och elegant kropp och de stora öronen följer huvudets trekantsform. Pälsen är lång och silkig, men till skillnad mot perser har orientaliskt långhår ingen underull och täckhåren ligger tätt mot kroppen, vilket gör att den officiellt klassificeras som en semilånghårig ras. Svansen bildar en magnifik plym. Pälsen kan vara allt från enfärgad till rökfärgad och spräcklig. Alla orientaler har mandelformade gröna ögon, bortsett från de vita som kan ha gröna, blå eller olikfärgade ögon.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Orientaliskt långhår importerades ursprungligen från Ankara i Turkiet på 1800-talet och var de första långhåriga katterna som kom till Västeuropa. Rasen försvann när persern anlände i början av 1900-talet. Den moderna rasen av orientaliskt långhår har återskapats genetiskt genom att korsa abessinier (för långhårighet) med siames (för kroppstyp). Några få av de ursprungliga katterna togs till USA, där de avlades och nu klassificeras som turkisk angora. Orientaliskt långhår kallades tidigare brittisk angora, men fick 2002 sitt nya namn för att undvika att blandas ihop med turkisk angora. I Europa är en enfärgad orientaliskt långhår känd som en javanes.

Ursprungsland

England

Andra namn

Oriental, angora, javanes, brittisk angora

Personlighet

Som alla orientaliska katter är orientaliskt långhår livlig och sällskaplig. Rasen gillar allt och vill alltid veta vad som pågår. Orientalen är en pratglad katt som enkelt kan bli uttråkad och därför behöver massor av uppmärksamhet och lek. Den kräver sällskap, vilket man bör tänka på om man är ute större delen av dagen – att ha två kattungar ur samma kull kan ge dem sällskap.

Hälsa

Orientaliskt långhår har normalt ett långt och friskt liv, men det finns ett antal sjukdomar som förknippas med den orientaliska kattfamiljen (samma som siamesen då de är nära besläktade).

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Orientaliskt långhår har en lång och silkig päls, men eftersom den saknar underull behöver den inte lika mycket pälsvård som en perser. Oavsett är regelbunden borstning en bra idé för att avlägsna döda strån och hålla pälsen i toppskick. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.